19:59 / 06.11.2020.

Autor: Predrag Furdin/HRT

Santini za portal HRT-a: Bolnice su preopterećene

-

-

Foto: - / -

Razgovarali smo s predsjednicom Infektološkog društva i liječnicom u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" doc. dr. sc. Marijom Santini o stanju u bolnicama.
- Epidemiolozi iz Nacionalnog stožera vode se trendom porasta zaraženih SARS-CoV-2 koji nije tako ubrzan kao prije dva tjedna, kada se on udvostručivao na dnevnoj bazi. Sada je to porast od nekoliko postotaka dnevno i oni tumače da je to rezultat mjera koje su uveli prije 10-ak dana,  rekla je predsjednica Infektološkog društva i liječnica u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"  doc. dr. sc. Marija Santini za portal HRT-a.

- Oni u ovom trenutku smatraju da uvođenje strožih mjera ne bi polučilo željene rezultate, a da bi moglo biti štetno u ekonomskom smislu, dodala je.

➡️ Postavljeni šatori ispred varaždinske bolnice, županija na granici pucanja   
➡️ Epidemija koronavirusa: 2890 novih slučajeva, preminule 34 osobe 
➡️ Šmit za portal HRT-a: Situacija loša, pooštrite mjere!

Naime, poslijepodne je održan još jedan sastanak Vladina Znanstvenog savjeta za praćenje epidemije. Nakon njega, premijer Andrej Plenković je rekao da novog zatvaranja gospodarstva i policijskog sata u Hrvatskoj neće biti, ali da su moguće strože mjere u obuzdavanju epidemije.

➡️ Plenković: Pooštrit ćemo mjere ako Stožer bude smatrao da su potrebne

Trenutačne mjere proporcionalne su opasnosti koju pandemija predstavlja za Hrvatsku, zaključak je Znanstvenog savjeta, čiji je sastanak trajao 2 i pol sata.

Zatvaranje ne zagovaraju ni liječnici, no predlažu strože mjere od trenutačnih. Dr. Santini je objasnila je koja je razlika u stavu o epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera i udruga liječnika koje su u srijedu tražile pooštravanje mjera.

- Ono što mi, zagovornici strožih mjera vidimo je da su bolnice preopterećene. U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" situacija je takva da nema mjesta. Već danima baratamo s jednim ili dva slobodna mjesta dnevno i to je jako teško. Na razini grada Zagreba isto tako postoji problem sa smještajem COVID pacijenata. Također su i druge županijske bolnice u Hrvatskoj preopterećene, osobito bolnica u Varaždinu i Čakovcu, u Sisku nije lako stanje, u Splitu se pogoršava. Neke sredine idu brže, neke idu sporije, ali sve idu prema jednome - preopterećenju. Zbog toga smo tražili da se sada uvedu još strože mjere od postojećih, rekla je Santini.

➡️ Čačić: Sve što se sada radi je čista kamilica ➡️ U Međimurskoj županiji od sutra strože epidemiološke mjere

Smatra da se postojeće mjere u jednom dijelu ne poštuju i da nema kontrole u njihovu provođenju te da bi strože mjere pomogle.

- Uvođenje nekih mjera koje ne bi značile kompletni lockdown, kao što je bilo na proljeće jer to ne zagovaramo, ali tražimo da neke mjere budu strože, rekla je Santini.

- Ne poštuju se mjere nošenja maski na brojnim mjestima, a također i brojni ugostiteljski objekti ne poštuju mjere, malobrojni imaju razmak između stolova 1,5 metar, dodala je.

Što se tiče nedavne nestašice lijeka remdesivira, koji je jedan vikend Hrvatska posuđivala od Slovenije, dr. Santini je rekla da lijeka od prošlog tjedna ponovno ima i da se primjenjuje.

- Remdesivir se daje pacijentima koji imaju teški oblik bolesti, koji su na suplementaciji kisikom i to je osnovni kriterij za davanje, prema europskim i prema hrvatskim smjernicama, rekla je Santini.

- Situacija u klinici je jako teška, imamo jako puno pacijenata, imamo ogromni pritisak na našu hitnu službu koja je de facto trijažni punkt za COVID-19 u gradu Zagrebu te osoblje ulaže nadljudske napore da stvari funkcioniraju. Stvari još uvijek funkcioniraju, ali u vrlo teškim uvjetima, rekla je Santini. 

- COVID-19 je potencijalno opasna bolest. Ljudi se moraju štititi, moraju nositi maske, pravilno preko nosa i usta, osobito u zatvorenim prostorima. Moraju izbjegavati veća okupljanja. Moraju štititi sami sebe, ova je situacija velika promjena za sve nas. Opasnost moramo spoznati i u skladu s njome se i ponašati, poručila je dr. Santini.

Navodi da ako se potpuna pažnja usmjeri na COVID pacijente i njihovo zbrinjavanje, a morat će se poveća li se još broj zaraženih i onih koji će završiti u bolnicama, ostali pacijenti neće moći dobiti adekvatnu skrb.

- Primjerice pacijenti s moždanim ili srčanim udarima ili drugim bolestima koje se liječe, rekla je.

Prijedlozi liječnika primljeni su na znanje, a Stožer će, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš, odlučiti hoće li se i kada prihvatiti.

Samo da ne bude prekasno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!