Nakon burne rasprave prošao Prijedlog zakona o pomorskom dobru

08.02.2023.

12:51

Autor: HRT/D.M./Hina

U Saboru počelo glasovanje

U Saboru počelo glasovanje

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uz negodovanje oporbe i pozive da se povuče iz procedure, Sabor je u drugo saborsko čitanje uputio prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Oporbeni zastupnici uoči glasovanja pozvali još jednom na povlačenje iz procedure prijedloga tog zakona tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv i opasan .Tvrde dio plaža koje su sada javne više neće biti javne.

- Protiv zakona je stručna i zainteresirana javnost, vratite ga na doradu a ne da se gura na silu, pozvali su Davor Dretar (Klub DP-a ) i Emil Daus (Klub IDS_a). 

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kazala je da zakon nije zaslužio podršku u prvom čitanju. Treba ga raditi ispočetka jer s njime nered rješava novim neredom, poručila je.

- Loše mijenjati drugim lošim nije rješenje, smatra također Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati).

Peđa Grbin (Klub SDP-a) rekao je da u zemlji koja je ovisna o turizmu zakon o pomorskom dobru je tema svih tema i nisu se bez razloga svi digli protiv njega . Ono ne valja i nije dobro, zaigrali ste na privatne interese a zanemarili javne interese, poručio je.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a ) kazala je da je zakon početak i temelj monetizacije javnog dobra odnosno pomorskog dobra koje predstavlja trećinu Hrvatske. Trećinu Hrvatske staviti ćete na bubanj i prodati, zakon omogućava privatizaciju pomorskog dobra i zatvaranje pomorskog dobra za veliki dio stanovništva, kazala je Peović te i ona pozvala na povlačenje zakona.

Kekin: Zakon opasnih namjera


Ivana Kekin (Kub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je da se radi o zakonu opasnih namjera. Uvjeravate nas tjednima da svi krivo čitamo vaš prijedlog zakona a koji će prvi put u Hrvatskoj omogućiti da ono što je bilo svačije postane nečije, rekla je i dodala kako je vladajućima bitna samo bolja tržišna valorizacija obale. Dozvoliti će se i gradnja na pomorskom dobru i ograđivanje plaža i smanjena pristupnost plažama, dodala je.

Marija Selak Rasudić (Klub Mosta) tvrdi da je zakon štetna i podsjeća da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odbacila taj zakon i zatražila da se napiše novi. Nisu samo u pitanju plaže, plaže su tek dimna zavjesa gdje ćete kroz založno pravo kao stvarno pravo dati naše opće dobro, pomorsko dobro na upravljanje bankama, rekla je.

Borić: Oporba politizira


- Zakon treba ići u drugo čitanje usprkos željama oporbe da se to ne dogodi, stava je Josip Borić (Klub HDZ-a) koji ističe da se zakonom želi nakon 20 godina urediti nered na pomorskom dobru. Pozvao je oporbu da ne politizira i ne straši ljude. Plaže se po novom zakonu neće ograditi, naglasio je. 

- Lažete građanima, lažete nama, lažete sami sebi, uzvratila mu je Sandra Benčić (KLZ). 

Devet zastupnika oporbe govorilo je o zakonu a od njih niti jedan nije s mora, primijetio je Andro Krstulović Opara (HDZ) nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanku kako bi smirio atmosferu.

U drugo saborsko čitanje upućene su i Izmjene zakona o vodama te zakona o rudarstvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!