16:32 / 09.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Saboru upućen konačni prijedlog zakona o referendumu

Izmjena zakona o referendumu

Izmjena zakona o referendumu

Foto: Ilustracija/Igor Kralj / Pixsell

Konačnim prijedlogom zakona o referendumu, koji je Vlada sa sjednice uputila u Sabor, uređuje se provedba svih referendumskih inicijativa, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da njime građani dobivaju kvalitetan instrument neposrednog odlučivanja.

- Prijedlogom zakona jamčimo i jačamo neposredno demokraciju. Osigurava se puna transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i omogućuje građanima djelotvoran utjecaj u procesima političkog odlučivanja, naglasio je na sjednici Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Predloženim se zakonom produljuje rok za prikupljanje potpisa birača sa dosadašnjih 15 na 30 dana, a po prvi put se uspostavlja evidencija referendumskih inicijativa, koja će se voditi pri Državnom izbornom povjerenstvu. Uređuje se i pitanje postupka provjere birača te se omogućava promatranje postupka provjere potpisa birača te promatranje referenduma.

- Po uzoru na Švicarsku uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela, te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskog pitanja, naveo je ministar.

Kod lokalnog referenduma produljuje se rok za prikupljanje potpisa birača s 15 na 30 dana te se smanjuje broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i bit će stupnjevan ovisno o broju stanovnika lokalne jedinice.

Dosad se tražilo najmanje 20% od ukupnog broja birača upisanih u registar birača u jedinici lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a sada je primjerice kod lokalne jedinice koja ima više od 100.000 stanovnika potrebno prikupiti potpise 10% od ukupnog broja birača upisanih u registar birača.

Smanjuje se i potreban kvorum podrške na lokalnom referendumu tako da će se odlučivati većinom glasova birača koji su pristupili referendumu uz uvjet da ta većina predstavlja najmanje trećinu ukupnog broja birača u toj lokalnoj jedinici.

- Dodatna novina je i propisivanje mogućnosti odgađanja raspisivanja državnog referendum odnosno mogućnost odgađanja već raspisanog referenduma u iznimnim i nepredvidivim situacijama kada je ugrožen pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva ili imovina veće vrijednosti, dodao je Malenica.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) kojim se jača pravna zaštita zviždača, pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti i proširuje prekršajna odgovornost.

- U demokratskim društvima zviždači imaju ključnu ulogu u zaštiti temeljnih ljudskih prava i očuvanje javnog interesa, rekao je Malenica koji vjeruje da će izmjene koje se uvode dodatno ojačati položaj i zaštitu zviždača i podići svijest građanima o dužnosti prijavljivanja nepravilnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!