Presuda Sanaderu za aferu Hypo 12. listopada

07.10.2022.

Zadnja izmjena 14:08

Autor: Damir Dević, Iva Magušić Dumančić/B.A./HRT/Hina

Ivo Sanader

Ivo Sanader

Foto: HRT / HTV

Na zagrebačkom Županijskom sudu održane su završne riječi na suđenju Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Sudski postupak počeo je iznova nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je Sanader osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog primanja milijunske provizije. Presuda bivšem premijeru i bivšem čelniku HDZ-a ipak nije objavljena danas, već će biti idućeg tjedna, u srijedu, 12. listopada.

Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Za aferu Hypo Sanaderu se sudi treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Obrana: USKOK nije odstupio od početnog stava


USKOK-ova Tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.


Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je da se u ovom slučaju ne može govoriti o ratom profiterstvu te da USKOK, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

- Danas smo čuli da je gospođa predstavnica USKOK-a rekla kako su proviziju primile neutvrđene osobe, a za mene. Mislim da je to vrlo važan detalj, i to iz razloga što prvi put USKOK kaže da ja nisam primio proviziju, a to su rekli i svjedoci koji su predavali proviziju, da to nisam bio ja, nego su bile neke osobe. USKOK je danas to prihvatio i rekao da su neutvrđene osobe. Ja pitam - zašto nisu utvrđene?, rekao je Sanader.


Tužiteljstvo Sanadera tereti da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.


Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Obrana priželjkuje oslobađajuću presudu Sanaderu, tužiteljstvo uvjereno u osuđujuću


Sanaderova obrana izrazila je optimizam da će sud u srijedu donijeti oslobađajuću presudu, dok je USKOK uvjeren da će sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui proglasiti krivim i osuditi bivšeg premijera.

- Vjerujemo da će ovoga puta biti donesena oslobađajuća presuda. Smatramo da nema onog što je u ovom predmetu ključno, a to su dodatni uvjeti za kazneno djelo ratnog profiterstva', kazala je nakon iznošenja završnih riječi Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković.


Istaknula je da je ''temeljno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti već odavno u zastari pa prema tome jedina presuda koja može biti donesena je za kazneno djelo ratnog profiterstva", za što po mišljenju obrane "ne može biti suđen''.


- Imamo ne samo odluku Ustavnog suda, već i desetak odluka Vrhovnog suda koji je prihvatio sve stavove Ustavnog suda, odnosno nemogućnost da ono što Ustavni sud postavi kao određene standarde dovede u pitanje niži sud, dodala je.


Sanaderova obrana zatražila objedinjavanje kazni


Sloković je potvrdila da je obrana zatražila objedinjavanje kazni iz predmeta Fimi media i Planinska te je najavila da će ovih dana podnijeti zahtjev za objedinjavanjem kazni iz preostalog slučaja Ina - Mol.


Prodanović je u završnom govoru kazao da se u ovom postupku, nakon odluka Vrhovnog i Ustavnog suda sve svelo na pitanje je li Sanaderovo postupanje ratno profiterstvo ili nije. Ocijenio je da USKOK navedene odluke tumači drugačije i ''ne odstupa ni milimetar'' od početnog stava.


Prodanović je istaknuo kako mu je nelogično zašto bi bilo kome bila isplaćena provizija za ishođenje ikakvog kredita kada za vrijeme Domovinskog rata nije postojalo bankarsko tržište. Dodao je kako je postupak protiv bivšeg premijera rezultat kampanje protiv Sanadera koja je rezultirala s pet odvojenih postupaka koji su se vodili protiv njega.

Nejasna odredba o nezastarijevanju ratnog profiterstva


Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko je, s druge strane, naglasila kako je nedvojbeno dokazano da je Sanader počinio djelo za koja ga se tereti. Dodala je da Sanaderovo ponašanje ima sva obilježja ratnog profiterstva ''jer je svoj položaj iskoristio za osobni probitak u vrijeme dok je država bila u ratu'' te je predložila da ga se po treći put proglasi krivim i oduzme mu se 3,6 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi.


Vučko je nakon završnog govora kazala novinarima da je tužiteljstvo optimistično u pogledu donošenja osuđujuće presude.


- Budući da smo u već dva navrata imali osuđujuću presudu, očekujemo da bi to moglo biti u treći put, naglasila je tužiteljica.


Ocijenila je kako je odredba iz Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije ''prilično nejasna''. Vučko je precizirala da je Ustavni sud pokušao razjasniti tu odredbu dodavanjem dodatnih obilježja koji su je učinili dodatno nejasnom. Dodala je kako je spomenuti zakon ostao ''mrtvo slovo na papiru'' jer dosad nije izrečena niti jedna pravomoćna presuda za ratno profiterstvo.

Sanader u zatvoru od 2019.


Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.


Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.


Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.


Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!