12:55 / 30.03.2022.

Autor: HTV/HRT

Odbor predlaže da referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa idu pred Ustavni sud

Ustavni stručnjaci Branko Smerdel i Mato Palić

Ustavni stručnjaci Branko Smerdel i Mato Palić

Foto: @saborTV, YouTube / HTV

Većinom glasova, Odbor za Ustav i Poslovnik predložio je Hrvatskom saboru da oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i stožerokracije pošalje na ocjenu Ustavnom sudu, a Sabor bi se o tom prijedlogu trebao izjasniti do uskrsne stanke. Nakon toga Ustavni sud ima rok od 30 dana da donese odluku.

Da se referendumsko pitanje iz inicijative Odlučujmo zajedno uputi na ocjenu Ustavnom sudu, glasovalo je sedam zastupnika, pet ih je bilo protiv. Za upućivanje Sudu pitanja iz inicijative Dosta je stožerokracije bilo je 11 članova Odbora, jedan je bio protiv, Božo Petrov (Most).

Most želi da se u Ustav, u članak 17. uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Druga inicijativa odnosi se na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, žele da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

- Što žurnije, a najdalje do kraja rujna, treba raspisati referendum za obje inicijative, a ako se Odbor obrati Ustavnom sudu, tražimo izuzeće Miroslava Šeparovića, poručio je na sjednici Odbora Nikola Grmoja u ime inicijativa i Mosta. Izuzeće Šeparovića, kako je pojasnio Grmoja, traže zbog njegove izjave iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

HDZ-ov Branko Bačić predložio je da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti za obje inicijative. Nema demokratske države koja je mjere donosila dvotrećinskom većinom, ocijenili smo da o mjerama, kada treba reagirati brzo, odlučuje izvršna vlast, rekao je Bačić dodavši kako također smatraju da je pitanje vezano uz promjenu Ustava dvojbeno.

Božo Petrov (Most) kazao je kako smatra da su se za obje inicijative stekli uvjeti za raspisivanje referenduma i da on treba biti raspisan bez mišljenja Ustavnog suda. Smiješno je, kaže, ustavotvornu inicijativu Narod odlučuje upućivati Ustavnom sudu jer se time pokazuje da građani nemaju pravo mijenjati Ustav, iako nitko nije iznad naroda.

U SDP smatraju da inicijativa koja se tiče promjene Zakona nije dobro pripremljena te da je protivna Ustavu i da ona treba ići na Ustavni sud. Da se svaka odluka, pa i ona tehničke prirode mora provoditi kroz Sabor, to naprosto nije moguće kazao je Peđa Grbin (SDP). Za ustavotvornu inicijativu ocjenjuju da nije protivna Ustavu pri čemu Grbin dvoji u kolikoj mjeri bi Ustavni sud trebao odlučivati o samoj promjeni Ustava.

Da oba pitanja treba uputiti Ustavnome sudu na ocjenu, smatra ustavnopravni stručnjak prof. Branko Smerdel. Upozorio je na 'poplavu populizma' i 'referndumanije' koja je uzela maha i u drugim zemljama. 

Bulj Sonju Barić nazvao 'babom Vangom' 

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kazala je da treba donijeti dvije odluke. "Zakonodavna inicijativa je protuustavna, a kod inicijative koja ide za promjenu Ustava, dvojim u njenu ustavnost", rekla je. 'Mostovcima' nije dobro 'sjelo' njeno viđenje, pa su joj spočitnuli da nastupa kao političarka, a ne stručnjakinja i da se slijedom toga može kandidirati za Ustavni sud.

Miro Bulj ju je usporedio s babom Vangom i prozvao da ima političke ambicije. Grmoja je poručio kako je "skandalozno da netko tko se predstavlja kao ustavni stručnjak ne daje niti jedan argument osim da se zastupnici ne bi trebali time baviti jer nemaju znanja". 

Nakon što Odbor za Ustav raspravi inicijative, one će biti uvrštene u dnevni red Sabora, raspravljene i o njima će se glasovati prije uskrsne stanke, najavio je ranije predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Ustavni sud ima 30 dana da dade pravorijek jesu li referendumska pitanja iz spomenutih inicijativa u skladu s Ustavom.

Podsjetimo, Vlada je Sabor izvijestila da je za dvije Mostove referendumske inicijative prikupljen dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih. Za inicijativu "Dosta je stožerokracije" pravovaljanih je bilo 372.635 potpisa, a za inicijativu "Odlučujmo zajedno!" njih 370.310.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!