15:09 / 09.03.2022.

Autor: HRT

Plenković: MMF konstatirao da imamo impresivan oporavak od pandemije

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Novi ministar poslijepodne je već sudjelovao na sjednici Vlade. U uvodu premijer Andrej Plenković Vlade istaknuo je da je Hrvatska u prošloj godini ostvarila impresivan gospodarski oporavak, što je potvrdio i MMF. Rekao je i da će se posljedice ruske invazije na Ukrajinu osjetiti i u našem gospodarstvu, a podsjetio je i na uvedene mjere za sprečavanje rasta cijena energenata.

Vlada RH je održala redovitu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na njoj je i prvi puta bio novi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina. Nakon što je dobio povjerenje saborske većine, premijer Andrej Plenković je čestitao novom ministru.

- Čestitam mu u ime cijele Vlade i želim mu uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti, a osobito glede ključnoga pitanja, a to je ubrzanje i dinamiziranje procesa obnove Zagreba i Banovine, rekao je Plenković.

Snimka sjednice Vlade:

O Danu žena i položaju žena u hrvatskom društvu

U uvodnom izlaganju premijer Andrej Plenković se osvrnuo na  nekoliko točaka, prvo na Dan žena.

- Još jednom čestitam svim ženama ovaj važan dan, a posebno su nam ovih dana u mislima žene u Ukrajini, čija su temeljna prava i sigurnost ugroženi u ovim teškim ratnim okolnostima, istaknuo je.

- Obilježavamo postignuća žena, njihovu hrabrost i odlučnost u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta. To je prilika da sagledamo kakav je položaj žena u hrvatskom društvu koje postiglo veliki napredak, ali je i dalje suočeno s nizom izazova. Mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada, na diskriminaciju, a posebno na psihičko i fizičko nasilje nad ženama te predrasude i stereotipe koji do njih dovode, rekao je.

- Želim naglasiti kako je ravnopravnost žena i muškaraca pravo i je temeljna vrednota našeg Ustava i zakonodavnog okvira Ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti, jednaku nagradu za ostvarene rezultate, dostojanstvo i poštovanje. Vlada je usmjerena na zaštitu prava i slobodu žena te odlučna u osudi i borbi protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja. Želimo, a i mislim da mijenjamo stvari na bolje, i stvaramo društvo u kojem su muškarci i žene ravnopravni u svim područjima života, od privatnog i obitelji do politike, znanosti, gospodarstva, kulture, svemu što s pravom žele, traže i zaslužuju. To je preduvjet modernog, uspješnog, zdravog društva, kakvog zajednički gradimo, poručio je premijer.

O posjetu misije MMF-a

Osvrnuo se i na monetarnu misiju MMF-a za koju je rekao da su doneseni vrlo važni zaključci.

- Imali smo važnu monetarnu misiju posljednjih dana, MMF je konstatirao da smo 2021. ostvarili impresivan gospodarski oporavak od pandemije što potvrđuje Vladin smjer. MMF je potvrdio da je gospodarski rast nadmašio ranija očekivanja, a da se gospodarska aktivnost vratila na razinu 2019. Uočavaju rizike kao i mi, , cijeli svijet uočava situacija zbog ruske invazije na Ukrajinu pa će se vjerojatno posljedice osjetiti i na naše gospodarstvo, posebno kratkoročni inflacijski pritisci. Zadovoljni su s našom makroekonomskom politikom, rekao je premijer Plenković.

O mjerama za ublažavanje rasta cijena energenata

- Od ostalih tema, izdvojio bih nekoliko koje su jako bitne za današnju sjednicu vlade. Prije tri tjedna smo objavili naš plan koji se odnosio na mjere za ublažavanje rasta cijena energenata, na sprječavanje udara na ekonomski i socijalni standard naših građana. Svi su resori sudjelovali u pripremi paketa vrijednog 4,8 milijardi kuna, a nešto smo ga i povećali uoči pripreme današnje sjednice Vlade. On će sa zakonima koje će donijeti Sabor, posebno izmjene zakona o PDV-u, ali i drugim prijedlozima odluka koji su danas na Vladi, biti u potpunosti na snazi 1. travnja te ćemo tako na izravan način pomoći građanima i gospodarstvu, najugroženijim sugrađanima putem socijalnih transfera, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima. Definirali smo i maksimalne marže za proizvođače i distributere naftnih derivata te smo smanjili trošarine, napravili mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati krajnje nepredvidivu situaciju s rastom cijena naftnih derivata. Stoga smatram da je naš paket na tragu, premda to nismo znali do jučer, smjernice koje je predstavila Europska komisija koje se odnose na cijelu EU, a kojim se potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u iznimnim okolnostima i utvrđuje kako države članice mogu prerasporediti prihode od visoke dobiti energetskog sektora i trgovanja emisijama potrošačima. Politike i mjere koje poduzimamo uključene su o globalne i donosimo odluke korisne za građane.

Teme neformalnog sastanka Europskog vijeća

Rekao je i kako je sutra je neformalni sastanak Europskog vijeća u Versaillesu s četiri izrazito važne teme: situacija za Ukrajinu i rusku agresiju, jačanje obrambenih sposobnosti EU, smanjivanje energetske ovisnosti u EU i izgradnja jače i otpornije ekonomske baze u EU.

Zakon o referendumu i Zakon o zviždačima

Spomenuo je i Zakon o referendumu kao i Zakon o prijaviteljima nepravilnosti, odnosno Zakon zviždačima koji danas ide u drugo čitanje.

- I ovdje idemo u korak s temama koje se odnose na borbu protiv korupcije i na puno bolje reguliranje zakona o referendumu jer je postojeći okvir prepun praznina i nedorečenosti i zato smatram da je ovaj zakon puno bolje i kvalitetnije rješenje od onog koji imamo danas, rekao je na kraju uvodnog izlaganja premijer Plenković.


Vlada je usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, među kojima su prijedlog izmjena zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima.

Konačnim prijedlogom zakona o referendumu, koji je Vlada sa sjednice u srijedu uputila u Sabor, uređuje se provedba svih referendumskih inicijativa, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da njime građani dobivaju kvalitetan instrument neposrednog odlučivanja.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) kojim se jača pravna zaštita zviždača, pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti i proširuje prekršajna odgovornost.

Vlada je odobrila državno jamstvo 3. maju za zaduženje za obrtna sredstva radi pokrića povećanih troškova započetih gradnji, u visini 90 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!