Sastanak EBRD-a i Veleposlanstva Japana za projekt obnove Petrinje

13.12.2022.

17:46

Autor: HRT/Hina

Gradilište zamjenskih zgrada u Petrinji

Gradilište zamjenskih zgrada u Petrinji

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

U organizaciji Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj i Veleposlanstva Japana, u Petrinji je održan prvi sastanak za projekt "Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa usluge strateške podrške Buliding Back Better". Projekt financira japanska Vlada preko Fonda za suradnju Japana i EBRD-a.

Otpravnik poslova Veleposlanstva Japana Tatsuyuki Ueda rekao je da je veliko zadovoljstvo biti dio projektnog tima kojemu je cilj poduprijeti obnovu poslije potresa i urbano oživljavanje grada Petrinje.

- Kao što znate, Japan je potresima najviše oštećena zemlja u svijetu, stoga nam je drago da s drugim zemljama možemo podijeliti svoja iskustva u smanjenju šteta od katastrofa, poslijepotresnoj obnovi i protupotresnoj gradnji, rekao je Ueda.

Na potpori projektu, Japanu, jednom od najvećih donatora EBRD-a zahvalila je direktorica ureda te banke u Hrvatskoj Victoria Zinchuk.

- Veselimo se poslu koji nas čeka u iduće dvije godine, nadamo se da ćemo ga završiti i u kraćem roku, rekla je Zinchuk.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes istaknula je da je ono što je zaista potrebno, uza svu ostalu pomoć koja je dosad stigla, snažni, jaki partneri poput EBRD-a te japanska Vlada koja ima i velika iskustva i resurse.

- Kada govorimo o civilnim udrugama, također trebamo pomoć jer, osim gospodarstva koje trebamo razviti na ovom području, a trebamo nove gospodarske zone, trebamo i puno dodatnih sadržaja za mlade kako bismo ih zadržali na ovom području, rekla je Komes.

Projekt Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa usluge strateške podrške Buliding Back Better na sastanku je u ime EBRD-a predstavila operativna voditeljica projekta Ivana Miličić.

Projektom će se pružiti potpora gradskoj upravi Petrinje u implementaciji mjera obnove poslije potresa i oporavka te u razmatranju mogućnosti koje bi se otvorile za integraciju ukrajinskih izbjeglica na potresom pogođenom području. Opći cilj projekta jest utvrditi najbolju praksu i mogućnosti urbane obnove nakon potresa, integrirati međunarodne primjere obnove nakon potresa i angažman zajednice koji će se primijeniti u pilot-projektu u Petrinji. EBRD provodi taj projekt uz pomoć vanjskih konzultanata.

Osim projekta, na uvodnom sastanku predstavili su se i konzultanti uključeni u projekt: Urbanex, lokalni tim za strateško urbano planiranje, Zaklada Solidarna kao predstavnici civilnog društva i KCAP, međunarodni tim za urbanu obnovu. Rok za provedbu projekta je dvije godine, počevši od prosinca 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!