07:00 / 06.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Žustra rasprava u Saboru oko amandmana na proračun

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Dnevnik / HRT

O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.


Večeras su u Saboru prihvaćeni SDP-ov amandman za Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu te HDZ-ov za Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Prihvaćen je amandman zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP) kojim se povećava proračunski iznos na kapitalnoj investiciji u osnovnom i srednjem školstvu u razdjelu sredstava Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec za šest milijuna kuna i iznosi ukupno 7,9 milijuna kuna, a osigurano je smanjenjem rashoda za javni međumjesni prijevoz učenika, koji iznosi nešto više 277 milijuna kuna.

Prihvaćen je i amandman Kluba HDZ-a kojim se u razdjelu Ministarstva zdravstva dodaje milijun kuna za kapitalne investicije Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a smanjuje se u razdjelu Ministarstva financija sa stavke kamata na izdane vrijednosne papire koja sada iznosi nešto više od 3,362 milijuna kuna.

Naime, Klub HDZ-a tražio je da se osigura milijun kuna kako bi mogla započeti provedba projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Brza izgradnja modularne zgrade s dodatnih 60 izolacijskih kreveta uz ambulante za pregled i trijažu bolesnika, od iznimne je važnosti za Kliniku zbog povećanja kapaciteta za izolaciju covid bolesnika, te planirane izgradnje i rekonstrukcije bolnice iz EU fondova i sredstva Svjetske banke

Odbijeni su podneseni amandmani za turizam i sport, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice infrastrukture, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Oporbeni zastupnici čiji su amandmani redom odbijani, izražavali su nezadovoljstvo obrazloženjima odbijanja Vladinih predstavnika, koji su uglavnom navodili da su prijedlogom proračuna predviđena dostatna sredstva.

No, glavnina saborskih zastupnika čiji su amandmani odbijeni, tražili su da se o njihovim amandmanima glasuje u Hrvatskom saboru, a neki su i izrazili nadu da bi se do sutra možda mogli i predomisliti i prihvatiti ih. Također će se glasovati i o amandmanima velikog broja zastupnika koji nisu bili na sjednici.

Kako je cjelodnevno izjašnjavanje o amandmanima na Državni proračun za 2022. odmicalo, tako je opadao i broj nazočnih zastupnika u Sabornici, osobito u večernjim satima. Na kraju sjednice je predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Furio Radin, pohvalio posljednjih preostalih troje zastupnika na ustrajnosti rekavši kako bi, da postoji, trebali dobiti medalju Hrvatskog sabora.

Odbijeni svi amandmani na proračun iz resora prometa

U Hrvatskom saboru nije prihvaćen niti jedan amandman iz resora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na prijedlog proračuna za 2022.

Odbijen je zahtjev oporbe za dodatnim sredstvima za rekonstrukciju i obnovu raznih prometnica, trajektnih pristaništa, lukobrana, obala, mostova, željeznica ...

Građani Metkovića ne mogu ništa očekivati dok ste vi na vlasti, poručio je Božo Petrov (Most) vladinu predstavniku, nezadovoljan odbijanjem.

Putovanje iz Pule do Zagreba autobusom i vlakom traje 12 sati, kazala je Sanja Radolović (SD) pitajući zašto se ne želi dati novac za modernizaciju željeznica u Istri.

Stanje željeznica u Slavoniji i Baranji je takvo da vlak na pojedinim dionicama vozi 20 kilometara na sat, a ne postoje ni sigurni prijelazi za pješake, rekla je Vesna Vučemilović (Suverenisti) tražeći dodatna sredstva za pružne prijelaze.

Znamo što ceste znače za turizam, istaknuo je Emil Daus (IDS) i dodao kako bi država trebala barem financirati projektnu dokumentaciju. 

Više pogledajte u prilogu Ive Magušić Dumančić:

Sabor: Prošla još dva amandmana na proračun

Amandman se odbija, redom se, uz jedan izuzetak, čulo u ponedjeljak poslijepodne u Hrvatskom saboru kod izjašnjavanja o 20 'poljoprivrednih' amandmana na predloženi državni proračun za 2022., a prošao je i amandman Kluba HNS/HSU od milijun kuna za sanaciju osječke Tvrđe.

Izuzetak među 'poljoprivrednim' amandmanima bio je onaj Vesne Vučemilović (HS) koji je Vlada prihvatila u izmijenjenom obliku, pa će država za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvne industrije u konačnici izdvojiti milijun, umjesto prvotno planiranih 400 tisuća, odnosno 600 tisuća kuna, koliko je predlagala Vučemilović.

- Hvala u ime svih Slavonaca i Baranjaca koji žive od poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije, zahvalila je zastupnica video-vezom.

Vladin predstavnik nije imao sluha za prijedlog Siniše Hajdaša Dončića (SDP) da se uzme 1, 8 milijuna kuna za podršku radu Vlade, odnosno predsjedniku Vlade i dade programu Školski medni dan.

