Plenković: Zajedništvo ključno da se suočimo s posljedicama ruske agresije

02.03.2023.

Zadnja izmjena 12:22

Autor: M.M./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm sudjelovala je na dvodnevnom sastanku Partnerstva za transatlansku energetsku i klimatsku suradnju u Zagrebu gdje se, među ostalim, govorilo i o jačanju energetske sigurnosti europskih zemalja i smanjivanju ovisnosti o ruskim energentima. Hrvatska se vidi i kao golem potencijal u geotermalnim izvorima, u što bi rado ulagale i američke tvrtke...

- Pozicija Hrvatske je vrlo jasna, broj jedan je osigurati sigurnost opskrbe energentima, što smo učinili u svakom trenutku ove godine tektonskih poremećaja. U Hrvatskoj je uvijek bilo i dovoljno nafte, plina i struje, a sva ta tri energenta bili su dostupni hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu po priuštivim cijenama, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru.

Vlada je svojim odlukama, istaknuo je, utjecala na tržište i burze, a što je uz ostalo dovelo do smanjenja velikog rasta cijene plina.

Rekao je da je svijet pred izazovima osiguravanja dovoljno energenata po povoljnoj cijeni te energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije.

Ukazao je na odlična suradnju s hrvatskim partnerima, kao i korištenje strateške pozicije Hrvatske kao regionalnog energetskog čvorišta.

- Siguran sam da jučerašnji poslovni forum i današnji ministarski sastanak doprinose raspravi o dekarbonizaciji, energetskoj sigurnosti i čistim energetskim tehnologijama. Vjerujem da ćemo na taj način istaknuti rješenja nadilaženja energetske krize i ubrzavanja zelene tranzicije, rekao je premijer. 

- Proteklog petka obilježili smo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Hrvatska je osudila rusku poziciju agresora i pružila punu solidarnost ukrajinskom narodu i ukrajinskoj vladi. Hrvatska je nudila potporu koja ni na trenutak nije ustuknula, istaknuo je.

- Kao zemlja koja je prošla užase vojne agresiju Hrvatska potpuno razumije poteškoće ukrajinskog naroda i nastavi ćemo podržavati Ukrajinu financijski, diplomatski, humanitarno, politički i vojno. Također smo spremni pomoći Ukrajini i u poslijeratnoj obnovi, rekao je hrvatski premijer. 

- Hrvatska koja je kroz protekle godine, nakon što je uništena ratom 90-tih godina, uspjela završiti integracije u EU i NATO, 2009. i 2013. godine, 1. siječnja 2023. zaokružila je taj proces dublje integracije pristupanjem šengenskom prostoru i europodručju. Time je postala dio privilegiranog kluba od samo 15 zemalja na svijetu koji dijele to četverostruko članstvo. Mi kao država, društvo i gospodarstvo smo profitirali od članstva u EU i naše iskustvo može poslužiti kao ohrabrenje Ukrajini i drugim zemljama istočnog partnerstva koje se žele pridružiti EU-u. Svi oni zaslužuju i žele živjeti u demokraciji, miru i prosperitetu, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska u kontekstu energetske krize jasno shvatila da trebamo djelovati zajedno.

- Element zajedništva bio ključan da se suočimo s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Energetski sektor pogođen je teškom krizom, koja se prelila i na druge dijelove gospodarstva. Morali smo posegnuti za mjerama bez presedana kako bi olakšali posljedice te krize. Vlade su morale izbjeći velike socijalne raskole koji su prijetili i poduzeti napore da smanjimo inflacijske pritiske na kupovnu moć kućanstava. Suočili smo se s velikim geopolitičkim promjenama, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je njegova Vlada usvojila tri pakta u vrijednosti 3.6 milijardi eura, kojima su pomogli "tvrtkama, kućanstvima, najranjivijima".

- Nismo zaboravili nikoga, naglasio je. 

- Sagledavši što EU danas čini jasno je da je prioritet osigurati stratešku autonomiju. Moramo razviti naše sposobnosti, ojačati unutarnju i vanjsku sigurnost. Lekcije koje smo naučili govore da moramo povećati strateške investicije, te smanjiti ranjivost, pogotovo u energetskom sektoru, istaknuo je Plenković.

Važnost energetske neovisnosti i obnovljivih izvora energije


Prigodna izložba o Nikoli Tesli na energetskom skupu dotaknula je američku ministricu energetike koja se u uvodnom govoru osvrnula na vrhunskoga genija.

- Dirnuta sam činjenicom da je Hrvatska domovina Tesle koji je ovdje pokrenuo svoje inovacije, a zatim s nekoliko centi otišao u Ameriku i prodao otkrića Westinghouseu čiji su predstavnici s nama, rekla je Jennifer M. Granholm, američka ministrica energetike.         

Ministrica energetike Sjedinjenih Američkih Država istaknula da je ostala iznenađena koliko su Hrvatska i EU napravili da bi se suočili s krizom koja je pogodila svijet zadnjih godinu dana, odnosno koliko je posla napravljeno da bi se došlo do energetske neovisnosti i sigurnosti, nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Ukazala je na važnost energetske neovisnosti kao i na važnost čistih i obnovljivih izvora energije. Naglasila je kako zna da je Hrvatska rodno mjesto Nikole Tesle, koji je ovdje započeo sa svojim izumima.

Istaknula je da su, nakon početka rata u Ukrajini, vlade europskih zemalja uložile puno napora da bi zaštitile svoje građane od posljedica ratnih zbivanja u segmentu energetike.

Granholm je rekla da je taj rat ujedinio svijet više nego ikada. Naglasila je da mnogi dijelovi svijeta imaju potencijal u geotermalnim izvorima, čistoj, obnovljivoj energiji, te da Hrvatska pogotovo u tome ima veliki potencijal.

Amerikanci u Hrvatskoj prepoznaju golem potencijal geotermalne energije čije istraživačke projekte promiče i Vlada.

- Da bi potaknuli proizvodnju električne energije iz geotermi, tu su velika ulaganja i jako su veliki troškovi. Razgovarali smo kako transferirati američki know how i da snizimo troškove za te investicije, naglasio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U Hrvatskoj je trenutačno otvoreno 16 nalazišta geotermalne vode čije istraživačke projekte želi poduprijeti i jedna američka korporacija.

- Surađujemo na dekarbonizaciji europskih zemalja, i želimo financijski poduprijeti ulaganja privatnih kompanija u projekte zelene tranzicije. Tu su mnoge američke i druge multinacionalne kompanije spremne da prenesu vlastiti know how, rekao je Jake Levine, američka Financijska korporacija za međunarodni razvoj.

Više pogledajte u prilogu Zvjezdane Heine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!