08:17 / 17.02.2021.

Autor: A sada Vlada/HRT/V.G.

Beroš o nabavi ruskog cjepiva i cijepljenju preko reda

Beroš u emisiji "A sada Vlada"

Beroš u emisiji "A sada Vlada"

Foto: HRT / HTV

Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja Vlade da osigura svim građanima besplatno cjepivo. Dva kriterija su od osnovne važnosti - učinkovitost i sigurnost primjene cjepiva. Rusko cjepivo slovi kao učinkovito, ali moramo se detaljno informirati o njegovoj sigurnosti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji "A sada Vlada" komentirajući najave da u Hrvatsku stiže rusko cjepivo.

Dodao je kako je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU-a.

- Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još triju proizvođača cjepiva, koja će u idućem razdoblju biti evaluirana i odobrena, izjavio je Beroš.

Ministar je rekao kako HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti za nekoliko dana, dodao je.

- Svakoj je Vladi u interesu voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU-a, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka. Svatko traži svoj put. EK je toga svjesna, rekao je.

- Iz dana u dan su spoznaje o učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva veće, dodaje Beroš. Rekao je da su određeni preliminarni kontakti uspostavljeni i s Kinom, ali nisu otišli toliko daleko kao s Rusima.

- Nismo govorili o količinama, s obzirom na to da nisu upitne s ruskog aspekta, otkrio je Beroš, dodajući da je cilj prije početka ljeta cijepiti što više građana. 

Cijepljenje preko reda

Govoreći o cijepljenju preko reda, Beroš je naglasio kako želi vjerovati da su takve situacije minorne i periferne. Zatražio je izvješće od svih zdravstvenih ustanova te od informatičke službe koja vodi registar cijepljenih. 

- Ispred Vlade ne želim da bilo što baci sjenu na ovaj projekt. Osnovao sam povjerenstvo od 10 članova koje će evaluirati sve dostavljene podatke, nakon toga će odlučiti je li potrebno slati inspekciju, a inspekcija će, ovisno o nalazu, odlučiti što i kako dalje. Dva su puta, ako je riječ o stručnim pogreškama, uputit će se slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori. Ako se utvrde drugi elementi, moguće i kaznenog karaktera, ti će se slučajevi upućivati prema DORH-u, objasnio je ministar zdravstva, poručivši kako ne može reći koliki bi mogao biti postotak cijepljenja preko reda.

Masovna cijepljenja

Upitan je li Hrvatska spremna za masovna cijepljenja, Beroš je rekao da su "još prije dva tjedna svi koordinatori cijepljenja i županijama dobili naputak da organiziraju lokalitete, i to broj s obzirom na populaciju za masovna cijepljenja".

- Potrebno je organizirati broj cijepnih timova, kompjutorsku infrastrukturu, internet da se ti podaci mogu promptno upisivati u registar cijepljenih. Od najvećeg broja županija smo dobili odgovore. Zagreb je možda malo kasnio, ali nakon naših razgovora s čelnim ljudima i to smo riješili. I Zagreb je spreman za provođenje masovnog cijepljenja, rekao je Beroš te dodao da će građani na vrijeme doznati gdje će biti cijepljeni.

Dug prema veledrogerijama


Ministar je rekao da su dugovi bolnica veledrogerijama problem koji traje već desetljećima. Naglasio je da će Vlada napraviti sve da sanira dugove i da omogući opskrbu bolnica lijekovima.

- Najbolje je poći od elemenata koji generiraju takvo stanje. Treba sagledati bit stvari. Prvo, onaj opseg izdvajanja iz doprinosa koji svaki građanin izdvaja u proračun. On je po stanovniku na nivou Hrvatske 861 euro, znači 600,8 posto od BDP-a. Ako gledamo nivo EU-a, to je više od 3100 eura. Povećanje u ovom trenutku, kad je takva ekonomska situacija, sa strane Ministarstva financija nije očekivano. Moramo o tome razmišljati. Kad govorimo o limitima koji definiraju koliko sredstava ima pojedina ustanova i kako može plaćati svoje radnike i svoje lijekova, potrebno je naglasiti da je u posljednjih nekoliko godina plaća zdravstvenih radnika narasla za 24 posto, a limit se nije povećao. Od limita koje bolnice dobivaju, većina ide na plaće, objasnio je Beroš.

Ministar je rekao da će na skupe lijekove ove godine biti potrošeno više od dvije milijarde kuna.

- Demografski elementi, samo jedna trećina radno aktivnog stanovništva izdvaja za zdravstveni sustav. I na kraju COVID kriza, koja nas je dosad stajala više od 1,4 milijarde kuna. To su sve elementi, rekao je Beroš, dodajući da se samo reformskim mjerama može doći do sustavnog rješenja kako se problem s dugovima ne bi ponavljao iz godine u godinu.

Vjeruje da će se u koordinaciji s Ministarstvom financija i Vladom naći pravo rješenje za financijski održiv zdravstveni sustav. Sastanak s predstavnicima veledrogerija, rekao je Beroš, održat će vrlo brzo.

Istaknuo je kako se uvijek može dogoditi da dođe do nestašice lijekova, ali poručuje kako je zadaća Vlade to spriječiti.

Ublažavanje mjera

Osvrnuo se i na ublažavanje mjera te najavu istarskog stožera da će od 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata. Beroš je poručio kako će razvoj situacije ovisiti o epidemiološkoj slici.

- Nijedna županija nije otok, svi smo u međusobnoj vezi i cirkulaciji stanovništva. Bitno je imati zajednički plan. Ne bi bilo dobro da se pred lokalne izbore pojedini stožeri i ljudi rukovode drugim političkim, a ne medicinskim i stručnim epidemiološkim utemeljenjima. To apsolutno nije dobro i nije način borbe protiv epidemije, moramo svi biti zajedno kao što smo bili i do sada, poručio je Beroš.

Naglasio je da je važno razgovarati i voditi se strukom. Moramo naći pravu mjeru, dodaje ministar, koja će biti usmjerana na dva cilja - očuvanje zdravlja građana i buđenje gospodarskih aktivnosti.

Upitan hoće li se zakon mijenjati u smjeru da županijski stožeri imaju manje samostalnosti, Beroš je potvrdio da se o tome razmišlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!