Grmoja: Pružio sam otpor, ali nisu me iznosili; Sanader: Sramotni ispad

31.03.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/I.B.

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Burno je sinoć bilo u Saboru tijekom rasprave o izvješćima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon niza opomena, po Nikolu Grmoju (Most) došla je saborska straža kojoj je, kao što je i sam priznao, pružio otpor, a Arsen Bauk (SDP) je za govornicom pustio pjesmu Jure Stublića o mafiji. Vladajući danas uzvraćaju optužbama za zloupotrebu Poslovnika.


Tijekom rasprave u četvrtak navečer Grmoja je izrazio nezadovoljstvo jer Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav već dva mjeseca ne daje tumačenje kada se oduzima riječ zastupniku - nakon tri ili četiri opomene i je li se to broji od početka dana ili od početka točke dnevnog reda, ne želeći pritom napustiti govornicu iako mu je predsjedavajući oduzeo riječ.

- Vladajući kritičare Plenkovićeve Vlade isključuju iz rasprave, odbio sam izaći iz sabornice, stao sam uz govornicu i rekao da tražim sastanak Odbora. Nisu pristali, naložili su straži da me isprati, ja sam pružio otpor kako bi poslao poruku da ovako dalje više ne može, no nitko me nije nosio jer poštujem svoje i dostojanstvo ovog visokog doma. Kada su me tri čovjeka iz straže odmaknula od govornice, izašao sam iz sabornice, iznio je Grmoja svoje viđenje događaja.

- Nastavit ćemo dalje se još snažnije odupirati ovoj samovolji i kršenju Poslovnika, poručio je Grmoja zahvalivši zastupnicima oporbe koji su stali uz njega i nakon toga također bili isključeni iz rasprave (SDP-ovke Sanja Radolović i Mirela Ahmetović).

Baukova potpora Grmoji: Sve sam snimio, snimku neću objaviti


Arsen Bauk (SDP) koji se sinoć solidarizirao s Grmojom u izražavanju nezadovoljstva primjenom saborskog Poslovnika te mu je dao podršku puštajući s mobitela pjesmu Jure Stublića "Chicago". potvrdio je da Grmoju straža nije iznosila i da nije uništavao saborsku imovinu.

- Nakon izrečene mjere udaljenja iz dvorane Grmoja se nije htio maknuti pa je došla saborska straža i nakon nekoliko minuta je počela već viđena situacija kada straža primjenjuje umjerenu količinu sile kako bi izbacila, iznijela, odvela, privolila ili prisilila zastupnika da izađe, kazao je Bauk.

- Grmoja je na početku pružio simbolični pasivni otpor saborskoj straži do trenutka kada je uz rečenicu koju sam čuo 'pusti mi nogu' dao signal straži da će sam izaći iz dvorane što je i učinio, dodao je Bauk.

Otkrio je da je sve snimio, ali da snimku neće objaviti zbog zaštite državnih službenika koji su postupali po nalogu i po zakonu i želje Grmoje da se to ne objavi.

- Ovo je dobar povod da Odbor za Ustav riješi pitanje broja opomena, poručio je Bauk.

I Bauk i Grmoja izrazili su također nezadovoljstvo što se o izvješću Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2019. raspravljalo tek jučer i to kasno navečer.

- Znate zašto sve ove godine nismo raspravili izvješće tijela koje se bori protiv korupcije? Zato što je na čelu bila osoba koju je postavio HDZ, ali koja je bila neovisna, Nataša Novaković, i zato što se premijer našao u nizu afera koje je istraživalo Povjerenstvo - Borg, Finska, zapošljavanje cijelog niza Plenkovićevih rođaka, kumova, prijatelja, ustvrdio je Grmoja nazvavši sve sramotnim te ponižavanjem birača.

Sanader (HDZ): Grmoja svjesno inscenirao situaciju za govornicom


HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader ocijenio je u petak da je je Grmoja svjesno inscenirao situaciju s odbijanjem napuštanja govornice, kako bi danas bio tema komentara.


U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru najobičnijom laži nazvao je Grmojinu tvrdnju da se sve to dogodilo kako bi ga se spriječilo da upozori na neke afere vezane uz vladajuće.

- On je imao svoje vrijeme i nije morao dobivati opomene, ali on je namjerno dobio opomene. Sve je to namjerno inscenirao, ustvrdio je. Rekao je o da Mostov zastupnik za govornicom nije trgao mikrofon, ali ne zna je li oštetio govornicu jer se uhvatio za nju.


- To je sramotni ispad Grmoje, koji je silom htio zauzeti govornicu i nije se htio maknuti. To je očito poruka kako bi bilo kada bi oni bili na vlasti, ali to se, hvala Bogu i hrvatskom narodu, neće dogoditi jer bi to bilo bezakonje, rekao je.


Za protuzakonito ponašanje prozvao je i Bauka, rekavši kako je puštajući Stublićevu pjesmu o gangsterima "napravio upravo gangsterski potez".


- Došao je sa svojim kolegicama Mirelom Ahmetović i Sanjom Radolović i zauzeo govornicu. Što je to nego gangsterski napad? On je sam sebi pustio pjesmu o svom ponašanju, rekao je Sanader.


"Posjet Ukrajini je liderski potez Plenkovića"


Današnji posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini nazvao je liderskim potezom Plenkovića koji, rekao je, pripada u red prvih političara EU-a i svijeta, a tim činom se daje daljnja potpora ukrajinskom narodu i vladi.


- Za razliku od naših kolega u Saboru, koji su glasovali protiv pomoći Ukrajini i stali na stranu Rusije, mi ovim činom potvrđujemo da su Hrvatska, hrvatski narod i vlada uz Ukrajinu, kazao je Sanader.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!