Jandroković izrazio sućut obiteljima stradalih u potresu u Turskoj i Siriji

08.02.2023.

Zadnja izmjena 12:19

Autor: Hina/HRT/A.V.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Hrvatski sabor počeo je novi radni tjedan uobičajenim izlaganjima na slobodnu temu. Time su dva dana nakon strašnih potresa na tursko-sirijskoj granici i hrvatski zastupnici dobili priliku da sa saborske govornice pošalju poruke Turskoj i Siriji.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora možete pratiti ovdje: 

Činilo se da su suosjećanja s turskim i sirijskim narodom bila iznuđena, kazala je novinarka HTV-a Tatjana Munižaba za podnevnik Dnevnik. Za slobodne govore javili su se gotovo svi klubovi zastupnika, njih 12, ali uglavnom s namjerom da govore o temama koje zaokupljaju njihov mikrokozmos poput - sms poruka, AP, posvojenja djece i slično. Jedini klub zastupnika koji se javio da zaista govori isključivo o patnjama turskog i sirijskog naroda je Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, a onda su se nakon toga priključili i ostali.  

- Sve nas duboko je pogodila tragedija Turske i Sirije, a posebno sve one u ovoj zemlji koji su i sami prošli strahote potresa. Uz obnovu Zagreba i Banije ne zaboravimo da ima i drugih kojima će pomoć itekako biti potrebna, kazala je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Hrvatska je uz njih. Naša srca, molitve i naša pomoć u srazmjerima s našim mogućnostima bit će poslana u Tursku. Pozivam sve koji su u mogućnosti da im pomognu, rekao je Davor Bernardić, iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

- Pod dojmom te prirodne katastrofe, za koju ne znam gdje će i kada udariti, još sam sada snažnije u osudi protuljudskih gadova i monstruma koji zazivaju ratove, rekao je Željko Sačić, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Pozdravljamo odluke Vlade da se šalje pomoć. Treba ustrajati na tome, rekao je Stjepo Bartulica, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

- Ljudski i prijateljski je uzvratiti još bolje, nego što su oni nama pomogli, rekao je Silvano Hrelja, Klub zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika.

- Siguran sam i odgovorno tvrdim da im ne možemo čak vratiti njihove kontejnere jer nismo u obnovi učinili apsolutno ništa, Miroslav Škoro, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku

Minuta šutnje za stradale u potresu u Turskoj i Siriji 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je zastupnike da održe minutu šutnje za sve stradale u potresima u Turskoj i Siriji.

Minuta šutnje u Hrvatskog saboru

Minuta šutnje u Hrvatskog saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Teško je promatrati slike i scene koje nam dolaze u posljednja dva dana. To su slike ogromne ljudske patnje i materijalnih razaranja. Želio bih u ime svih zastupnica i zastupnika uputiti sućut obiteljima koji su stradali, rekao je među ostalim predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i pozvao na minutu šutnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!