Izglasane izmjene ZKP-a i Zakona o Vladi

01.07.2022.

09:00

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nastavljena saborska sjednica

Nastavljena saborska sjednica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Saboru su izglasane izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Zakona o Vladi. Nije bilo glasanja o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su izazvale veliko nezadovoljstvo liječničkih udruga i saborske oporbe.

Saborski zastupnici u petak su većinom glasova usvojili izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojem je cilj modernizirati, pojednostaviti i ubrzati sudske postupke.

Za te izmjene i dopune zakona glasovalo je 79 zastupnika, 10 suzdržanih i 37 protiv.

Zastupnici su većinom glasova odbili zaključak Kluba Socijaldemokrati da se izmjene i dopune tog zakona upute u treće čitanje.

Izmjenama ZKP-a drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati.

Prije glasovanja Natalija Martinčević (Klub HSLS i Reformista) ponovila je na je Narodna stranka - Reformisti pripremila izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku o čemu su obavijestili i javnost.

Također, u konzultacijama s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom i premijerom Andrejem Plenkovićem dogovorena su rješenja koja su trebala biti ugrađena u novi zakon još 2021. godine.

- Nažalost, nakon dvije godine novog cjelovitog zakona još nema. Donose se tek izmjene i dopune, pa ćemo stoga sada u proceduru uputiti tekst prijedloga zakona koji je do sada već trebao biti usvojen, poručila je.

Upozorila je i da EU i hrvatski građani, Hrvatsku s razlogom percipiraju kao koruptivnu državu ocijenivši kako se tu radi o "dubinskoj, sistemskoj korupciji koja prožima lokalnu samoupravu, državne institucije i javne tvrtke". 

Hrvatski sabor skinuo imunitet Borisu Miloševiću

Hrvatski sabor skinuo je imunitet SDSS-ovom zastupniku Borisu Miloševiću na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a na zahtjev Državnog odvjetništva zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Odluka o skidanju imunitete donesena je jednoglasno, a glasovanju je prethodio istup Mostove zastupnice Marije Selak Rasudić koja je upitala je li Sabor "garaža za islužene političare". Branko Bačić (HDZ) njezin istup ocijenio je neprimjerenim i nekorektnim. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodao je da Milošević ima svoj mandat i da s njim može raditi što hoće.

Sabor je podržao i prijedlog Odbora za unutarnju politiku i nacionalu sigurnost o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor Sigurnosno-obavještajnih agencija. Za predsjednicu Vijeća i iduće četiri godine imenovana je pravnica Zdravka Čufar Šarić, a za članove dosadašnji članovi - Gordan Akrap, Eduard Briški, te Mile Štefanac, te novi članovi Kristijan Kotarski, Aleksandar Maršavelski i Mihael Puljić.

Odbijeni amandmani oporbe

Vladini predstavnici odbili su u petak najprije sve amandmane oporbe na nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima one Dalije Orešković (Centar) na izmjene Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Orešković je amandmanima predložila da se razgovori s kandidatima za državnoodvjetničke i sudačke dužnosti objavljuju javno na mrežnim stranicama vijeća, kao i da članovi vijeća iz redova saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti ne sudjeluju u bodovanju kandidata za državne odvjetnike i suce.

Tražila je da se imovinske kartice državnih odvjetnika i sudaca podnose i nakon obnašanja dužnosti, a ne samo na početku.

Jeste li svjesni što ste napravili ovim izmjenama zakona, upitala je Orešković nezadovoljna neprihvaćanjem amandmana.

Ponovila je stav da je hrvatsko pravosuđe HDZ-ovo pravosuđe, bijedno i sramotno pravosuđe, a prijedlog izmjena nakaradan i morbidan. Tvrdi da će ponovno izvršna vlast kontrolirati i ocjenjivati kompetencije za obavljanje sudačkih dužnosti i da nema sustava kontrole unutar pravosuđa.

Nije prošao ni amandman Arsena Bauka (SDP) na izmjene Zakona o Vladi da se na članove Vlade, kad je riječ o imunitetu, primjenjuju odredbe kao i na zastupnike u Saboru.

- Želio sam pomoći Vladi, a Vlada pomoć ne prihvaća, kazao je Bauk i povukao amandman.

Odbijeni su i amandmani oporbe na konačni prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Kad je riječ o izmjenama Zakona o parničnom postupku, prihvaćen je Vladin amandman kojim se određuje rok do 1. listopada 2024. godine do kojeg će ministar pravosuđa donijeti odluku jesu li sudnice potpuno tehnički spremne i opremljene za obvezno tonsko snimanje ročišta.

Podržano izviješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2021.

Saborski zastupnici prije toga upozorili su da je pitanje sporosti sudskog postupka višegodišnja konstanta u tim izvješćima.

Predsjednica saborskog Odbora za predstavke i pritužbe Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati) izvijestila je kako je tijekom prošle godine odbor zaprimio i obradio ukupno 228 predmeta, odnosno 38 ili 16,16 posto više u usporedbi s 2020. godinom.

Građani su najviše (njih 125) izražavali nezadovoljstvo radom sudova, sudaca, odlukom sudova i dužinom trajanja pojedinih sudskih postupaka.

Uz to, građani su u nekim pritužbama upozoravali na korupciju, zlouporabu položaja i ovlasti, na kvalitetu rada i učinkovitosti Državnog odvjetništva, na postupanje policijskih službenika prema građanima, prekoračenje ovlasti prilikom vršenja službenih ovlasti i dr.

Jakšić: Ispada da je Hrvatska zemlja koja primarno štiti krupni kapital

Uoči početka glasanja u Saboru Dražen Bošnjaković i Mišel Jakšić govorili su među ostalim o ekonomskoj situaciji u zemlji.

- Što se tiče inflacije, mislim da je Vlada donijela dobre iskorake i odluke. U COVID-u smo također čuvali gospodarstvo, pomagali gospodarstvenicima i građanima, istaknuo je u razgovoru s Tatjanom Munižabom u Saboru HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

- Sigurno je da je Vlada donijela i ponešto dobrih odluka. Zaštita cijene energenata za građanstvo. No pitanje koje se postavlja jest što je s industrijom. Sve dodatne troškove prelili smo na industriju, prelili na ustanove, institucije, općine, županije i gradove. Sve će se na kraju dana opet preliti na te iste građane. Samo u glavi građana neće biti kriv Plenković nego direktor tamo neke tvrtke. Vlada je imala priliku odlučiti što s porezom na luksuz, porezom na dividendu te porezom na dobit. Ispada da je Hrvatska zemlja koja primarno štiti krupni kapital, smanjivali smo PDV, a nismo vidjeli da su baš veletrgovci smanjili cijenu, rekao je SDP-ov Mišel Jakšić dodajući da se trebalo pokazati više zaštite za građanstvo.

- Koliko je građana gotovinom kupilo nekretnine po Zagrebu, po Jadranu. Da ne nabrajam gdje se sve kupuju, a mi ne nalazimo model da se nešto od toga vrati u državni proračun.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!