Sabor: Od 122 amandmana na izmjene ZOR-a prihvaćeno šest

14.12.2022.

20:49

Autor: Hina/HRT

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vladin predstavnik prihvatio je u srijedu šest od 112 amandmana, koliko su ih na izmjene Zakona o radu (ZOR) predložili saborski zastupnici i klubovi, a među prihvaćenima je i jedan amandman Kluba SDP-a.

Uz taj, državni tajnik Ministarstva rada Ivan Vidiš prihvatio je i amandmane Ermine Lekaj Prljaskaj (NZ), Silvana Hrelje (HSU), Kluba HDZ-a i Odbora za zakonodavstvo.

Amandmanima Lekaj Prljaskaj i Kluba SDP-a sa 12 na šest mjeseci skraćuje se vrijeme koje mora proteći između dva prijedloga radnika poslodavcu kod kojeg je zaposlen na određeno, za sklapanje ugovora na neodređeno.

Jedan Hreljin (HSU) amandman tiče se sezonskih radnika i precizira što se smatra neopravdanim odbijanjem ponude za sklapanje ugovora o radu u idućoj sezoni. Pod takvim se odbijanjem, smatra odbijanje ponude u kojoj je opseg prava i obveza jednak ili veći u odnosu na prethodno sklopljen ugovor o radu.

Hrelja: Pravo na jedan dan izostanka 

Slijedom drugog Hreljina amandmana radnik ima pravo izostati s posla jedan dan u kalendarskoj godini, kada je zbog bolesti ili nesretnog slučaja u obitelji prijeko potrebna njegova trenutna nazočnost.

Amandmanom Kluba HDZ-a sa 10 na sedam radnih dana mjesečno skraćuje se rok nakon kojeg je poslodavac dužan naknaditi troškove rada na izdvojenom radnom mjestu.

Amandman Odbora za zakonodavstvo nomotehničke je naravi.

Zastupnici SDP-a izrazili su nezadovoljstvo što Vlada nije uvažila njihove zahtjeve da se smanji broj dopuštenih uzastopnih ugovora o radu na određeno s tri na najviše dva ugovora i ukupno trajanje s tri na najdulje jednu godinu.

Nezadovoljni su i što Vlada nije izbrisala mogućnost da se kolektivnim ugovorom može propisati produljenje ugovora na određeno na dulji rok nego je propisano Zakonom.

ZLB: Izmjena rasporeda najkasnije 48 sati prije početka rada 

Klub ZLB ustrajao je da odredba po kojoj poslodavac može izmijeniti radniku raspored radnog vremena u razumnom roku, nije dovoljno jasna i da taj rok treba biti najkasnije 48 sati prije početka rada.

- To je posebno važno da bi se zaštitili radnici kojima nije lako osigurati skrb za djecu ili članove obitelji za koje brinu, kazala je Sandra Benčić.

Vladin predstavnik prihvatio je i HNS-ov amandmana na predloženi Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada, kojim se s jedne godine na šest mjeseci skraćuje rok unutar kojeg Ministarstvo rada treba prikupiti podatke o poslodavcima kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad i koji ne poštuju propise o radno pravnim obvezama.

Troje najupornijih 

Cjelodnevna rasprava i izjašnjavanje o amandmanima, ispraznili su saborske klupe, a kraj današnjeg rada dočekali su samo najuporniji zastupnici, SDP-ovi Arsen Bauk, Sabina Glasovac i Mirela Ahmetović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!