10:12 / 06.04.2022.

Autor: Tatjana Munižaba/HTV/IMS

Bačić: Prijedlog rekonstrukcije Vlade vrlo vjerojatno nakon Uskrsa

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor ušao je u tjedan u kojem će zaključiti 10. sjednicu i zastupnici će nakon glasanja u petak otići na stanku do 20. travnja. Najdinamičnija rasprava sigurno će biti ona o odluci Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se i pitanje o ukidanju COVID potvrda i pitanje o ukidanju "stožerokracije" upute na ocjenu ustavnosti. Iako bi ta rasprava o Mostovoj referendumskoj inicijativi na red trebala doći tek kasno poslijepodne, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika o saborskoj se oporbi i referendumskim pitanjima već očitovao na konferenciji za novinare, na koju je odmah reagirao i Most.

Branko Bačić ocijenio je da je Raspudić ucijenio ustavne suce - "Ili ćete suditi kako mi želimo, ili vas neće biti".

- Takve izjave su nedopustive i predstavljaju izravne prijetnje i pritisak na autonomiju odlučivanja Ustavnog suda - rekao je Bačić.

- Neće Branko Bačić odlučivati kakva je izjava dopustiva ili nedopustiva u Hrvatskoj. Mi ne živimo u totalitarizmu nego u demokraciji. Ja sam vam upravo citirao bivšu predsjednicu Ustavnog suda za koju su i oni dizali ruke, a koja je jasno rekla da se Ustavni sud može ukinuti samo referendumom - odgovorio je Nino Raspudić (Most).

- Nakon glasanja u petak zastupnici odlaze na jednotjedni odmor. Ostane li taj raspored na snazi do daljnjega, to znači da ništa od priče o rekonstrukciji Vlade prije Uskrsa. Prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera vjerojatnije je da se to dogodi odmah u prvom tjednu nakon stanke koja završava 20. travnja, kada počinje nova sjednica Sabora aktualnim prijepodnevom - javila je neposredno prije početka sjednice Tatjana Munižaba.

O tome se kasnije i službeno oglasio Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a.

- Na predsjedniku je, što je rekao i sam u zadnjim danima ne definirajući rok, da se uđe u određenu rekonstrukciju, odnosno zamjenu ministara u Vladi RH. Nemoguće je očekivati, s obzirom da je idući tjedan stanka, da se do Uskrsa napravi rekonstrukcija, ali nakon Uskrsa, vrlo vjerojatno ćemo imati prijedlog rekonstrukcije Vlade, rekao je.

O imenima nije htio govoriti, naglasivši da će se o tome vrlo brzo očitovati premijer Andrej Plenković.

- Predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković od stranačkih je tijela dobio mandat da provede rekonstrukciju, odnosno osvježenja u Vladi i da utvrdi u kojem obimu i roku će se provesti, ali što prije, rekao je Bačić na konferenciji za novinare.

Nije htio govoriti o potencijalnim odlazećim i dolazećim imenima, naglasivši da će o tome puno bolje reći predsjednik Vlade za koji dan.

Izdašna imovinska kartica ministra graditeljstva Ivana Paladine pokazala je da mu je supruga u njegovoj tvrtci prijavljena na minimalnoj plaći pa je na pitanje je li to zbog smanjenja plaćanja poreza Bačić je kazao da mu nije poznato na kojim poslovima ona radi pa ne zna je li to primjerena nagrada za njezin rad.

- Ne ulazim u njegovu imovinu, kazao je.

Ipak, na novinarsko pitanje odgovara da je nemoralno da direktori poduzeća sebi isplaćuju minimalne plaće, a razliku isplaćuju kroz dobit. Što se tiče njihovih zaposlenika, bilo bi dobro da im isplaćuju što veće plaće, poručio je.

Bačić je nezabilježenim u parlamentarnoj i ustavnosudskoj praksi od osamostaljenja ocijenio da je ustavni sudac Goran Selanec sudjelovao na okruglom stolu Zeleno-lijevog bloka jer prema zakonu ustavni suci ne smiju biti članovi političkih stranaka niti u svojim javnim nastupima smiju iskazivati naklonost nijednoj političkoj opciji.

To je, po njemu, dokaz nedemokratskih sklonosti lijevo-liberalne oporbe i takvo ponašanje smatra prijetnjom, odnosno, ucjenom ustavnih sudaca.

Kazao je i da je Sabor vrlo jasno osudio ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu i podržao Vladu u svim mjerama koje poduzima usuglašeno sa svim članicama EU-a i NATO-a.

Na pitanje treba li i Hrvatska protjerati ruske diplomate poput nekih zemalja, kazao je da će naša pozicija biti usuglašena s partnerima iz EU-a i NATO-a. Odluku o tome donijet ćemo u suglasju sa svim zemljama članicama, kazao je.

U preostala tri radna dana do stanke najdinamičnija rasprava bit će ona o Mostovim referendumskim inicijativama i odluci Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav da se oba pitanja - ono o COVID potvrdama i ono koje se odnosi na ukidanje tzv. "stožerokracije", upute Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

- Naravno, inicijator referenduma Most negoduje, jer to u prijevodu znači, ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima, daljnje odugovlačenje raspisivanja referenduma kojega u konačnici vjerojatno neće ni biti. Ta rasprava na rasporedu je danas, ali tek poslijepodne - kaže Munižaba.

Prije toga, dodaje, na redu je konačni prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, oko čega oporba također negoduje, a Vlada ga je poslala u saborsku proceduru s ciljem da se okrupni poljoprivredno zemljište i da se oranice koje su pod korovom stave u funkciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!