Odbor za medije donio odluku o razriješenju Kazimira Bačića s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a

09:53 / 07.07.2021.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Odbor za medije

Odbor za medije

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je jednoglasno donio odluku o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića koji je zbog sumnje na korupciju nedavno uhićen u akciji USKOK-a i policije.


Prijedlog za razrješenje Kazimira Bačića bit će upućen Saboru koji će o tome odlučivati većinom glasova zastupnika na plenarnoj sjednici.

Odluka saborskog odbora uslijedila je nakon što je Nadzorni odbor (NO) HRT-a prošlog petka na izvanredno sazvanoj elektroničkoj sjednici jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića koji je uhićen u akciji USKOK-a i policije.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića, pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan na prestižnoj lokaciji vrijedan više od milijun kuna u elitnoj zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Vodstvo HRT-a je nakon uhićenja Bačića izvijestilo da je njegov posao preuzeo ravnatelj programa Renato Kunić kao njegov zamjenik, naglašavajući da će o daljnjem Bačićevom radnom statusu odlučiti Nadzorni odbor HRT-a i Sabor.

Kazimir Bačić za glavnog ravnatelja HRT-a bio je izabran u Hrvatskom saboru 17. veljače 2017. godine, i to s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim glasom protiv. Prije dužnosti glavnog ravnatelja, bio je šef tehnike HRT-a.


Premijer Andrej Plenković rekao je danas u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada kako ne želi prejudicirati bilo čiju odgovornost, ali da ta situacija nije ugodna ni za HRT ni za Sabor, koji je Kazimira Bačića - imenovao. 


- Nema nedodirljivih, izvidi su tajni, institucije djeluju slobodno, neovisno, nepristrano. Poruka svima je da je korupcija neprihvatljiv fenomen u hrvatskom društvu, da je trebamo iskorjenjivati. Ona je puno širi fenomen, nije to samo specijalitet Hrvatske. Mislim da su ove poruke važne, one su i odvraćajuće, i penalizirajuće, i preventivne, ja vjerujem, i mislim da na tom tragu trebamo nastaviti. To je bit ako želimo imati društvo koje funkcionira na onim načelima za koje se svi zalažemo, poručio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!