11:43 / 06.04.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Sandra Benčić: Cijela Vlada treba otići

Sandra Benčić u Saboru - cijela Vlada mora otići

Sandra Benčić u Saboru - cijela Vlada mora otići

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčič poručila je da treba otići cijela Vlada te da na rekonstrukciju ne pristaju i nije moguća. Nakon onog koji je otišao u 'marici' dolazi drugi koji će također otići u 'marici', kazala je Benčić aludirajući na ministra Ivana Paladinu.

- Ne mislim da je nerealno da ode cijela Vlada jer imamo situaciju da je ministar graditeljstva Ivan Paladina došao prije mjesec dana, a tek su se počele otkrivati afere o njegovom poslovanju s IGH, te će se sigurno početi pisati i o odnosima s Hidroelektrom, izjavila je Sanddra Benčić u Saboru.


Dodala je kako će se vidjeti na koji je način Paladina došao do svih tih nekretnina i iz kojih razloga netko tko ima toliku imovinu podiže kredit "da bi uložio u ne znamo što".


- Onda će se pokazati da rekonstrukcija Vlade nije moguća jer nakon onog koji je otišao u 'marici' dolazi drugi koji će također otići, očigledno, u 'marici' jer navodno protiv ministra Paladine postoje i kaznene prijave, rekla je, dodajući kako javnost ne zna jesu li te prijave odbačene. 


- Meni je nevjerojatno da ga je premijer Andrej Plenković, unatoč tome što postoje određeni problemi i što smo svi mi to znali, imenovao za ministra, kazala je Benčić. 


Nepravedan porezni sustav


U imovinskoj kartici ministra Paladine stoji da ima zgrade, hektare zemljišta, ušteđevinu, da za kredite na mjesec izdvaja više od 51.000 kuna, dok je suprugu u svojoj firmi prijavio na plaću od 4000 kuna.


- To govori sve o našem poreznom sustavu. U našem prijedlogu porezne reforme uporno smo govorili da državu zapravo ne treba zanimati koji je dio prihoda iz rada, koji od imovine, koji od kapitala nego koliko netko ukupno prihoda ima i onda shodno tome spada u određeni porezni razred i plaća poreze i doprinose, rekla je Benčić. 


Ovako imamo, dodala je, da je najveće porezno opterećenje, ako u to ubrajamo i doprinose, na radu.


Istaknula je da kičmu našeg zdravstvenog i mirovinskog sustava čine radnici, a ostali koji žive od imovine i kapitala imaju mogućnost isplaćivati minimalnu plaću i minimalno plaćati poreze i doprinose, a s druge strane zarađivati milijune kroz kapital i imovinu na koju plate 10 posto poreza.


- Ova država 30 godina ne želi postaviti pravedan sustav, ustvrdila je i dodala da je ministar financija Zdravko Marić to pokušao riješiti potpuno krivo. Naš porezni sustav krajnje je nepravedan jer pogoduje bogatima, a zapravo cijeli sustav javnih usluga ovisi o onima koji zarađuju najmanje. Svima onima koji godišnje zarađuju milijun i više kuna, a isplaćuju si minimalnu plaću, svaki puta kada idu doktoru to im plaćaju radnici koji zarađuju par tisuća kuna mjesečno, istaknula je Sandra Benčić u Saboru, zapitavši kako ih nije sram.

Bauk (SDP): Iz Vlade treba izaći sam premijer Plenković kao najslabija karika

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk poručio je u srijedu kako je on za "užu rekonstrukciju Vlade", odnosno da iz nje izađe sam premijer Andrej Plenković kao, istaknuo je, najveći problem i najslabija karika Vlade.

"Najveći problem i najslabija karika ove vlade je predsjednik Vlade", kazao je Bauk u Saboru te ustvrdio kako bi bilo najbolje da Plenković otiđe iz Vlade.

- To bi bilo najbolje, ali čini mi se da se neće dogoditi, pa će onda predsjednik Vlade po starom receptu iz 2019. maknuti nekoliko ministara za koje javnost traži i jednog za kojeg javnost ne traži, da ne ispadne da je popustio pod pritiskom javnosti, izjavio je Bauk.

Premijer će, ocijenio je, dovesti neke nove ministre i jednog koji će privlačiti pozornost javnosti tako da ona ne bude na njemu.

Upitan o imovinskoj kartici novog ministra graditeljstva Ivana Paladina u kojoj otkriva svoju veliku imovinu, Bauk je kazao da nije sklon unaprijed nikoga diskvalificirati za obnašanje javne dužnosti temeljem nečega što je zakonito radio prije obnašanja javne dužnosti.

Za sve što je radio do trenutka stupanja na javnu dužnost odgovara za to zaduženim državnim tijelima, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!