09:08 / 11.02.2022.

Autor: HRT

Sabor pozvao Vladu da provjeri potpise iz Mostovih inicijativa

Sabor

Sabor

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor pozvao je u petak Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije te da u taj postupak uključi najmanje po dva predstavnika svake inicijative.Vlada je pozvana i da provjeri jesu li potpisi prikupljeni sukladno Zakonu o referendumu.

Sabor je spomenute zaključke, koje je predložio Odbor za Ustav, donio sa 77 glasova 'za', 13 suzdržanih i 32 protiv.   

Prije toga je odbio amandmane Mosta i SDP-a da Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne Vlada, u roku 30 dana provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa te SDP-ov prijedlog da se osnuje poseban saborski odbor koji bi bio supervizor brojanja, imao bi sedam članova, tri iz opozicije i četiri iz vladajuće većine.

- Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora, rekao je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Objasnio je kako se, čim brojanje bude gotovo, "loptica vraća" u Sabor.

Utvrdi li se da je Most skupio dovoljno potpisa moguća su dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed, kazao je Jandroković.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533, za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 potpisa za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.

Most predbacio vladajućima što nisu omogućili da DIP broji glasove

Prije samog glasovanja o zaključcima Marin Miletić (Most) predbacio je vladajućima što nisu omogućili da DIP broji glasove, jer "tu bi bili svi sigurni". Apelirao je na savjest vladajućih kod glasovanja, te im poručio da se ne plaše građana, da im omoguće referendum.

Vlast koja se boji od svog naroda, nije zaslužila da bude vlast, kazao je i zahvalio vladajućima što su pristali da se u proces brojanja uključe i promatrači, odnosno predstavnici referendumskih inicijativa.  

Branko Bačić (HDZ) odgovara mu kako su Klub HDZ-a i on osobno predložili uključivanje i predstavnika inicijativa.

- Ovaj referendum ide za ukidanjem covid potvrda, gotovo bi mu mogli prišiti epitet antivakserski, naglasio je zastupnik.

Opetovao je i kako referendum i postupak koji mu prethodi trebaju biti usuglašeni s Ustavom, a kako bi ono što predlaže oporba bio presedan koji nije usuglašen ni sa zakonom ni ustavnom praksom.

- Prijedlozi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na temelju članka 127., poziva se Vlada RH da provjeri broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma, građanske inicijative Odlučujmo zajedno, kojeg je predsjedniku Sabora dostavio organizacijski odbor građanske inicijative Odlučujmo zajedno aktom od 24. siječnja 2022. godine i da omogući postupak promatranja provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa od strane birača od strane najmanje dva predstavnika navedene građanske inicijative te da izvješće o navedenoj provedbi dostavi Hrvatskom saboru. Poziva se Vlada RH da provjeri jesu li se potpisi prikupljali sukladno odredbi članka Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti, lokalne i područne samouprave, rekao je Gordan Jandroković.

Sabor donio paket izmjena pravosudnih zakona

Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene paketa pravosudnih zakona te prihvatio izvješće o učincima epidemioloških mjera protiv koronavirusa od 1. rujna do kraja prosinca prošle godine.

Pravosudnim paketom, u kojemu su izmjene zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava, precizira se postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.


Predsjednike sudova i državnih odvjetništava zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

Precizira se procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika.

U prvom slučaju, pravodobne i potpune prijave Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavljat će predsjedniku RH, ne predstojniku njegova ureda, koji će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora.

Ako u roku od 30 dana predsjednik ne predloži nijednog kandidata, DSV će poništiti javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Izmjenama se daju ovlasti DSV-u da u slučaju prestanka dužnosti predsjedniku Vrhovnog suda odredi vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika. Prema sadašnjim odredbama te poslove u tom razdoblju obavlja zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

Pravodobne i potpune prijave kandidata za glavnog državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće dostavljat će vladi koja će o svim kandidatima zatražiti mišljenja nadležnih tijela, a ako u roku od 30 dana od zaprimljenih prijava vlada ne predloži nikoga, DOV će poništiti taj javni poziv i u roku od osam dana objaviti novi.

Predloženim zakonskim izmjenama uvodi se obveza polaganje posebnog stručnog ispita za službenika u sudovima i državnim odvjetništvima s ciljem njihova kvalitetnijeg rada.

Propisuje se specijalizacija sudaca koji rješavaju u sudskim predmetima obiteljsko-pravne zaštite te određuje nadležnost općinskih sudova za odlučivanje u predmetima kojima se uređuju obiteljski odnosi.

Izmjenama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu se dijeli na Općinsko građansko državno odvjetništvo i Općinsko kazneno državno odvjetništvo.

