17:42 / 25.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Sanacija Raškog zaljeva u tijeku; mornari zaspali dok su točili gorivo?

-

-

Foto: - / -

Nakon ekološkog incidenta u Raškom zaljevu, radnici riječke Dezinsekcije počeli su ručno čistiti obalu, plaže i kamenje u Trgetu.
Nakon ekološkog incidenta u Raškom zaljevu, radnici riječke Dezinsekcije počeli su ručno čistiti obalu, plaže i kamenje u Trgetu.

Barke se, pak, iz luke jedna po jedna odvoze u obližnju tvornicu vapna u mjestu Most-Raša, gdje ih peru kemijskim sredstvima.

Policija je jutros do daljnjega zatvorila cestu od luke Bršice do ulaza u Trget.

Tko je odgovoran za ekološki incident - još nema službenog odgovora. No čini se da su i hrvatski propisi manjkavi.

Neslužbeno smo doznali da su mornari na libanonskome brodu zaspali, dok su točili gorivo.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka, pod čijom je nadležnošću luka Bršica gdje se sve događalo, kaže - riječ je o ljudskoj pogrešci. No, sve ostalo je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima, naglašava.

Na naš upit iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da je opskrba brodova pogonskim gorivom utvrđena Pravilnikom o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja. No, česte ljudske pogreške pokazuju da ovakvu manjkavu regulativu treba mijenjati.

Još uvijek se ne zna nalaz veterinarske inspekcije vezan za okolne uzgajivače školjaka. Oni za sada ne smiju stavljati dagnje u promet, a sve dok se ne utvrdi je li onečišćenje došlo i do njih.

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas su nastavili obavljati inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojeg je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Brod je i dalje na lučkome vezu, gdje će boraviti do okončanja inspekcijskog nadzora i očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!