16:06 / 13.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Vrhovni sud: Sanaderu godina zatvora manje, HDZ-u potvrđena kazna od 3,5 mil. kuna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud objavio je pravomoćnu presudu za aferu "Fimi Media". Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog zdravstvenog je stanja kazna smanjena s 8 na 7 godina zatora. Potvrđene su i kazne za ostale optuženike. HDZ kao pravna osoba mora platiti 3 i pol mil. kn kazne i u proračun vratiti 14 mil. nezakonito stečenih kuna. Mladen Barišić je dobio dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević godinu i četiri mjeseca. Ratko Maček oslobođen je krivnje.

Sanader će, osim blaže kazne, državi, prema pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda, morati vratiti 14,9 milijuna kuna nerazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud. Vrhovni sud djelomično je ukinuo prvostupanjsku presudu i u dijelu koji se odnosi na, u međuvremenu preminulu, Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške tvrtke Fimi Media po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Odluku Vrhovnog suda u cijelosti možete pročitati ovdje.


Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu malo strožu presudu donesenu još 2013. Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i tu stranku koja će uz 3,5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne pa je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. bio osuđen na tri godine zatvora. Blagajnica Branka Pavošević osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Jedino je glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Sanaderu smanjena kazna zbog zdravstvenih tegoba

Obrazlažući smanjenje kazne Sanaderu, Vrhovni sud ustvrdio je da je prvostupanjski sud pravilno odredio pojedinačne kazne, ali je pri odmjeravanju jedinstvene kazne propustio uzeti u obzir ozbiljne zdravstvene tegobe optuženika. Najviši sud za Sanadera i njegovu grupu navodi i da je od 2004. do 2009. "postupala s ciljem pribavljanja nelegalnih sredstava, prikrivanja ostvarenih prihoda i iz istih financiranja optužene političke stranke". Sanader je, dodaju, svojim postupanjem znatno urušio sustav povjerenja u institucije vlasti jer je svoj položaj iskoristio za osobno bogaćenje, a osobito za nezakonito financiranje stranke kojoj je bio na čelu.

Što se tiče ukinutog dijela presude vezane uz Nevenku Jurak, Vrhovni sud utvrdio je da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka pa će morati "iznova provesti poseban postupak na temelju zahtjeva optužbe za oduzimanje imovinske koristi. Nakon što utvrdi je li preminula osoba počinila protupravnu radnju i je li tom radnjom ostvarena imovinska korist, donijet će novu presudu koju je dužan i valjano obrazložiti".

Za potvrđene kazne ostalim optuženicima Vrhovni sud navodi da nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja. Za kaznu HDZ-u Vrhovni sud ocijenio je da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članova, ali i broja zastupnika ima znatne prihode, "stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!