07:00 / 29.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Sabor o uporabi biogoriva u prijevozu

Sabornica

Sabornica

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Saborski zastupnici poduprli su inicijativu da se poveća korištenje obnovljivih izvora u prijevozu do 2030., ali i upozorili da je Hrvatska kod biogoriva uglavnom ovisna o uvozu.

Za sada je u načelu sve više-manje iz uvoza, no zato je i predviđena izgradnja biorafinerije u Sisku koja će zadovoljiti naše tržište i biti lider regije, odgovorio je zastupnicima Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


U raspravi o izmjenama Zakona o biogorivima za prijevoz, kojima se želi povećati udjel korištenja obnovljivih izvora u prijevozu do 2030. na 14 posto, Milatić je izjavio kako je taj cilj dostižan te da će tome ići u prilog i proizvodnja biogoriva. "Izgradnja biorafinerije u Sisku važan je projekt jer će se osim dostatne proizvodnje biogoriva postići i podizanje gospodarstva te zaposliti ljudi, naglasio je.


Željko Pavić (SDP) vjeruje kako ima prostora za optimizam, ali i upozorava na ovisnost o uvozu biogoriva. "I ovaj se put moramo okrenuti uvozu jer smo ugasili tvornice biogoriva, a više od 400 tisuća poljoprivrednih hektara nam je neiskorišteno", upozorio je Pavić.


"Energetski smo ovisniji nego ikada i još ćemo biti ovisniji", ocijenio je Željko Lenart (HSS) i dodao da se bioplin iz otpada premalo koristi, a biomasu iz šuma prodaje strancima. "Što se tiče biogoriva još smo u pećini, osim u vjetroelektranama gdje smo majstori", istaknuo je Lenart.


Nedovoljno se koristi i energija sunca, upozorio je Miro Bulj (Most) koji drži kako Hrvatska ima resurse i potencijale da bude energetski neovisna, ali ih ne koristi. 


Da ne bismo ovisili o uvozu biogoriva Pero Ćosić (HDZ) naglašava kako više treba uložiti u inovacije i razvoj.

Prije nego što se Vlada završno usuglasila i potvrdila Nacionalni plan oporavka i otpornosti, reagirao je Klub zastupnika SDP-a. I dalje negoduju što je Hrvatskom saboru dostavljen samo sažetak nacrta, a ne dokument u cijelosti. A ono što su dosad vidjeli, kažu, ne ulijeva povjerenje u uspjeh Vladina prijedloga jer se, kažu, temelji na stalno odgađanim starim projektima i zastarjelom pristupu gospodarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!