Sastanak mladih liječnika s ministrom Berošem prošao konstruktivno

03.10.2022.

Zadnja izmjena 14:23

Autor: HRT/Hina

Izjave nakon sastanka liječnika u ministarstvu zdravstva

Izjave nakon sastanka liječnika u ministarstvu zdravstva

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se u ponedjeljak s Inicijativom mladih liječnika koja zahtijeva promjene u sustavu, sastanak je, rečeno je, prošao konstruktivno s porukama da imaju zajednički cilj poboljšanja zdravstvenog sustava, a nastavak je najavljen za 14 dana. 

Državna tajnica u Ministarstvu Marija Bubaš nakon sastanka je istaknula da je razgovor pokazao zrelost i ozbiljnost mladih kolega.

- Ne bih željela da ispadne da su došli isključivo pregovarati za plaće jer imaju zreli pristup kompleksnosti zdravstvenog sustava, izjavila je Bubaš.

- Uvažite kompleksnost i uvažite da želimo pronaći rješenje za najbolji ishod. Reforma mora iznjedriti, ne bih rekla promjene, nego treba rješavati nefunkcionalnosti, mapirati ključ na nefunkcionalnosti i na njih davati rješenja. Neće se ne znam što promijeniti, živjet ćemo i dalje u Zagrebu, država će se i dalje zvati Hrvatska, ali rješavamo ključne nefunkcionalnosti, zato razgovaramo. Da nije Inicijativa mladih liječnika danas tu, možda bi bili neki drugi ljudi na njihovom mjestu, tko zna što bi se dogodilo. Eto, oni su danas tu, razgovaramo i shvatili su da i mi mislimo ozbiljno, dodala je.  


Predstavnik Inicijative mladih liječnika Marin Smilović istaknuo je kako su se danas najviše fokusirali na digitalizaciju i e-karton, a također smatra da je razgovor bio konstruktivan.

Pregledali su nacrt reforme zdravstva i slažu se u većini stvari, no problem su im bili predaleko definirani rokovi.

Mladi liječnici pozvani da sudjeluju u radnim skupinama 

Fran Stjepan Naranča
iz Zavoda za hitnu medicinu pojasnio je da hitnima smatraju stavke oko protokola za procjene kontrole ishoda liječenja i kvalitete liječnika, kao i digitalizacije i informatičke povezanosti svih bolnica.

- Po onome što nam je rečeno, imat ćemo simulaciju sustava na idućem sastanku, a informatizacija sustava, odnosno uvođenje e-kartona bi se, navodno, trebalo uvesti već početkom iduće godine, povezanost s hitnom će biti malo kasnije, dodao je.

Između ostalog, iz Ministarstva zdravstva Hini su potvrdili kako su mlade liječnike pozvali da sudjeluju u radnim skupinama jer ih doživljavaju kao ravnopravne sugovornike i sudionike u provedbi rješenja, a da će svaki konstruktivan prijedlog biti usvojen. 

- Mi smo stavili naglasak na neke stavke koje su nama puno, puno bitnije i hitnije, koje su u planu u tom prijedlogu 2027., 2028. i 2029. godine. Govorimo o ispisivanju smjernica, odnosno, protokola koji su jako bitni za održavanje, odnosno, procjene kontrole ishoda liječenja i kontrole kvalitete rada samih liječnika, što je dosta značajno. Govorimo i o nekim stavkama vezano za informatizaciju povezanosti centara unutar Hrvatske, rekao je Naranča.

- Danas smo prolazili za digitalizaciju zdravstva i definirani su rokovi koji su brže stavljeni nego što su u nacrtu reforme zdravstva. Neki rokovi su stavljeni do kraja godine, rekao je Smilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!