MOST: Pokrenut ćemo opoziv Ćorića

16.02.2022.

09:47

Autor: HRT/Hina

Božo Petrov (Most)

Božo Petrov (Most)

Foto: HTV / HRT

Tatjana Munižaba izvijestila je za Dnevnik da je predsjednik Mosta Božo Petrov u sabornici nabrajao grijehe ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Najavio je da će Most inicirati njegov opoziv. Podsjetila je da nedavno bio zahtjev oporbe  za opozivom vezano uz aferu Vjetroelektrane. Most će morati čekati najmanje dva mjeseca da bi opoziv ponovno pokrenuo, što će, kaže Petrov, i učiniti ako se u međuvremenu  premijer sam ne odrekne svog ministra koji je pod teškim optužbama. 

Most će pokrenuti opoziv ministra Ćorića

- Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nije samo upleten u aferu Krš-Pađene, nego je i nesposoban i to je razlog zašto će Most pokrenuti njegov opoziv. Ovo što se događa je perverzno, ne znam je li prošao tjedan u zadnjih godinu dana da vladajući nisu proizveli barem jednu aferu. Više nije dovoljno maznuti milijun ili 10 miljuna, sada smo došli na gotovo 2 milijarde kuna. Moje pitanje je samo dokle, poručio je Božo Petrov.

Ustvrdio je kako danas svjedočimo novoj aferi, kako USKOK sumnja da investitori za vjetropark Krš-Pađene nisu zadovoljili sve uvjete, da im je Ministarstvo gospodarstva odobrilo projekt, a procijenjena je šteta 1,9 milijardi kuna.

- Ako se to potvrdi, to će biti jedna od najvećih afera u povijesti Hrvatske, rekao je Petrov u govoru na slobodnu temu te naveo kako su tom aferom obuhvaćeni brojni sudionici, ministar energetike, njegovi pomoćnici, pomoćnici, državni tajnici u drugim ministarstvima.

- Koliki je glib danas u Hrvatskoj vezano za korupciju dovoljno govori broj afera, njihov intenzitet i broj aktera u njima. Dok se ljudi bore kako će spojiti kraj s krajem u mjesecu, vi to koristite kao mogućnost da direktno oštećujete državni proračun, stvarate afere i ništa ne radite po tom pitanju, predbacio je vladajućima.


Oporba: Ćorić je odavno trebao otići

Saborska oporba ocijenila je da je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić već odavno trebao otići, ne samo zbog sumnji u upletenost u aferu vjetroelektrana Krš-Pađene, već i zbog svog nerada.

- Ćorić je davno trebao otići, u ovom trenutku to je samo pitanje volje predsjednika Vlade hoće li nekoga za koga postaje ozbiljne indicije da je upleten u kriminal, koji se mjeri u milijardama, zadržati na poziciji ministra ili neće, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru.

Podsjeća da je o opozivu Ćorića Sabor raspravljao prije godinu i dva mjeseca, a i tada jedan od razloga bio je upravo projekt Krš- Pađene.

- Jedina razlika je što nakon jučerašnjeg dana imamo mail i iskaz osobe koja direktno uključuje Ćorića u kršenje zakona i aferu koja hrvatske građane košta gotovo dvije milijarde kuna, kazao je Grbin.

Pozvao je vladajuće da uvide koliku su grešku napravili prije godinu dana. 

- Danas je samo još više jasno kolika je to štetočina za resor kojem je na čelu, ustvrdio je.

Marijan Pavliček (HS) poručuje kako je na Ćoriću da jasno i glasno odgovori je li davao naloge suradnicima, je li znao točno o čemu se radi, a poziva i institucije neka odrade svoj dio posla.

Pita se i po čemu je, osim po aktualnoj aferi, ministar Ćorić poznat? Najveći mu je doseg bio što se slikao s mladom aktivisticom Gretom, nema ni jedne ozbiljnije investicije u državi, Ćorić prvenstveno zbog svog nerada treba snositi odgovornost, smatra zastupnik.

I Nikola Bartulica (DP) kaže da Ćorić morati objasniti optužbe svog suradnika da je sve radio po njegovu nalogu.

- Politika previše utječe na realnu ekonomiju, napasti su jako velike da se pozicija zloupotrijebi, kaže zastupnik koji Ćoriću predbacuje da nije pokazao reformsku viziju.

Na upit treba li ministar gospodarstva otići ne odgovara izravno, ali upozorava koji bi mogao biti ishod oporbenih zahtjeva za opozivom.

