09:39 / 21.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Oporba ponavlja: HDZ je stranka osuđena za korupciju

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba raspravu o Strategiji borbe protiv korupcije iskoristila je u četvrtak kako bi ponovno ukazala na presudu u slučaju Fimi media i na to da je HDZ stranka osuđena za korupciju, na što su iz HDZ uzvraćali da ne postoji kolektivna odgovornost.

Božo Petrov (Most) ocijenio da nema smisla raspravljati o strategiji koju predlaže stranka koja je osuđena za korupciju. "Umjesto da se pospete pepelom čujem relativizaciju korupcije, kazao je Petrov i raspravu nazvao "rapsodijom nebitnoga".

- Ako vam je stalo, učinit ćete da akteri koji su pljačkali Hrvatsku, a danas su u Sabornici, prvi napuste politiku", poručio je vladajućima.

Ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a, uzvraćali su HDZ-ovci.

- Iza mene je 15-ak zastupnika HDZ-a protiv kojih se ne vodi nijedan sudski postupak, niti o sukobu interesa, za razliku od vas čija će politička ostavština biti prevara birača javnobilježničkom izjavom i nezakonita postupanja u Metkoviću, uzvratio je Petrovu HDZ-ov zastupnik Branko Bačić.

Opljačkana RH posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a

I Dalija Orešković (Centar) ponovila je da je opljačkana Hrvatska posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a te ustvrdila da strategija nije dokument kojim se to mijenja.

HDZ negira odgovornost za korupciju, pere ruke, ne postoji osobna politička odgovornost, istaknuo je Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata).

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenila je da je situacija s korupcijom u Hrvatskoj takva da nam deset godina neće biti dovoljno za popravak te ponovno zatražila od vladajućih ispriku za korupciju, ispriku ljudima koji su zbog korupcije napustili Hrvatsku.

- Isprika HDZ-a doprinijela bi društvenoj higijeni, dodao je Mišel Jakšić (SDP).

Odgovarajući na pitanja zastupnika o Strategiji ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako je veliki korupcijski rizik utvrđen na prostoru lokalne samouprave i da se upravo zato Strategija posebno fokusira na taj dio.

- Osim otvorenosti i transparentnosti uprave ide se u smjeru i jačanja uključenosti i informiranja građana o aktivnostima lokalne uprave", rekao je ministar.

Zdravstvo prepoznato kao veliki koruptivni rizik

Potvrdio je navode Dragane Jeckov (SDSS) da je zdravstvo prepoznato kao područje s velikim koruptivnim rizikom te najavio aktivnosti koje se planiraju u vezi s tim.

Kod građana će se podizati svijest o štetnosti darivanja liječnika, a liječnicima će se objasniti što je to sukob interesa kad rade u javnom i privatnom zdravstvu, kazao je Malenica.


Nezavisnoj Karolini Vidović Krišto, koju je zanimalo hoće li zatražiti sigurnosnu provjera za suca Ivana Turudića kako bi se utvrdila legalnost njegove imovine, objasnio je da ministar ne može pokrenut postupak sigurnosne provjere, da to može samo predsjednik suda.

U završnoj su fazi izmjene Zakona o sudovima i o Državnom odvjetništvu kojima se uvode i sigurnosne provjere za pravosudne dužnosnike i periodične sigurnosne provjere za sve suce, rekao je i dodao kako će, ako izvješće SOA-e utvrdi rizike za neovisnost u obnašanju dužnosti suca, Državno sudbeno vijeće moći pokrenuti stegovni postupak.

Odgovarajući Draženu Bošnjaković (HDZ), naglasio je da nisu točni navodi da se novim zakonom žele umanjiti ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi zakon iskorak u prevenciji sukoba interesa

Novi zakon predstavlja iskorak u prevenciji sukoba interesa, a Povjerenstvo je ojačano nizom mehanizama, kazao je Malenica.

Najavio je i da će se kroz desetak dana na Vladi naći zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnost, kojim se predviđa dodatna uloga civilnog društva,

Vesna Vučemilović (HS) suglasna je da korupcija treba imati ime i prezime, ali se pita - nije li ih previše u Vladi koja bi trebala ostvariti viziju navedenu u predloženoj strategiji.

