Zastupnice: Država okrutna i bešćutna prema roditeljima njegovateljima

12.12.2022.

Zadnja izmjena 10:00

Autor: HRT/V.G./Hina

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborske zastupnice Anka Mrak Taritaš i Urša Raukar Gamulin upozorile su u ponedjeljak na gubitak naknade roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta, ocijenivši da je država prema njima okrutna i bešćutna.

Naša država je iznimno okrutna prema onima najranjivijima kojima je najpotrebnija, a jedna takva skupina su roditelji njegovatelji, kazala je u slobodnom iznošenju stajališta Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a).

Status roditelja njegovatelja prestaje smrću djeteta, roditelj usred tuge i boli ostaje bez ikakvih primanja i ide odmah na burzu gdje nije izgledno da će brzo naći posao, upozorila je.

Roditelji njegovatelji i njihove udruge, dodala je, već godinama traže od Vlade da im to ne čini i produlji rok na šest mjeseci u kojem im se ukida status i naknada ali odgovora na njihove molbe nema.

- Apeliram na Vladu, ministra i premijera, ne budite okrutni i ispravite ovu užasnu nepravdu i produljite naknadu roditeljima njegovateljima još neko vrijeme nakon smrti djeteta, kazala je Mrak Taritaš, dodavši da je roditelja njegovatelja oko 5000 tisuća pa to ne bi bio neki veliki trošak.

Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) upitala je kako je moguće da dužnosnici imaju pravo na "6 plus 6", a roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta istog trena gube sva prava.

Majci koja je izgubila dijete "bešćutna" država će reći nemaš pravo na vrijeme žalovanja sutra već izvolite tražiti posao, rekla je.

- Kakva smo mi to država i ljudi ako ne skrbimo za najranjivije i najslabije, upitala je Raukar Gamulin i najavila da će se u petak na Trgu svetog Marka održati prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) u slobodnom govoru osvrnuo se na obnovu nakon potresa, zaključivši da je na Banovini i Zagrebu slična situacija.

- Velika je sličnost zagrebačke i državne vlasti jer i premijer i gradonačelnik Zagreba obećavaju obnovu a obnova stoji, kazao je.

Jandroković: Sabor će izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak da će Sabor, na Vladin zahtjev, izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca.

- Prije sjednice dobio sam premijerov zahtjev za izvanrednom sjednicom, a tiče se izmjena zakona o poljoprivredi i o kreditnim institucijama te Prijedloga strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine, rekao je Jandroković zastupnicima i predložio im, da radi ekonomičnosti, korigiraju plan rada za ovaj tjedan.

Sabor bi tako u utorak, uz četiri ranije najavljene točke, raspravio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, za srijedu se raspored ne bi mijenjao.

Umjesto ranije planiranog glasovanja, u četvrtak bi raspravio izmjene Zakona o poljoprivredi i Prijedlog strategije digitalne Hrvatske, te se eventualno izjasnio o amandmanima o kojima se ne stigne izjasniti u srijedu.

U petak bi imali izvanrednu sjednicu, prvo bi išli govori na slobodnu temu, nakon toga izjašnjavanje o amandmanima na tri nove točke, pa glasovanje, naveo je predsjednik Sabora.

- Držim da je tako racionalnije, nego za u četvrtak završimo redovan rad, pa u petak raspravljamo točke koje Vlada traži, a onda radili ili u subotu ili u ponedjeljak, kazao je.

Sabor zasjeda redovito dva puta godišnje: prvi put između 15. siječnja i 15. srpnja, a drugi put između 15. rujna i 15. prosinca. Izvan tih rokova Sabor, uz uvjete predviđene Ustavom RH i saborskim Poslovnikom, može održavati izvanredne sjednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!