11:50 / 19.11.2020.

Autor: M.M./T.D./HRT/Hina

Salapić: Izmjene Ovršnog zakona stupile bi na snagu 1. prosinca

-

-

Foto: - / -

Izmjene i dopune Ovršnog zakona upućene u hitnu saborsku proceduru kako bi stupile na snagu 1. prosinca.
Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić izjavio je da su izmjene i dopune Ovršnog zakona upućene u hitnu saborsku proceduru kako bi stupile na snagu 1. prosinca budući da je njima predviđeno izuzimanje božićnica od mogućnosti ovrhe.

➡️ Vrkljan i Krišto (DP) traže ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona  
➡️ Malenica: U Ovršni zakon stavili smo socijalne komponente 
➡️ Plenković: Stožer će pripremiti novi paket mjera

Izmjenama zakona proširujemo krug primanja izuzetih od ovrha, a prije svega mislimo na božićnice te one neće moći biti ovršene, rekao je Salapić nakon sjednice Vlade s koje su u hitnu saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Ovršnog zakona.

Izmjenama se smanjuju i troškovi ovrhe pa će tako, naveo je, trošak ovrhe na primjerice iznos od 100 kuna, koji je do sada iznosio 800 kuna, sada iznositi najviše 350 kuna, budući da se, među inim, ukidaju troškovi pribave potvrde ovršnosti, koja je iznosila 250 kuna plus PDV.

- Trošak se mora platiti, kultura plaćanja mora postojati, ali troškovi (ovrhe) moraju štititi i dostojanstvo dužnika, rekao je Salapić.- Smatramo da smo ovim izmjenama i dopunama zakona i novim institutima, posebno modernizacijom ovrhe elektroničkom komunikacijom, smanjili troškove ovrhe našim ovršenicima, zaštitili vladavinu prava i omogućili da se sukladno zakonu o obveznim odnosima da se obveze izvršavaju, ali tako da ne opterećuju građane i da zaštitimo sustav, rekao je Salapić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!