14:45 / 05.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Saborska oporba pozdravila sazivanje VNS-a

Oporba pozdravlja sazivanje sjednice VNS-a

Oporba pozdravlja sazivanje sjednice VNS-a

Foto: Patrick Macek / PIXSELL

Saborska oporba pozdravila je poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) o BiH. Oporbeni zastupnici smatraju da je to trebao učiniti ranije, i na druge teme.
- Bilo bi dobro da se taj sastanak održi i da nakon tog sastanka Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku, izjavio je zastupnik SDP-a Arsen Bauk.


Kazao je kako je predsjednik Milanović predložio sastanak zbog BiH, a ostavio je otvorenu mogućnost da se na toj sjednici raspravi i ono što je tražio premijer.

Bauk nije želio ulaziti u ocjenu je li sjednica VNS-a trebala biti sazvana ranije na temu rata u Ukrajini i pada drona na Zagreb. 


- Predsjednik je jasno izložio svoje stavove i nemam što tome dodati, ne bih ta tri događaja uspoređivao, kazao je.


Ocijenio je da stajališta Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko BiH nisu suprotstavljena, jer, kaže, obojica se zalažu za promjenu izbornog zakona i promjenu položaja Hrvata u BiH, a jedina je razlika u metodama dolaska do tog cilja.


- I jednom i drugom raste rejting zbog svađe, tako da ne vjerujem da će uskoro prestati, ustvrdio je Bauk.

- Sjednica VNS-a mora se sazvati jer je pitanje Hrvata u BiH naše najvažnije nacionalno pitanje. U vezi rata u Ukrajini svi politički akteri u državi imaju identičan stav i oko toga nema nikakvih dvojbi, ali ima dvojbi oko toga kako netko misli pomoći Hrvatima u BiH, izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.


Petrov kaže kako bi volio da, kao što smo jasno stali na stranu Ukrajine, na isti način stanemo bespogovorno uz Hrvate u BiH i imamo jasan politički stav o pomoći Hrvatske njima.


Zastupnik Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) inicijativu za sjednicu VNS-a ocijenio je dobrodošlom nakon dvomjesečne šutnje. 


- Vrlo je važno za hrvatski narod i nacionalne interese da dva ključna čovjeka razgovaraju i donesu službene stavove o BIH, ratu u Ukrajini i proširenju NATO-a, da se ne brukamo po svijetu, kazao je.


I Ivan Penava (DP) pozdravio je sazivanje sjednice, jer  kako je rekao, "dva brda" trebaju razgovarati, surađivati i kreirati određene politike. 


- To im je dužnost, kakvo god imali mišljenje jedan o drugome, tu su zbog građana, a ne samih sebe, kazao je Penava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!