20:44 / 06.11.2019.

Autor: HRT/Hina

Sabor o proračunu: Oštre kritike oporbe, premijer uzvraća

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prijedlog proračuna rađen je na projekciji rasta BDP-a u idućoj godini za 2,5%.
Hrvatski sabor nastavio je sjednicu kako bi se raspravio prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, kojim se ukupni prihodi planiraju u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde kuna. O proračunu se u Saboru neće glasovati ovog tjedna nego idućeg.

Dok su zastupnici HDZ-a hvalili ponuđeni proračun, ali i cjelokupnu Vladinu gospodarsku politiku, oporba ih je žestoko kritizirala, poručujući kako ne vidi napredak o kojemu su govorili premijer i ministar financija Zdravko Marić. Za raspravu se prijavilo 57 zastupnika i klubova zastupnika. Procijenjeno je da bi rasprava mogla trajati 10 sati bez replika i stanke.Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su u Hrvatskom saboru prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. Plenković je kazao da je prijedlog proračuna dokaz stabilne i odgovorne Vladine fiskalne politike te podsjetio na postignute dobre gospodarske pokazatelje. 

- Proračun pred vama najbolji je dokaz provođenja stabilne i odgovorne fiskalne politike koju provodimo, a koja se temelji na održivom i zdravom gospodarskom rastu, rekao je premijer Plenković saborskim zastupnicima. Podsjetio je da su na početku mandata njegove vlade makroekonomski pokazatelji bili bitno drugačiji: visoka nezaposlenost i niska stopa zaposlenosti, previsoka porezna opterećenja uz proračunski deficit, rastući javni dug, nepovoljno poslovno okružje...

- Danas smo sve te trendove preokrenuli i ostvarili znajčne pomake, istaknuo je Plenković, navodeći ostvarenje proračunskog viška, kontinuirano smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, vraćanje kreditnog rejtinga na investicijsku razinu. 

Gospodarski rast više ne temeljimo na zaduživanju, nego na reformama, ulaganjima, korištenju fondova EU-a, fiskalnoj konsolidaciji, to je novost i obilježje u vođenju javnih financija ove Vlade u proteke tri godine, rekao je premijer.

Ohrabruje i činjenica, dodao je Plenković, da su u 2019. održani pozitivni trendovi realizacije državnog proračuna, odnosno solidno ostvarivanje proračunskih prihoda.

- Nastavili smo kontrolirati proračunske rashode, rebalansom smo smanjili proračunski manjak s prvotno zacrtanih 0,3 posto na 0,1 posto BDP-a u ovoj godini. Nakon ostvarenih viškova u prošloj i pretprošloj godini, prvi put imamo priliku planirati proračunski višak opće države, rekao je premijer predstavljajući državni proračun za 2020. godinu.

Zbog iznajmljivanja sabornice za skupštinu Europske pučke stranke, sjednica Sabora počela je stankom i povišenim tonovima. Za to je zaslužan Miro Bulj iz Mosta, koji je zamjerio da Sabor nije u dnevni red uvrstio prijedog te stranke da zastupnici odluče hoće li iznajmiti sabornicu, a problematizirao je i dolazak Aleksandra Vučića.


Maras dobio tri opomene, Jandroković ga odlučio izbaciti, a on izašao sam

Gordan Maras pitao je nekoliko puta premijera kako to da za učitelje nema novca, a ima za kupnju APIS IT-a. 

Zatražio je stanku, a potom je dobio novu opomenu jer je zloporabio povredu poslovnika. Nakon što je njegov stranački kolega Marko Vešligaj dobio opomene, Maras se javio kako bi kritizirao način vođenja sjednice. Jandroković mu je dao treću opomenu i zabranu govorenja i danas i sutra. Nakon toga pozvao je i stražu da izbaci Marasa, no on ih nije pričekao već je sam napustio sabornicu.

Ukupni prihodi proračuna za iduću godinu od 145,1 milijardu kuna porast su za 6,7% u odnosu na originalni plan proračuna za ovu godinu, a u odnosu na rebalans za 5,4%. Ukupni, pak, rashodi od 147,3 milijarde kuna veći su za 5%, odnosno za 7 milijardi kuna u odnosu na ovu godinu.

S obzirom na kretanja ukupnih prihoda i rashoda za iduću godinu, planiran je manjak proračuna od 2,15 milijardi kuna, ili 0,5% BDP-a. No s obzirom na kretanja kod izvanproračunskih korisnika i lokalnu državu te konsolidaciju i potrebne prilagodbe, za iduću se godinu planira suficit konsolidirane opće države od 0,2% BDP-a odnosno od 629 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna rađen je na projekciji rasta BDP-a u idućoj godini za 2,5%.

Prijenos sjednice možete pratiti ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!