Uoči glasovanja Dalija Orešković (Centra) i Urša Raukar Gamulin (Možemo) ponovile su svoje stavove da predložene promjene neće popraviti stanje niti nas izvući iz društva zemalja s najlošije ocijenjenim pravosuđem.

Sabor je prihvatio također vladino izvješće o epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa koje su se provodile u posljednjem kvartalu prošle godine.

Od početka pandemije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih, platio gotovo tri milijarde kuna, a od 1. rujna do konca prosinca 850 milijuna kuna, navodi se u vladinu izvješću.

U tom je razdoblju utrošeno 1, 4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4, 7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog.

Zastupnici su izglasali i izmjene zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško.

Njime se propisuje osnivanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kao ustrojstvene jedinice Fonda te financiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, odnosno način financiranja poslova Centra.
HDZ ne prihvaća oporbene prijedloge da DIP u 30 dana provjeri potpise za referendum

Prijedlozi se ne prihvaćaju, kazao je Dražen Bošnjaković (HDZ), predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik koji je, kao ovlašteno tijelo, Saboru predložio da Vladu pozove na provjeru potpisa, ne propisujući za to rok.

Opetovao je kako nema zakonske osnove da se spomenuti posao povjeri DIP-u.

Zagovarajući da to ipak radi DIP, Arsen Bauk (SDP) istaknuo je da je Vlada u ovom slučaju jedna od strana u postupku.


Referendumi se iniciraju kad vlast ne želi nešto provesti

- Referendumi se iniciraju kad vlast ne želi nešto provesti, kazao je i naveo kako je Vlada dosadašnju praksu Sabora da njoj povjerava provjeru potpisa i sama naznačila "kao možda ne najbolju", jer je u prijedlogu novog zakona o referendumu predložila da to ubuduće radi DIP.

- DIP je u ovom slučaju manje opterećen određenim sjećanjima, vi biste mu trebali omogućiti da to odradi i da nema nikakvih insinuacija, poručio je Bošnjakoviću, odnosno vladajućima, Božo Petrov (Most), navodeći kako ih građani zadnjih godina optužuju da su ukrali referendume Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje.

Bauk se nadovezao i pozivom da se utvrdi rok za brojanje potpisa, "30, 45, 90 dana ili četiri godine".

- U suprotnom će Vlada imati stalan pritisak kad će to završiti, tim više jer su požurivali inicijatore referenduma 'Odlučujmo zajedno' i 'Dosta je stožerokracije' da čim prije predaju potpise, kazao je.

Osim toga, "naši su amandmani dokaz ljubavi i povjerenja prema Vladi jer smo predložili sve što je ona predložila u novom zakonu o referendumu", ironizirao je SDP-ovac.

HDZ-ovac Bošnjaković odbio je i SDP-ov prijedlog da se osnuje poseban saborski odbor koji bi bio supervizor brojanja potpisa te imao sedam članova, tri iz oporbe i četiri iz vladajuće većine.

Ne želite neovisno tijelo koje bi kontrolirano one koji broji potpise

- Ne želite neovisno tijelo za brojanje, ne želite rok, ne želite da netko kontrolira ove koji broje, što može poći krivo kad se odbiju svi mehanizmi kontrole, poručio je Bauk vladajućima.

- Sve što vidimo od predaje potpisa, 24. siječnja je odugovlačenje, zašto to ne želite, zašto bježite od građana, upitao ih je Petrov.

Konačnu odluku o prijedlozima, odnosno amandmanima Mosta i SDP-a, ipak će donijeti Sabor na podnevnom glasovanju.


Odbijeni oporbeni amandmani na pravosudne zakone 

Vladini predstavnici odbili su u petak sve oporbene amandmane na paket izmjena pravosudnih zakona, a prihvatili one saborskih odbora za zakonodavstvo i pravosuđe te zastupnika HDZ-a Branka Bačića

Prihvaćen je amandman na izmjene Zakona o sudovima, po kojem će stalni sudski tumači moći biti i osobe koje su završile preddiplomski stručni studij, te amandmani odbora nomotehničke prirode. Prihvaćen je i Bačićev amandman na izmjene Zakona o sjedištima sudova da Trgovački sud u Dubrovniku bude nadležan i za sporove o autorskom pravu kako građani, najčešće ugostitelji, ne bi morali putovati na sud u Splitu.

- Ako je cilj ubrzavanje predmeta na sudovima onda ih treba ubrzati, kazala je Katarina Peović (RF) nezadovoljna odbijanjem njenog amandmana da se ograniči produljenje roka za rješavanje predmeta.

Vladini predstavnici odbili su i amandman Kreše Beljaka (HSS) na Zakon o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!