17:59 / 13.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Sabor: oporba zadovoljna presudom Vrhovnog suda

Oporba o presudi za Fimi mediu

Oporba o presudi za Fimi mediu

Foto: Pixabay/HTV / HRT

Saborska oporba izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda koji je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne.

Urša Raukar Gamulin (ZLB) ustvrdila je kako je to presuda po kojoj je jasno da je HDZ najodgovorniji za korupciju u Hrvatskoj.

To je jedna lijepa vijest, dodala je Katarina Peović (RF), na koncu saborske rasprave o službenom prijedlogu predsjednika države da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Radovan Dobronić.

- Vrhovni sud nije donio odluku da je HDZ koruptivna stranka, niti kriminalna organizacija, naglasio je Branko Bačić (HDZ), nakon što je oporba i u raspravi o zakonskom prijedlogu o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU nastavila problematizirati što je Vrhovni sud djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media.

HDZ će zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

- Vrhovni je sud donio presudu da je HDZ kriv zbog odgovornosti odgovorene osobe u toj stranci, a ne zbog HDZ-a, njenih članova i dužnosnika, rekao je Bačić.

Bauk HDZ-ovim zastupnicima: Ne brinite se!

Arsen Bauk (SDP) je kolegama iz HDZ-a poručio da se, unatoč pravomoćnosti presude, ne brinu.

- Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio, pa neće ni sada. Ako je mogao za zakon o sudovima reći da je ustavan može i vašu presudu srušiti, kao da bi im bilo prvi put. Onda će sve ući u zastaru i kako ono bude "pojeo vuk magare", ustvrdio je Bauk.

Dodao je kako je HDZ uvijek bio pripremljen na sve, pa je vjerojatno i na današnju presudu. Ništa vas nije iznenadilo, pa ni ovo, je l' se slažete, upitao je Bauk HDZ-ove zastupnike.

Hrvoje Zekanović (HS) upozorava da trenutno vladajući, koalicija HDZ/SDSS-a, bira predsjednika Vrhovnog suda koji će, kaže, doslovno sutra potpisati pravomoćnu presudu HDZ-u. I to je sukob interesa, netko bira nekoga, odnosno odlučuje o njegovu izboru, kazao je Zekanović.

Pravomoćnom presudom Vrhovni je sud bivšem premijeru Ivi Sanaderu smanjio kaznu zatvora sa osam na sedam godina, a morat će vratiti i 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, što je 1,25 milijuna kuna manje nego po prvostupanjskoj presudi zagrebačkog Županijskog suda.

- Zna li itko ovdje Ivu Sanadera, je li s njim popio kavu, je li mu bio predsjednik stranke, ironizirao je u Saboru Miro Bulj (Most), podsjećajući na vrijeme moći bivšeg premijera i na sukobe koje je tada imao s njim.

- Ja sam ga napadao, rekao mu da će mu doći kraj, naveo je Bulj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!