21:47 / 30.03.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Isporuka lijekova obustavljena ili na kapaljku

Obustava isporuke lijekova

Obustava isporuke lijekova

Foto: Dnevnik / HRT

Novo zvono za uzbunu u zdravstvu. Mnoge su bolnice ove godine prestale plaćati račune za lijekove i medicinski materijal pa su dugovi veledrogerijama i proizvođačima narasli na vrtoglavih 6 i pol milijarde kuna. Najveća veledrogerija Medika, da bi spasila poslovanje, danas je potpuno prekinula sa svim isporukama bolnicama. Smanjila ih je i Oktal Pharma.

Našoj najvećoj veledrogeriji bolnice i ljekarne duguju više od dvije milijarde kuna. Da bi spasila živu glavu, Medika blokira sve isporuke.

- U pitanje dolazi dali ćemo mi biti sposobni plaćati državi svoje obveze dali možemo plaćati obveze prema radnicima, dobavljačima bankama, jednostavno mi više nismo mogli, rekao je predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg.

Čini se da je prekipjelo našim veledrogerijama. Samo Medika dnevno isporučuje 5 milijuna kuna vrijednih lijekova. Na koljenima je i Oktal Pharma. Bolnice i ljekarne dužne su joj više od 700 milijuna kuna pa je smanjila isporuke.

- Mi u ovom trenutku imamo 32 bolnice koje ili su u potpunoj blokadi ili dobivaju po sistemu 1 na 1, koliko plate toliko dobiju, a samo se jedna bolnica na rubu blokade, rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

S odgodom plaćanja i do 300 dana zdravstvo je postalo najveći generator nelikvidnosti, smatraju u udruzi poslodavaca.

- Treba poduzeti nešto da se ta spirala prekine da se sustav uredi, da se postignu određene racionalizacije i da se pronađu dodatni izvori finaciranja, smatra direktor HUP-a Damir Zorić.

Resorni ministar najavljuje kratkoročne isplate veledrogerijama, ali i nova opterećenja zdravstvenih osiguranika.

- Ne vjerujem da će se desiti u skorijoj budućnosti da ćemo neposredno plaćati za zdravstvene usluge međutim onaj stupanj izdvajanja iz naših plaća mogao bi se povećati. rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Svako malo kada dodje neki važni termin, je li to Božić, je li to Uskrs, je li to neki datum izbora, složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju isplatiti. Mi smo o tome razgovarali, ministar financija i ministar zdravstva će s njima održati sastanak i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Za sutra je najavljen razgovor ministra s veledrogerijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!