Vlada Andreja Plenkovića odredila se za borbu protiv korupcije, nema nevidljive ruke koja upravlja sudovima, Uskokom, rekao joj je Malenica i naglasio da Vlada daje punu podršku radu tih tijela.

Malenica: Treba podignuti svijet građana o štetnosti korupcije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljajući u Saboru prijedlog Strategije sprječavanja korupcije do 2030. godine kazao je kako se naglasak stavlja na podizanje razine svijesti građana o štetnosti korupcije.

Korupcija negativno utječe na vladavinu prava, povjerenje u institucije, društvo u cjelini, a negativno utječe i na gospodarsko blagostanje, kazao je Malenica dodavši da su ciljevi strategije prepoznavanje i prijava koruptivnih rizika.

- Time se može napraviti iskorak u borbi protiv korupcije i za to je potrebna uključenost cijelog društva, prednost svih tijela i nulta stopa tolerancije na korupciju, rekao je.

Naglasak je na podizanju razine svijesti građana o štetnosti korupcije, a inzistira se i na snažnoj afirmaciji građana, civilnog društva i medija kao partnerima u borbi protiv korupcije, dodao je ministar.

Posebna pažnja u strategiji posvećuje se transparentnosti i kontroli u jedinicama lokalne uprave i trgovačkim društvima u vlasništvu lokalnih jedinica te jačanju antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave.

Predviđeno je i reguliranje lobističkog djelovanja te jačanje zaštite zviždača.

Strategija obuhvaća pet posebnih ciljeva, to su jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, jačanje sustava integriteta i upravljanja sukobom interesa, jačanje antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije.


Strategija sprječavanja korupcije mrtvo je slovo na papiru

Saborska oporba u četvrtak je, i prije formalne rasprave o Vladinu prijedlogu Strategije o sprječavanju korupcije do 2030., ustvrdila kako se radi o dokumentu koji je "mrtvo slovo na papiru" i da je predlažu "oni koji imaju iskustva s korupcijom".

Hoćemo li raspravljati o Strategiji, čuti neke konkretne prijedloge oporbe ili ćemo raspravljati na demagoški način, jeftinim populizmom? HDZ je spreman i za jedno i za drugo, uzvratio je kolegama HDZ-ov Damir Habijan.

- Razgovarat ćemo o strategiji koju predlažu "oni koji imaju iskustava s korupcijom, izjavio je Marin Miletić (Most), dodavši kako je u procijepu oko toga, jer s jedne strane, kaže, oni koji imaju takva iskustva ne ni trebali predlagati strategiji, a s druge je to možda i dobro, jer oni s iskustvom znaju što nikad ne bi trebalo ponoviti.

Predlaže da se Vladi oduzme status predlagatelja i dodjeli nekom od saborskih radnih tijela.

- Sabor je ovu temu trebao raspraviti prošli tjedan, no kad je objavljena presuda za Fimi mediju i kad je HDZ osuđen za korupciju odlučili ste je maknuti, kazao je kolegama iz HDZ-a Peđa Grbin (SDP), pitajući se je li to bila koincidencija.

Vladajuće proziva da "eutanaziraju" Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, umjesto da mu dadu veće ovlasti.

- Ali, vi iz HDZ-a to ne želite, vama korupcija odgovara, ustvrdio je Grbin i suglasio se da su ovakve strategije mrtvo slovo na papiru.

- Strategiju donosi pravomoćno presuđena koruptivna politička stranka, kaže Dalija Orešković (Centar) i tvrdi da je Hrvatska "potonula" pod teretom korupcije, da je ona glavni razlog iseljavana.

Predložena strategija trebala bi sadržavati put kud bi Hrvatska trebala ići, no ona to ne donosi, ocijenila je te prozvala vladajuće kako su, umjesto jačanja institucija, doslovno proveli njihovu sabotažu, kao što je slučaj sa spomenutim Povjerenstvom.

Vesna Vučemilović (HS) strategiji zamjera da je u njoj sve općenito, da nema konkretnih aktivnosti, ni termina, da je ona tek "mrtvo slovo na papiru".

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!