Bauk najavio mogući referendum o pravu žene na izbor prema starim pravilima

30.09.2022.

09:54

Autor: M.Š./HRT

Branko Bačić i Arsen Bauk

Branko Bačić i Arsen Bauk

Foto: HTV / HRT

U Saboru opet burno. Oporba traži istražno povjerenstvo za događaje u INA-i, a HDZ je u javnu raspravu uputio prijedlog izmjena Ustava koje se odnose na referendum. No nema dogovora o izmjenama Ustava vezano uz pravo žene na pobačaj.

Na početku gostovanja u emisiji Studio 4, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio je na pitanje zašto se, sada kada se ide u promjene Ustava vezano uz referendum, odmah ne stavi i dio koji se odnosi na pravo žene na pobačaj, što traži lijevo-liberalna opozicija.


- Promjena Ustava podrazumijeva konsenzus o predloženoj izmjeni Ustava, ističe Bačić, dodajući da u ovom slučaju konsenzusa o tom pitanju nema.

- Postoji razmimoilaženje o potrebi takve intervencije u Ustav. Na snazi je zakon kojim je omogućen prekid trudnoće. Ustavni sud je rekao da je to u skladu s Ustavom, objašnjava, dodajući da nema nikakve potrebe dalje inzistirati na nekoj novoj odredbi koja bi mijenjala Ustav.

Dodaje da postoji konsenzus o izmjenama Ustava vezano uz uređenje pitanja referenduma.

"Na osmom koraku potrebno dobiti 101 glas"

SDP-ov Arsen Bauk osvrnuo se na pitanje prava na pobačaj i unošenja odredbi u Ustav.

- Ne radi se o ucjeni HDZ-a. Ustav se mijenja s 2/3 glasova. Proces promjene Ustave prolazi osam puta glasovanja u Saboru i na odborima. Na osmom koraku je potrebno dobiti 101 glas. Prvih sedam koraka je proces koji je dug te koji iziskuje određenu razinu dogovora. Kada bude razina dogovora takva da možemo podržati ustavne promjene, mi ćemo to napraviti. Traju razgovori, pregovori itd. Što se tiče izmjene Ustava oko referenduma, isticana je često potreba boljeg uređenja referendumske materije. Što se tiče promjene Ustava oko dodatnog osnaživanja prava žene na izbor, također smo u velikom broju javnih nastupa na to upozoravali. 

Spomenuo je Bauk i mogućnost održavanja referenduma o pravu žene na izbor.

- Ako će ga biti, neće se odvijati prema novim pravilima, već prema pravilima koja su sada na snazi, ističe. 

Dodaje sljedeće:

- Bit ću sasvim jasan. Kada Sabor raspiše referendum, onda se može dogoditi taj osmi korak, skupljanje 101 ruke za izmjene Ustava. 

Istražno povjerenstvo za INA-u

Preprodaja domaćeg plina vrijedna milijardu kuna i dalje je tema u Saboru.

Ujedinjena oporba dogovorila se da će u saborsku proceduru uputiti zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitale sve okolnosti vezane uz aferu u INA-i. 

- Ovaj slučaj s INA-om otvorio je mnoga pitanja, prvenstveno gospodarenja prirodnim bogatstvima RH, poglavito nafte i plina. Strateškim smjernicama Vlade koje su se najbolje vidjele dozvolom za zatvaranje rafinerije u Sisku te, naravno, načinom upravljanja INA-om. Ono što su i vladajući isticali. Predložit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo tim dijelom, ne dijelom koji je dio interesa tijela progona. S obzirom na argumentaciju kojom HDZ brani odluke Vlade po tom pitanju, optimist sam da će se istražno povjerenstvo formirati, a da će HDZ dobiti priliku da nas prikaže potpunim amaterima, ističe SDP-ovac Bauk. 

Zakonodavstvo vezano uz osnivanje istražnih povjerenstava vrlo je jasno.

- Ono govori da o temama za koje je otvoren sudski postupak ne može se osnovati istražno povjerenstvo, odgovara HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika u Saboru Branko Bačić, dodajući da će oporba naći način kako postaviti pitanja.

- Toplo se nadam, kada već govore o energetskoj situaciji u Hrvatskoj, da će postaviti pitanja također kako to da u vremenima najveće krize građani plaćaju struju i plin jednako kao što je ta cijena bila i prije krize, dodaje. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!