16:56 / 01.06.2021.

Autor: HTV

Plenković govorio o deficitu, a komentirao i medije

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon koalicijskog sastanka, premijer Andrej Plenković rekao je da je održan sastanak parlamentarne većine uoči sjednice Vlade, gdje je bilo govora o rebalansu proračuna, o saborskom prijedlogu oporbe vezano za izglasavanje nepovjerenja ministru Viliju Berošu, o COVID digitalnim potvrdama te o rezultatima lokalnih izbora u drugom krugu.


- Suglasje je oko svih ovih tema i koalicija funkcionira normalno, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Na pitanje što je s rebalansom, Plenković je odgovorio kako se očekuje deficit od 3,8 posto, a to je očekivano s obzirom na okolnosti.

- Očekujemo da će predviđeni deficit biti na razini drugih članica EU-a, rekao je Plenković i dodao kako će nam to omogućiti put prema eurozoni.

Konferenciju za novinare obilježila je prepirka između novinara i premijera koji je pojedine medije prozvao da su HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog kandidata Davora Filipovića namjerno nazivali krivim imenom te da su pristrano odabirali politički opredijeljene analitičare da komentiraju predizbornu situaciju, a i same kandidate.

S druge strane, novinari su i danas premijeru odgovarali da novinarsko izvještavanje i uredničke odluke nisu bile stranački pristrane te da nitko namjerno nije iznosio krive informacije o HDZ-ovu kandidatu, već da su to bile slučajne situacije. Čitava rasprava bila je burna, a tako je i završila, kazala je novinarka Nikolina Ćosić za središnji Dnevnik HTV-a.

Premijer je kazao među ostalim da "mediji nisu svete krave". Ja imam dužnost i pravo braniti svoj stav, politiku vlade i u konačnici istinu, rekao je i dodao da nije fiksiran na medije.

- Da jesam, ne bismo pobjeđivali s 15 županija, 75 posto županija, 45 posto gradova općina, nakon onakvog mandata lani, najuvjerljivije pobjede HDZ-a, istaknuo je.

Premijer je komentirao i svoje jučerašnje izjave o analitičaru Draženu Laliću, kojega je nazvao plaćenikom.

- Što se tiče priopćenja politološkog društva, meni je žao da nisu reagirali kad je Milanović govorio o Puhovskom, to je bilo daleko gore. Ono što sam ja rekao je činjenica, istina. Javnost ne zna, kad gleda te analitičare po televizijama, ne zna tko ima kakav background i za koga agitira. U javnosti nisu svi jednako informirani. Nije u redu da je netko tko je predstavljen kao stručni analitičar, dva dana prije prvog kruga izbora, ima tako teške negativne kvalifikacije o kandidatu HDZ-a, a nekoga drugoga maltene doživljava kao svoga. To nije objektivno i nepristrano i nije ok. Nije to da ja zabranjujem nekome da kaže što misli, ali onda treba reći koja je njegova politička opcija. Da se zna da je on komentator koji agitira za lijeve opcije, javnost mora to znati. A ne da je on kao neutralan, a da gadi kandidata HDZ-a, a hvali nekog drugog. Ja ću se tome usprotiviti, rekao je Plenković.

Odlično surađujemo s Čačićem

Na sastanku vladajuće koalicije bilo je riječi i o komentarima na izborne rezultate koje je iznio predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić. Naime on smatra da je njegov poraz u drugom krugu lokalnih izbora za župana varaždinske županije posljedica koalicije s HDZ-om. Na tragu toga je rekao da će Reformisti dobro razmisliti o daljnjoj podršci Vladi kao i o tome hoće li ostati koalicijski partneri HDZ-a. Premijer je pak rekao da s Čačićem HDZ odlično surađuje te kako neće biti nikakvih problema kad je riječ o svim glavnim projektima na sjeveru Hrvatske koji su važni za Reformiste i za HDZ.

Upitan o tome ima li nekih naznaka da će biti promjena u koaliciji s obzirom na poraz na izborima gospodina Čačića, premijer je rekao da nema.

 - Mi smo se sve brzo dogovorili još na sastavljanju koalicije i tamo smo rekli da na lokalnim utakmicama svatko igra za sebe - rekao je Plenković.

COVID digitalne putovnice spremne

Na pitanje o COVID digitalnoj potvrdi, Plenković je rekao kako je ona spremna od danas, mjesec dana prije nego što stupi na snagu u članicama EU-a.

- Svi koji je žele, mogu je preuzeti sa sustava e-Građani, naglasio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!