Sabor o upućivanju hrvatskih vojnika u operacije

30.09.2022.

Zadnja izmjena 12:50

Autor: M.Š./Hina/HRT

Petak u Saboru

Petak u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ovaj petak nije bilo glasanja, pa je Hrvatski sabor već oko podneva završio radni tjedan. Prije odlaska na svoj produljeni vikend, zastupnici su raspravili i poduprli sudjelovanje naših vojnika u misijama pod okriljem NATO-a i UN-a. Tako će u sljedeće dvije godine na Kosovo, u Libanon, Indiju i Pakistan biti poslano još oko 200 pripadnika naših Oružanih snaga. Dolazak predstavnika Ministarstva obrane u Sabor zastupnici su iskoristili za pitanja o aktualnim zbivanjima i problemima.

Zastupnici su u petak u objedinjenoj raspravi podržali slanje hrvatskih vojnika u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga i tri operacije potpore miru u 2023. i 2024. godini, istaknuvši važnost sudjelovanja u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu i zbog sigurnosti Hrvatske.

Radi se o operacijama KFOR na Kosovu, EU NAVFOR Somalija - Atalanta i operacijama Ujedinjenih naroda.

Tijekom rasprave većina zastupnika ocijenila je da Oružane snage RH (OS RH) trebaju nastaviti sudjelovati u tim misijama, posebice upozorivši na važnost operacije potpore miru KFOR na Kosovu, jer je sigurnost u toj zemlji važna i za sigurnost naše zemlje.

- Važno je da OS RH zbog poznavanja terena i činjenice da su cijenjeni na tom području, ali i zbog sigurnosnih interesa Hrvatske, sudjeluju u toj misiji, rekao je Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata).

I Nikola Mažar (Klub HDZ) ističe da KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer je područje te operacije u našoj blizini pa bi bilo kakvo narušavanje sigurnosti imalo posljedice na stabilnost cijele regije, uključujući i Hrvatsku.

- Hrvatska snažno podupire napore NATO-a u održavanju sigurnosti u Republici Kosovo i široj regiji, poručio je.

Nino Raspudić (Klub Mosta) rekao je da podržavaju odluke koje se odnose na misije u okviru NATO-a i UN-a, no misija EU NAVFOR Somalija - Atalanta im je dvojbena jer nije postignut dogovor o produljenju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja daje pravnu osnovu za provedbu mandata te operacije.

Koliko će misije koštati hrvatski narod

Iako smo punopravna članica EU i NATO-a još uvijek razmišljamo podanički, a ne suvereno, tvrdi Raspudić. Smatra kako još uvijek nismo razvili svijest da su nam trenutna članstva alati, a ne mjesta gdje ćemo tražiti da nam drugi daju zadaće "koje ćemo bespogovorno ispunjavati, a za uzvrat ne dobivati ništa".

- Broj vojnika smo iz godine u godinu povećavali, što se i sada traži, a ne znamo koji je naš interes u pojedinoj misiji, koja je razina rizika i što je možda najvažnije - koliko će to koštati hrvatski narod i postoji li mogućnost uključivanja naših poduzetnika koji bi mogli ponuditi svoje usluge u misijama u kojima sudjelujemo, kazao je.

I Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je da su troškovi naših vojnih misija veći u odnosu na međunarodnu razvojnu suradnju.

Pojedini zastupnici (Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš i Domagoj Hajduković) izrazili su nezadovoljstvo što u Saboru nije nazočio ministar obrane Mario Banožić, kako bi mu mogli postaviti pitanja, već državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop.

U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, Hrvatska sudjeluje od 2009. godine, a dosad je u njoj bilo 1358 pripadnika Hrvatske vojske (HV). Prijedlog je da u 2023. i 2024. u njoj sudjeluje do 160 pripadnika HV-a i do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Predlaže se i nastavak sudjelovanja u operaciji EU NAVFOR Somalija - Atalanta s do 25 pripadnika.

Također, nastavit će se sudjelovanja pripadnika OS RH u operacijama potpore miru UN-a, i to u Libanonu do tri pripadnika, u Zapadnoj Sahari do pet te u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!