14:50 / 15.04.2021.

Autor: HRT/D.M./Hina

Saborski odbor predložio kandidate za Nacionalno vijeće za znanost

Zgrada Sabora

Zgrada Sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Za osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, na saborskom Odboru za znanost i obrazovanje predloženi su Zdenko Franić iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju, Tomislav Dobranić, Milan Oršanić, Alen Stojanović iz redova profesora u trajnom zvanju, Sanja Gongeta i Đuro Njavro iz redova profesora visokih škola, Mladen Pejković iz redova osoba iz gospodarstva i Roberto Kutić iz redova osoba iz poduzetništva.

Zastupnik Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) kritizirao je način na koji je saborski Odbor za znanost i obrazovanje predložio osam kandidata za Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, jer je to bilo bez rasprave i uz pomoć papirića.

- Je li Odbor odvagnuo znanstveni doprinos prijavljenih kandidata - nije, je li vodio brigu o regionalnoj zastupljenost, ravnomjernoj zastupljenosti znanstvenih i umjetničkih područja ili o rodnoj ravnopravnosti - nije, je li uopće raspravljao - naravno da nije, ustvrdio je Bakić. Kazao je kako je riječ na Odboru dobio tek kada je glasanje bilo završeno, ocijenivši takav postupak nezamislivim i negacijom parlamenta.

- Četrdeset i pet kandidata je svoje znanje i stručnost i karijere stavilo nama na dispoziciju, a tu spremnost smo spakiranu vratili natrag i zaokružili osam imena prema uputi s papirića iz hlača i sakoa, kazao je Bakić pitajući kakva je poruka time poslana znanstvenoj i akademskoj javnosti.

Predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Vesna Bedeković (HDZ) odgovorila je kako nije istina da Odbor nije analizirao sve kandidate jer su materijali poslani svakom članu tjedan dana ranije i svi su imali vremena analizirati svaki pojedini životopis. Istaknula je da je Odbor pri izboru kandidata slijedio uobičajenu praksu prethodnih 10 godina.

- Odbor čine zastupnici pozicije i opozicije i HDZ niti predlaže niti bira sam, kazala je ocijenivši da je Bakić omalovažio Odbor i kandidate. Priznala je da su izostali kandidati iz tehničkih i umjetnički područja te da su podzastupljeni instituti i sveučilišta izvan Zagreba i obećala da će se ubuduće o tome voditi računa.

Dalija Orešković (GLAS) u raspravi je počela govoriti o rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu pa joj je predsjedavajući Furio Radin zbog skretanja s teme dodijelio opomene, a potom i udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!