- Mnogi su trebali otići još davno, možda i cijela Vlada, no to što neki klubovi u oporbi pokušavaju iskoristiti situaciju na neki način može dovesti da svojim zahtjevima za opozivim spašavaju ranjive ministre, kaže Bartulica ne dvojeći da ministri koji su umočeni u ozbiljne afere i nisu pokazali sposobnost trebaju biti smijenjeni.

Premijer je nervozan jer dosta ministara ima "putra na glavi"

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) podsjeća kako su oni već komentirali povezanost Ćorića s aferom Krš-Pađene, o tom pitanju tražili interpelaciju Vlade te isticali da je Ćorić najslabija karika Vlade.

- Očekujem da će se ispitati sve koji imaju saznanja, kaže zastupnica i potvrdno odgovara na upit je li čudno da Ćorić već nije ispitan.

- Mogu reći da je čudno, na kraju krajeva, oporba je u raspravi o interpelaciji iznijela puno indicija. Čekamo da Uskok odradi svoj dio posla jer nezamislivo je da bi tako bliski suradnik bio osumnjičenik, a da njegov nadređeni ne bude niti saslušan, rekla je Benčić.

Afera koja se povezuje sa Ćorićem za Anku Mrak Taritaš (GLAS) nije iznenađenje jer priča oko Ćorića traje dulje vrijeme.

Ustvrdila je kako je očito da je "premijer malo nervozan, sad već ima dosta ministara koji imaju putra na glavi, kontigent onih koji bi trebali otići je poveći", poručila je Mrak Taritaš.

Bačić: Može li jadnije?

Ante Bačić (HDZ), u slobodnom govoru, referirao se na slučaj splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je prijetio novinarki Slobodne Dalmacije da će joj se napiti krvi i na način na koji ga je branila zastupnica Marijana Puljak (Centar), supruga Ivice Puljka, gradonačelnika Splita.

Podsjetio je na zastupničinu izjavu, koju je dala u ime Kluba Centra, da će se žestoko boriti protiv svakog oblika zastrašivanja novinara, aktivista i građana, da je sloboda govora kamen temeljac svakog demokratskog društva.

- I nakon takvog moraliziranja, ista ta kolegica prvo ignorira, a zatim javno brani Ivoševića, političkog partnera svog supruga, upravo taj Klub i te moralne vertikale, koje valjda imaju poslanje u Hrvatskoj da isprave sve društvene anomalije, smatraju da za ovakvu izjavu i ponašanje nije potrebna nikakva politička sankcija, Marijana Puljak svom kolegi predlaže da se ispriča, da se malo povuče u medijsku šutnju, ode na neku radionicu, naveo je.

- Da slučaj bude groteskniji, krvoproliće je obećao čovjek koji na sudu vodi parnicu jer mu je jedan neobično sličan nasilnik zaprijetio da će mu iščupati gučak. Ivoševiću, može li jadnije, upitao je Bačić.

Diplomatska ofenziva za Hrvate u Srbiji

Marijan Pavliček (HS) poručio je kako je krajnje vrijeme da Hrvatska pokrene diplomatsku ofenzivu kako bi Hrvati u Srbiji dobili ista, prvenstveno politička prava, koja imaju predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako se u Srbiji na proljeće održavaju izbori za Narodnu skupštinu te istaknuo hrvatska nacionalna manjina, vjerojatno, opet, u njoj neće u njoj imati svog legitimnog predstavnika.

Istaknuo je i kako se težak položaj Hrvata, čiji se broj u 30 godina, prepolovio, dodatno pogoršao unatrag 12 mjeseci.

Hrvate posebno boli što nemaju svoju zastupljenost na lokalnim regionalnoj i državnoj razini, kazao je Pavliček pa podsjetio da u Saboru sjede tri predstavnika srpske zajednice, da ta zajednica ima potpredsjednika Vlade, 10 zajamčenih dožupana, 40-ak načelnika i gradonačelnika, stotine vijećnika.

- A što imaju Hrvati u Srbiji, zapitao se zastupnik, pa pobrojao 'nula' zajamčenih zastupnika, 'nula' predstavnika u Vladi, u pokrajinskoj vladi, 'nula' zajamčenih zastupnika u pokrajinskom parlamentu, 'nula' gradonačelnika i općinskih načelnika.

- To je poraz hrvatske diplomacije i vanjske politike, ocijenio je i poručio kako je krajnje vrijeme da Hrvatska pokrene diplomatsku ofenzivu kako bi Hrvati dobili ista, prvenstveno politička prava koja imaju predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!