Plenković: Ne znam tko je AP; Imam dojam da autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim

30.01.2023.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da ne zna odnose li se na njega inicijali AP, spominjani u porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u aferi "softver" ali je dojma da autorice tih poruka nisu zadovoljne dotičnim.

U vezi s prepiskama i porukama koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti između Gabrijele Žalac i Josipe Rimac premijer Andrej Plenković kazao je da bi se spomenuti inicijali "AP" mogli odnositi na njega, ali da je, kako kaže, iz toga jasno vidljivo da dvije akterice očito nisu bile zadovoljne njegovim odgovorima. Isto tako kaže da su se u tim transkriptima pojavili neki novi elementi koji su njega iznenadili, rekao je novinar HTV-a Šime Vičević za središnji Dnevnik. 

Kada je riječ o spornom sastanku, premijer je rekao da je to samo jedan u nizu sastanaka koji se uobičajeno događaju u Banskim dvorima. Kaže da tu nema ništa neuobičajeno i da on osobno nije sudjelovao u donošenju odluke. 

Bila je to prilika i da se premijer referira i na oporbu, koja je taj slučaj spominjala, izjavio je Vičević.

Izjavu premijera Andreja Plenkovića pogledajte ovdje: 

Na početku obraćanja medijima premijer Andrej Plenković rekao je da je na Predsjedništvu HDZ-a raspravljeno niz tema koje su važne.

- Referirali smo se na odlazak na Banovinu našeg novog ministra Bačića. Pušten je na javno savjetovanje novi Zakon o obnovi i očekujemo korisne sugestije zainteresiranih, rekao je.

Ono što smo raspravili je također euro konferencija na kojoj smo raspravili sve ekonomske aspekte vezane uz europodručje i činjenica da će rast Hrvatske u 2022. biti oko 6 posto, kako kaže napori koji su uloženi u mjerama koje su imale antiinflacijski karakter od 3,6 milijardi eura i zadržana je inflacija od 10, 8 posto.

Plenković: Ne znam tko je AP

Jedno od pitanja novinara bilo je u vezi sa slučajem "softver". U prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac o preplaćenom softveru spominje se da je "AP bio upoznat". Na pitanje tko je AP, Andrej Plenković je rekao:

- Što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao, kao i vi. I imam dojam da autorice tih poruka nisu baš zadovoljne s tim dotičnim AP, rekao je Plenković.

Govoreći o tome zašto nije rekao da je projekt prezentiran u Vladi, čim ja afera izašla u javnost, Plenković je rekao:

- Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se održavaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice. To je bilo vrijeme kada smo bili pet ili šest mjeseci na vlasti i kada je apsorpcija europskih fondova 2014-2020 bila na 9%. U tom kontekstu nadležna resorna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja sadrži određene projekte a koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova, kazao je.

Napomenuo je da je to bilo prije puno godina. Treba voditi računa da ja nemam uvid u nečija sjećanja i nečije poruke. Imamo EU javnog tužitelja čiji je ured pretpostavljam sagledao ovaj slučaj sa svih aspekata, da je imao nešto za pitati siguran sam da bi pitao, rekao je premijer novinarima.

Dodao je da za njega ima novih elemenata u transkriptima koji su objavljeni u medijima, i ustvrdio kako nije na njemu da komentira procese.

Upitan je li postignut dogovor na sastanku, naglasio je da jedini relevantan i bitan događaj taj iz 2017. kad su došli ministrica i taj gospodin i predstavili bazu podataka, a kasnije nikakve veze u odlukama ni procesu nije imalo s njime.

Plenković: Oporba se ponaša kao da su inspektor Clouseau

Plenković je izjavio i da su u oporbi, vezano uz poruke koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u aferi "softver", uzeli obrazac ponašanja kao da su inspektor Clouseau.

- U oporbi su mahom uzeli obrazac ponašanja kao da su inspektor Clouseau, rekao je Plenković zamoljen za komentar činjenice da oporba inzistira na tome da ga u toj aferi nije saslušao hrvatski ali niti europski ured javnog tužitelja.

Smatra da smo prošli tjedan vidjeli novi stil oporbe u zemlji jer smo svaki dan u političkom prostoru imali, kako je rekao, lažne teme i njihovo nestajanje. Prva lažna tema je bila da su hrvatski policajci došli na intervenciju protiv nekog tko je navodno na Novu godinu konzumirao drogu, sami konzumirali droge i još je nudili drugima na toj fešti.

Druga lažna tema u javnom prostoru je izmišljotina da HDZ "krade plaže" hrvatskim građanima, a treća je vezana uz zdravstvo.

- Kreiranje tema koje nisu teme. Pa i onda tko je AP tema. Anthony Perkins, je tema, kazao je.

Plenković: Hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčaku

Plenković smatra da se opozicija tako ponaša kako bi pokrili svoju sramotu u glasanju o vojnoj misiji pomoći Ukrajini (EUMAM) pri čemu njihov "'poglavica' (Zoran Milanović), koji je isto inspektor Clouseau, danas ide korak dalje i pritišće DORH u vezi ministra obrane Marija Banožića".

- To je hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčaku, poručio je. Uz to, smatra Plenković, u takvom kontekstu se pokriva i smeće u Zagrebu.

- Hajdemo nabaciti sve neteme, sve baciti na HDZ i ako možemo i na mene osobno, samo da ne govorimo o njihovoj sramoti i njihovim lošim potezima, kazao je.

Predsjednik HDZ-a je, upitan je li se moglo ići u nabavku softvera a da za to nije bio osiguran novac iz proračuna, rekao da to nije bilo nešto što je bilo ranije planirano, ali zato je napravljen rebalans proračuna.

Pojasnio je kako rebalans proračun i služi da bi se "pokrilo" ono što se nije planiralo na vrijeme. Plenković je poručio i da se Vlada, a niti njegov Ured, ne bave odobravanjem pojedinih projekata pri sastavljanju proračuna ili pri rebalansu.

Plenković kaže da Milanović izjavom o Kosovu i Ukrajini ide "iz gliba u blato"

Premijer Andrej Plenković izjavio je da predsjednik države Zoran Milanović "ide iz gliba u blato" nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.

- Iz gliba u blato, u živi pijesak...Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići, izjavio je Plenković. 

- Rezime tog narativa je: Sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu ne znam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti, kazao je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Milanović je danas izjavio da se protivi slanju ubojitih sredstava Ukrajini i rekao da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina" i da je Kosovo "oteto od Srbije".

- Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (...) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi - onda je to kriminal, rekao je Milanović.

Plenković je izjavio kako niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

- Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima, rekao je Plenković.

Zamjerio je oporbi - SDP-u, Mostu i Domovinskom pokretu što nije osudila Milanovićeve izjave.

- Normalna reakcija političke scene bi bila najčvršća moguća osuda stavova koji direktno štete vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!