Prosvjedovali mladi liječnici, traže reformu zdravstvenog sustava

24.09.2022.

Zadnja izmjena 16:55

Autor: Hina/Ruža Ištuk/Dnevnik u podne/IMS/HRT/T.D.

Prosvjed

Prosvjed

Foto: Ruža Ištuk / HRT

Nekoliko stotina mladih liječnika održalo je ispred Ministarstva zdravstva prosvjed i to u znakovito vrijeme, 5 do 12. Traže reformu zdravstva koja će donijeti bolji status pacijenata i liječnika, a ne da ih zastarjeli zdravstveni sustav tjera na odlazak iz zemlje.


Galerija
Prosvjed, Foto: Ruža Ištuk/HRT
Prosvjed, Foto: Ruža Ištuk/HRT

Ispred Ministarstva zdravstva održan je prosvjed liječnika. Riječ je o inicijativi koja okuplja specijalizante i mlade specijaliste koji traže bolji status i za pacijente i za liječnike. Znakovite poruke. Na prosvjedu stotine liječnika iz cijele Hrvatske. Traže reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pravo pregovaranja i izmjenu uredbi o koeficijentima. Prosvjed su podržale sve krovne liječničke udruge.

Nekoliko predstavnika pozvano je na razgovor u Ministarstvo s državnom tajnicom Marijom Bubaš, kazala je novinarka HTV-a Ruža Ištuk. Dodala je kako je nakon prosvjeda, mlade liječnike primio ministar zdravstva Vili Beroš. Idući sastanak je 3. listopada.

- Ministar nas je primio i dao nam je plan reforme zdravstva koju on planira i pozvao nas je na sljedeći sastanak 3. listopada. Mi ćemo međusobno razgovarati, očitovati se o mogućim rješenjima vezano i za naše zahtjeve. Ugodan i konstruktivan razgovor, rekao je novinarima nakon sastanka predstavnik inicijative mladih liječnika Marin Smilović.

- Moram još reći, provjeravali smo, ovo jučer izašlo u medije s e-mailovima. Znači, mi smo poslali e-mail 14. rujna 2022. s dopisom Ministarstvu. Oni su sad provjeravali. Bila je očito neka informatička greška i oni nisu zaprimili taj e-mail, tako da je nastala greška u komunikaciji. Oni će provjeriti u čemu je bio problem, ali glavno je da razjasnimo da oni nisu neodgovarali, nego im jednostavno nije došao taj e-mail koji smo poslali.

Što se tiče očekivanja nakon sastanka, kaže, nadaju se da će se riješiti problemi.

- Stvarno, moram reći da je sastanak bio ugodan i da smo dobili ponudu sastanka 3. listopada.

- Ministar Beroš danas je dočekao mlade kolege, predstavnike inicijative Izliječimo zdravstvo zajedno, pa smo danas napravili taj prvi korak. Ne samo ministar, nego i drugi kolege suradnici iz Ministarstva i ja, rekla je državna tajnica u ministarstvu zdravstva Marija Bubaš. 

- Moram reći da mi je drago da će se taj sastanak održati, da su zaista riješene i neki nesporazumi u komunikaciji, što mislim da je jako važno ako želimo stvari pokrenuti naprijed. Ministar zapravo o tome govori već dvije godine. Međutim, korona je puno toga u zdravstvu otkrila, ali je puno toga i spriječila da se dešavaju pozitivne promjene koje sada jesu u pripremi, međutim za sve promjene potrebno je vrijeme ako želimo da one budu konstruktivne, konkretne i da zaista rješavaju probleme, dodala je.

- Mojim mladim kolegama koji su na početku svoje karijere želim da imaju dobru, plodnu karijeru, da su uvaženi kao stručnjaci na svojim radilištima, da su uvaženi od drugih kolega i da su uvaženi od javnosti i da pacijenti budu zadovoljni jer svi mi koji sm tu jesmo radi pacijenata. Sve ove promjene koje oni traže ne traže za sebe, oni traže promjene sustava koji će biti bolji, za ljude koji se trebaju liječiti, za ljude o kojima valja skrbiti. Uvažavajući geografske i socioekonomske raznolikosti, koje Hrvatska ima. To su naše ljepote ali i naši izazovi, istaknula je Bubaš.

- Drago mi je da će se sastanak 3. listopada održati. Danas smo se dogovorili da kolege koji su danas dobili i materijale koji kruže službenim kanalima, da će te materijale pogledati i da će doći sa svojim prijedlozima rješenja jer je najvažnije imati čvrst, zdrav kontakt s terenom i sa onima koji su svaki dan na svojim radilištima i najbolje znaju što im smeta i koji jako dobro mogu prepoznati koje promjene unositi da bi se sustav mogao poboljšavati, rekla je.

Dodala je kako joj je drago da su danas došli i predsjednik HLK Krešimir Luetić, predsjednici raznih udruga, sindikati.

