Ukinuta vladina uredba, sutra nove cijene goriva

07:55 / 06.12.2021.

Autor: HRT

Sjednica Vlade, 6.12.2021.

Sjednica Vlade, 6.12.2021.

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vlada je održala sjednicu na kojoj je prihvatila 9 amandmana na proračun za 2022. godinu. Donesena je i odluka o ukidanju odluke o najvišoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata, a premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

Plenković o pet stabilizatora

- Vezano uz koronavirus, susreli smo se s direktorom za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, Klugeom. Oni sada imaju politiku pet stabilizatora. Prvo je cijepljenje, drugo je primjena booster doze. Treće je nošenje maski, četvrto je prozračivanje prostorija uz naravno one ostale protuepidemijske mjere, a to su distance i higijene. Peto je i novi medicinski tretmani, izgledno je da će postojati i lijekovi protiv COVID-a, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković.

Dodaje da se primjećuje broj novozaraženih, ali da se i dalje radi o vrlo visokim brojevima. Ponovno je pozvao na cijepljenje.

- Zimska su vremena, bitno je da budemo što zaštićeniji. Imamo i novi soj omikron, moramo biti vrlo oprezni, ministar će izvijestiti imamo ga ili ne u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na današnji dan, 6. prosinca.

- Danas je i blagdan Sv. Nikole, obilježava se 30 godina od velikog napada na Dubrovnik. Tada je poginulo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60.

Hrvatski sabor u ponedjeljak i utorak će se izjašnjavati o 475 amandmana podnijetih na prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, a sam proračun zastupnici bi trebali donijeti u srijedu. 

Amandmani na proračun

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je kako se od ukupno 475 amandmana, njih 450 smatra važećima, dok je 25 amandmana nevažećih jer nisu u skladu sa člankom 38. Zakona o proračunu (za amandmane kojima se predlaže povećanje rashoda ili izdataka treba istodobno predložiti odgovarajuće smanjenje rashoda ili izdataka).

Zrinušić je najavio da će Vladini predstavnici tijekom saborskog izjašnjavanja o amandmanima prihvatiti ukupno devet amandmana, među kojima i onaj zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji se odnosi na osiguranje 400 tisuća kuna u idućoj godini za Nacionalni plan uključivanja Roma za razdoblje 2021.-2027.

U izmijenjenom obliku najavljeno je i prihvaćanje amandama Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna u 2022. godini.

U idućoj će se godini, temeljem prihvaćanja amandmana zastupnika Željka Lenarta (HSS) u izmijenjenom obliku, povećati i sredstva za program Hrvatske knjižnice za slijepe u iznosu od 100 tisuća kuna.

Vladini će predstavnici u izmijenjenom obliku prihvatiti i amandman Kluba zastupnika IDS-a, temeljem kojega će se povećati sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda, i to za iznos od milijun kuna u idućoj godini, a za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

U izmijenjenom će se obliku prihvatiti i amandman zastupnice Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) i tako u 2022. godini za 600 tisuća kuna povećati sredstva za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije.

Vlada je odlučila prihvatiti i amandman Kluba zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, i to u iznosu od milijun kuna u idućoj godini za aktivnosti sanacija osječke Tvrđe.

Temeljem amandmana zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP), i to u izmijenjenom obliku, u 2022. će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Zadnja dva amandmana koje će predstavnici Vlade prihvatiti tijekom saborskog izjašnjavanja odnose se na povećanje sredstava u idućoj godini za bolnički sustav.

Tako je najavljeno prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u iznosu od milijun kuna za početak provedbe projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a prihvaćanjem u izmijenjenom obliku amandmana zastupnika Mira Totgergelija (HDZ) osigurat će se 17,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar.

Inače, prijedlogom državnog proračuna u idućoj se godini predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a. Vlada je proračun temeljila na projekciji gospodarskog rasta od 4,4 posto u 2022. godini, zatim od 3,7 posto u 2023. te 3,1 posto u 2024. godini.

Ćorić o ukidanju odredbe o najvišoj cijeni goriva

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je o odluci o ukidanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Došlo je do pada cijena na svjetskim tržištima, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja uredbe o određivanju cijene, kako bi trgovci slobodno mogli formirati cijene. Donošenjem uredbe smo stabilizirali uvjete na domaćem tržištu, ali i očekivanje krajnjih kupaca i ukupne javnosti. Dopustit ćemo da se maloprodajne cijene formiraju slobodno, nadamo se da do ovakvih situacija više neće dolaziti.

- Neke su zemlje slijedile naš primjer, a s obzirom na načela slobode tržišta, ovaj alat stavljamo van snage, dodaje Plenković.

Plenković: Omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva

Premijer je vezano uz prihvaćanje amandmana oporbe rekao da su amandman zeleno-lijevog bloka prihvatili zato što su predložili povećanje, ali da su modificiranom obliku predložili i izdvajanje većih sredstava.

- Poruka da želimo spriječiti nasilje nad ženama, prije svega nasilje u obitelji, nešto je što su vrijednosti za koje se zalažemo tijekom cijelog mandata. S obzirom i na ovo grozno ubojstvo koje se dogodilo prije nekoliko dana u Splitu, kroz ovaj način za izdvajanje više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja želimo poslati još jednu snažnu poruku.

Poručio je i sljedeće.

- Smisao ovog proračuna je nastaviti jačati otpornost hrvatskog gospodarstva, omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva i, naravno, s faze očuvanja radnih mjesta doći u novi iskorak, a to je kreiranje radnih mjesta, gdje smo, premostivši ovu krizu omogućili da se vrlo brzo s rastom BDP-a, koji će ove godine biti najmanje devet posto, okrenemo prema konkurentnosti i jačanje hrvatske ekonomije i svih sektora, zaključio je premijer dodajući da će redovita sjednica Vlade biti u petak jer su u srijedu i četvrtak u posjetu Ukrajini. 

Vidaković o cijeni nafte

- To što je Vlada zamrznula cijene goriva je bilo za očekivati jer je nafta otišla na 85 dolara. Problem je što se još uvijek ne zna što se sada dogodilo. Cijene su pale skoro 30% na nekih 65 dolara, ali se ne zna koliko je to stvarno fundamentalno, a koliko je jednostavno bila panika vezana za omikron varijantu. Investitori vole ponoviti ono što je jednom uspjelo - prošli put kada je zavladala COVID panika, nafta je otišla u negativnu vrijednost, što je ekonomski jako čudno. Sada, kada se pojavila nova varijanta COVID-a, nafta je naglo pala, komentirao je financijski stručnjak Neven Vidaković za Studio 4 HTV-a, poručivši da u sljedeća dva, tri tjedna treba vidjeti što se stvarno događa s cijenama nafte - hoće li one ostati na oko 65 dolara, ili će se vratiti na 80 i nastaviti rasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!