S tim iznosom, program Mednog dana mogli bismo sa učenika prvih, proširiti i na učenike drugih razreda, pomoći pčelarima, Andreju Plenkoviću za podršku ne treba ništa, naglasio je zastupnik.

Po osobi se godišnje baci 75 kilograma hrane

U Hrvatskoj se godišnje po osobi baci 75 kilograma hrane, istaknula je Marija Selak Raspudić (Most) tražeći 1, 4 milijuna za projekt smanjenja otpada od hrane i njeno doniranje.

Osigurana su europska, odnosno sredstva iz NPOO, kazao je Vladin predstavnik, a zastupnica mu uzvratila kako je Vladi to jocker za odbijanje svih amandmana.

'Prošao' je i jedan amandman iz resora Ministarstva graditeljstva, onaj Kluba HNS/HSU, koji je dio saborske većine, a kojim se osigurava milijun kuna za reaktiviranje programa sanacije osječke Tvrđe.

Raspravu o amandmanima iz tog resora oporba je iskoristila kako bi prozvala Vladu za sporost u obnovi od potresa.

Godinu dana nakon petrinjskog i gotovo dvije nakon zagrebačkog potresa, u obnovi se nije dogodilo gotovo ništa, izjavila je Katarina Peović (RF), nezadovoljna što nije prihvaćen njen zahtjev da se za pola milijarde kuna povećaju sredstva za sanaciju šteta od potresa.

Pitanje je hoćemo li europska sredstva uopće povući, dodao je Nikola Grmoja (Most) kojem Vlada nije prihvatila amandman da osigura 30 milijuna kuna za sanaciju Starog mosta u Sisku.

Vlada nije prihvatila ni jedan amandman iz resora Ministarstva regionalnog razvoja, a njeni predstavnici redom su ponavljali da su planirana sredstva dostatna i nema potrebe za povećanjem istih.

Oporba: Naši amandmani koje je Vlada prihvatila su 'kikiriki'

Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana od njih 475 na proračun za 2022. vrijednih 11 milijuna kuna iz oporbe smatraju 'kikirikijem' i najavljuju da proračun neće podržati, a zatražit će porez na nekretnine.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka rekla je da im je amandman od četiri milijuna kuna koji je Vlada prihvatila zaista bio važan jer je riječ o povećanju iznosa na stavci za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja s predviđenih 625 tisuća.

Za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja ZLB "izborio" četiri milijuna

- Moramo biti fer i reći da to nije samo naš amandman jer su, osim našeg Kluba, isti amandman s nešto nižim iznosima dali i Klub Centra i GLAS-a, SDP-ova Sabina Glasovac i još neki zastupnici, što znači da je u progresivnom dijelu oporbe to bilo prepoznato kao bitan iskorak u podršci ženama žrtvama nasilja, rekla je i dodala kako je najveći broj njihovih amandmana 'skidao' novac s nabavke borbenih aviona.

Dodala je i kako im je izuzetno bitan bio amandman vezan uz uspostavu hitne helikopterske medicinske službe te naglasila da se za vrijednost jednog aviona mogla imati hitna medicinska helikopterska služba u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Amandmane su također davali u području zdravstva, socijalnih prava građana i za povećanje iznosa na području zelene tranzicije, a, kako je dodala, "od ove Vlade je zaista jadno" što su prihvatili samo devet amadmana od predloženih više od 300 te poručila da neće podržati proračun.

Vlada je prihvatila i amandman SDP-ove Boške Ban Vlahek, kojim će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Njezin stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je da kod Andreja Plenkovića ne postoji minimalni konsenzus za razvoj hrvatskog društva, od energetskog siromaštva do funkcionalnog spajanja općina i gradova, što je najavljeno u projektu Nacionalnog plana oporavka.

- Pet od 475 amandmana vrijednih 11 milijuna kuna u ekonomiji je, da se netko ne uvrijedi, čisti 'kikiriki", ustvrdio je.

Govoreći o PDV-u istaknuo je da je to izrazito nepravedan i regresivni porez i potrebna je, istaknuo je, fiskalna reforma na način da se počne oporezivati imovina, da se smanji oporezivanje i rada i potrošnje.

U narednoj godini inzistirat ćemo da se počne oporezivati imovina jer je izrazito nepravedno da osoba koja ima treću, četvrtu ili petu nekretninu, kao i banke i korporacije, ne plaćaju ništa, a prosječnim građanima oporezuju rad i još plaćaju jednu od najviših stopa PDV-a u EU, najavio je Hajdaš Dončić.

IDS-ov Marin Lerotić izvijestio je da im je Vlada prihvatila jedan amandman, isto kao i lani, ali i dodao kako je velika razlika onog što se prihvati i onog što se realizira.

