Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik bez jasnog zaključka

03.04.2023.

13:32

Autor: Hina/E.P.C.

Saborski Odbor bez jasnog zaključka o povredi Poslovnika

Saborski Odbor bez jasnog zaključka o povredi Poslovnika

Foto: Patrik Macek / PIXSELL


Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije donio zaključak ni zauzeo jasan stav o tome dobivaju li zastupnici opravdano ili ne opomene zbog povrede Poslovnika tijekom saborskih rasprava, a nakon što je Arsen Bauk (SDP) povukao svoj zahtjev za mišljenjem Odbora.


Bauk povukao zahtjev za mišljenjem Odbora 


Opomene zbog povrede Poslovnika zbog kojih saborski zastupnicima nerijetko ostaju bez prava na govor ili budu udaljeni sa sjednica sve češće je kamen spoticanja vladajućih i oporbe.


Sve je kulminiralo prošlog tjedn kada je Nikola Grmoja (Most) odbio napustiti saborsku govornicu iako mu je oduzeta riječ. Tvrdio je da se Poslovnik pogrešno primjenjuje, a Arsen Bauk (SDP) pružio mu potporu puštajući s mobitela pjesmu Jure Stublića "Chicago". Bauk je tada pozvao da mu se za govornicom pridruže stranačke kolegice Mirela Ahmetović i Sanja Radolović.


Mišljenje odbora zatražio je Bauk, smatrajući da se su Ahmetović i Radolović neosnovano dobile opomene, jer ga nisu ometale u govoru, a da je on trebao dobiti opomenu jer je puštao muziku. Smatra i da bi se opomene trebale brojati od počeka pojedine točke dnevnog reda, a ne od početaka radnog dana.


Zastupnici naime, nakon tri opomene gube pravo na govor, a nakon četiri se udaljavaju sa sjednice.


- Ne postoji mjera oduzimanja riječi do kraja dana, postoji do kraja rasprave i udaljenje sa sjednice, Poslovnik se treba primjenjivati jednako prema svima , kazao je Bauk.


Sličnog stava je i Grmoja koji optužuje vladajuće da krivom primjenom Poslovnika žele oporbi uskratiti pravo na govor. 


- Prefrigani tipovi koji su u bivšem režimu bili pripadnici partijskog sustava igraju prljavo, isključuju oporbene zastupnike iz rasprave koji govore o aferama, kazao je Grmoja o potpredsedniku Sabora Anti Sanaderu koji je vodio sjednicu tijekom prošlotjednog incidenta.

Razlog za izricanje opomena - diskrecijsko pravo predsjedavajućeg 


HDZ-ovi zastupnici, članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Marija Jelkovec i Nikola Mažar ocijenili su da je u konkretnom slučaju bio ometan rad sjednice, da su zastupnici odstupili od općih pravila ponašanja i da su opomene bile opravdane. 


- Razni performansi i remećenje reda rade se radi interesa da se dođe u medije, kazala je Jelkovac.


Vanjski član Odbora Đorđe Gardašević ocijenio je da govornik sam može reći je li ometan u govoru ili ne, te da je puštanje muzike možda nekonvencionalan i iritantan način izražavanja, ali je čisto politički govor i sloboda izražavanja.


Smerdel: Računanje opomena za cijeli dan opravdano


Vanjski član Branko Smerdel smatra da govornik nema pravo ikoga pozvati da mu se pridruži za govornicom, da o tome odlučuje predsjedavajući, da je računanje opomena za cijeli dan opravdano jer bi u suprotnom to, kako je rekao, trajalo bez kraja i konca, kao i da pružanje otpora saborskoj straži treba žestoko sankcionirati.


Na kraju je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković predložio zaključak da nije bilo povrede Poslovnika i da je pravo predsjedavajućeg, vodeći računa o redu na sjednici, diskrecijski procijeniti razlog za izricanje opomena, a Bauk je povukao svoj zahtjev za mišljenjem kako bi, kako je kazao, prevenirao donošenje potpuno nelogičnog mišljenja na plenarnoj sjednici i time dodatno umanjio vjerodostojnost Sabora.


Milorad Pupovac (SDSS) predložio je da se na nekoj od idućih sjednica raspravi pitanje brojanje opomena, od početak dana ili točke dnevnog reda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!