- Drago mi je da oni sudjeluju u tome, ali oni imaju još jedno ekskluzivnu priliku, a to je sudjelovati na formalnim i redovnim radnim sastancima, na koje bi oni trebali donositi prijedloge, dakle konkretna rješenja i prijedloge, a ne samo kritizirati. Kritika je super ako je konstruktivna, ali je još bolje uz tu kritiku donijeti i rješenja. Ja mislim da je to dobar korak naprijed i baš zato se veselim 3. listopada, izjavila je Marija Bubaš.

Ruža Ištuk rekla je kako je mirni prosvjed liječnika, koji su se okupili u velikom broju ispred Ministarstva zdravstva, počeo u znakovitih 5 do 12.

- Kažu kako je zadnje vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu. Traže reformu zdravstvenog sustava u korist liječnika i pacijenata, mogućnost pregovaranja za svoja prava, reprezentativnost njihova sindikata. Traže reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu uredbi o koeficijentima. Svi su istaknuli da se reforme u zdravstvu najavljuju godinama, ali nema konkretnih pomaka. Oni ne žele toliko veće plaće, koliko bolje uvjete rada. Žele djela, a ne riječi. Poruka koju ističu jest - izliječimo zdravstveni sustav zajedno, zaključila je Ištuk za Dnevnik u podne.

Prosvjednici su pred kraj okupljanja dobili poziv na sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Predstavnici inicijative su nakon sastanka izjavili da je razgovor bio konstruktivan te da su dobili prijedlog reforme koju će proučiti do 3. listopada kad će se ponovno sastati s Berošem.

Prosvjed pod nazivom "Izliječimo zdravstvo zajedno" organizirala je Inicijativa mladih liječnika čiji je predstavnik Marin Smilović poručio da žele djela a ne riječi i to već danas.

- Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava, pregovaranje za naša prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata, rekao je Smilović, upozorivši da previše liječnika odlazi iz Hrvatske te ne žele da nas sutra nema tko liječiti.

Poručio je da u organizaciji prosvjeda i njegovu financiranju nije sudjelovala ni jedna politička opcija, niti ih one zanimaju, a prosvjed predstavlja borbu liječnika za poboljšanje zdravstvenog sustava kako bi pacijentima i liječnicima bilo bolje.

Svojim dolaskom prosvjed su podržali predstavnici svih krovnih liječničkih udruga - Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Uz njih podršku je dala i udruga Hitna uživo 194, udruga pravnika u zdravstvu, udruga za promicanje prava pacijenata i studentski zborovi medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Odgovorni pozvani da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske 

- Ovo je samo vrh ledene sante nezadovoljstva hrvatskih liječnika radnim uvjetima, statusom, ali isto tako i lošim upravljanjem sustavom, rekao je predsjednik HLK Krešimir Luetić koji je pozvao odgovorne da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske.

- Moja poruka odgovornima je - nemojte svojim lošim odlukama, inercijom i nečinjenjem tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske, poručio je.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić naglasila je da je to apel ljudi koji žele ostati raditi u Hrvatskoj, u uređenim uvjetima. Rekla je i da je da je HLS pokrenuo rješavanja niza problema, no oni se rješavaju vrlo sporo.

- Politika nam kaže kako nema sredstava za one koji tisućama prekovremenih sati neprekidno zbrinjavaju građane. Sredstava u društvu i državi ima, samo je pitanje koji su prioriteti i na što se troše, rekla je predsjednica sindikata pozdravljena burnim pljeskom.

Izvijestila je i da je skupština HLS-a odlučila o smanjenju članarine za specijalizante za 50 posto, a razgovara se i o porastu osnovice plaća već za ovu godinu. Porast nije sporan, mi tražimo da to bude već od 1. listopada i da se ugovori odmah i za 2023., rekla je Čulinović Čaić.

Tomislav Franić
iz HUBOL-a upozorio je da hrvatski zdravstveni sustav posljednjih 30 godina propada pod svim vladama dok je Magdalena Šobar iz Inicijative mladih liječnika poručila da im je dosta povjerenstva i radnih skupina koje već više od 30 godina rade na reformama.

Ubijamo se od posla, ali oni s članskim iskaznicama dobivaju vodeće pozicije 

Mirjana Livojević
iz Inicijative upozorila je da mladi liječnici nakon 24-satnog dežurstva moraju odrađivati smjene jer nema nikoga drugoga. Upozorila je i da se na specijalizaciju čeka godinama, a onda željenu specijalizaciju ne dobivaju oni bez političke podrške.

- Ubijamo se od posla i radimo k'o konji, a nagrađeni smo time da oni koji manje rade, a imaju odgovarajuće članske iskaznice i dižu ručice, dobivaju vodeće pozicije i upravljaju nama, našim resursima i našim radom, istaknula je Livojević.

Fran Stjepan Naranča
iz Zavoda za hitnu medicinu upozorio je na manjak opreme i timova te je zatražio donošenje zakona o hitnoj medicini. Osvrnuo se i na uvrede koje su doživjeli od članova Vlade za koje je rekao da su s podsmijehom govorili o stresnosti njihova posla i uspoređivali njihove plaće s onima kontrolora leta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!