I prošle godine, prihvatili su nam amandman sanacije zgrade policijske postaje u Poreču, a nikada nije bio realiziran. Ne očekujemo ni da će se ovaj, za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču, realizirati i mislimo da je to igrokaz. Sredstva za amandman 'uzeli' smo s pozicije Ministarstva obrane jer je naša politika uvijek bila demilitarizacija i smatramo da je to dobar smjer u kojem bi država trebala ići, poručio je Lerotić.

Jednim amandmanom, dodao je, ne mogu nas kupiti, mi smo uvijek oporba HDZ-u.

Most: Nije nam prošao nijedan amandman, to ne govori o njihovoj kvaliteti nego o osobnoj netrpeljivosti

Most je jedna od opozicijskih stranaka kojoj nije prihvaćen nijedan amandman, a Nikola Grmoja rekao je da se "vidi kakva je nervoza u zbog referenduma".

- U Klubu se šalimo da mene više ima na facebook stranicama HDZ-a nego Franje Tuđmana, a Plenković je zalutao u HDZ pa me ne čudi da ga ima manje nego mene, dodao je.

- Očekivali smo da će nam odbiti sve amandmane jer se nikada nisu vodili time jesu li ti amandmani korisni za građane nego osobnom netrpeljivošću, ocijenio je.

Marija Selak Raspudić je tražila za dijabetičare 500 tisuća kuna, za zbrinjavanje medicinskog otpada, a kako u Hrvatskoj ima oko 500 tisuća dijabetičara to bi bila kuna po dijabetičaru.

Za plan borbe protiv korupcije su dali 18 tisuća kuna, a mi smo ih išli 'pogurati' s deset milijuna kuna, iako ni to ne bi dovoljno pomoglo, ali i to su odbili, kazao je Grmoja.

To što nijedan naš amandman nije prihvaćen ne govori o kvaliteti naših amandmana nego o odnosu HDZ-a prema Mostu, smatra Grmoja.

Upitan kako tumači to što su ipak prošli amandmani pet oporbenih stranaka, kazao je da 'i analitičari pomalo prepoznaju tko je jedina prva i snažna opozicija koja se ne boji HDZ-u reći što ih ide'.


Sabor: Prijepodne prihvaćena samo dva amandmana na proračun

Vladini predstavnici prihvatili su u ponedjeljak prijepodne samo dva amandmana na državni proračun, Veljka Kajtazija kojim se osigurava 400 tisuća kuna za Nacionalni plan uključivanja Roma te Kluba zeleno-lijevog bloka (ZLB) kojim se povećava iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji.

Klub ZLB tražio je da se iznos za spomenutu namjenu s prvotnih 625 tisuća kuna poveća na 4,1 milijuna kuna u idućoj godini, Vlada je taj iznos dignula na pet milijuna kuna.

- Zahvaljujemo da je barem jedan od naših amandmana prihvaćen, da ulazi u kvotu od devet amandmana koji su prihvaćeni, rekla je Urša Raukar Gamulin.

Sve ostale oporbene amandmane, Vladini su predstavnici odbili, pa i onaj Kluba SDP-a da se za 150 milijuna kuna poveća iznos namijenjen funkcionalnom spajanju jedinica lokalne samouprave.

- Odustajemo od amandmana, jer nećete potrošiti ni izdvojenih sto milijuna kuna, kazao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

 Isto je prošao i amandman toga Kluba da država izdvoji dva milijuna kuna za transparentno trošenje proračunskih sredstva.

HDZ i njegovi sateliti obećavali su potpunu transparentnost proračuna, ali od toga ništa, da smo je imali Gabrijela Žalac, možda, ne bi preplatila softver svom prijatelju, rekla je Mirela Ahmetović.

Nije prihvaćen ni zahtjev Kluba ZLB da država izdvoji 183 milijuna za specijalizirane helikoptere hitne medicinske službe.

Uspostavljanje te flote je važno, naglasila je Raukar Gamulin, objašnjavajući kako sada taj posao obavljaju vojni helikopteri.

Odbijeni su i amandmani kojima je više oporbenih zastupnica tražilo više sredstava za borbu protiv korupcije, ali i Mostov kojim se tražilo pet milijuna kuna za informatizaciju DIP-a, odnosno uvođenje elektroničkog glasovanja.

Sabor je donio Strategiju za borbu protiv korupcije, a u proračunu je predviđeno samo 16.500 kuna za borbu protiv korupcije, to samo govori da Vlada nema nikakvu namjeru obračunati se sa korupcijom, poručile se Marija Selak Raspudić (Most) i Sabina Glasovac (SDP).

Sabor je u ponedjeljak počeo izjašnjavanje o 475 amandmana podnesenih na državni proračun za 2022., Vlada je prihvatila samo njih devet, četiri iz parlamentarne većine i pet oporbenih.

Iako Sabor može odlučiti drugačije od Vlade, mala je vjerojatnost da će se to dogoditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!