Malenica o odbijenici za Perkovića i Mustača

11:13 / 26.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je u izvješću Uredu predsjednika RH Milanovića, o prijedlogu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, predložio da se ono odbije jer je riječ o najtežem kaznenom djelu i o osobama koje izdržavaju kaznu.

- Što se tiče mišljenja ministra pravosuđa, u svim izvješćima koje sam dostavio bio je prijedlog da kada je riječ o najtežim kaznenim djelima i kada se radi o osobama koje se nalaze na odsluženju kazne zatvora - da se pomilovanje odbije, rekao je novinarima ministar Malenica.

Izvijestio je da su Uredu predsjednika Republike Hrvatske dostavili 11 izvješća, a u mandatu predsjednika Zorana Milanovića njih ukupno 285.

Dodao je kako je to "neobvezujući prijedlog" ministra pravosuđa, a da predsjednik Republike ima izravnu ustavnu ovlast da sam odlučuje o pomilovanju.

Na pitanje koji su mu bili argumenti za odbijanjem prijedloga za Perkovića i Mustača, ministar pravosuđa Malenica je ponovio kako je riječ o jednom od najtežih kaznenih djela koje je bilo politički motivirano, jer su u njemu sudjelovali visoki dužnosnici bivšeg obavještajnog sustava, a što su i utvrdile činjenice hrvatskih i njemačkih sudova.

Podsjetio je da je Milanović još u kampanji i početkom svojeg mandata kazao kako neće koristiti institut pomilovanja, te da je na njemu sada da donese odluku.

- Što se tiče ove 274 molbe, izvješća koja su dostavljana od početka njegova mandata, on na njih koliko znam nije odgovorio, nije vezan vremenskim rokom, dodaje Malenica.

Naglasio je predsjednik RH mora i objasniti svoju odluku, ako ju donese.

O pitanju optužnica iz Srbije za navodne ratne zločine u vrijeme VRO Oluja, Malenica kaže da u ovome trenutku nije ništa pristiglo u Ministarstvo.

- Istaknuo bih da smo u nekoliko navrata, od 2018., kada se formiralo Međudržavno povjerenstvo ministarstava pravosuđa Hrvatske i Srbije, ukazivali na neprihvatljivost Zakona o organizaciji nadležnosti tijela po pitanju ratnih zločina, kazao je Malenica.

Riječ je o određenoj kvazi jurisdikciji, a ja sam u vrijeme svog mandata inicirao od ministrice pravosuđa Srbije da sjednemo u to međudržavno povjerenstvo i raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima. U iduće razdoblju svakako ću inicirati da se sjedne u to povjerenstvo, da se sva pitanja riješe, a ostajemo pri tome da je ovaj zakon za nas neprihvatljiv, dodao je ministar Malenica.

Nije htio komentirati izjavu predsjednika Milanovića kako se radilo o političkoj odluci da se ne podiže optužnica protiv predsjednika Srbije Vučića zbog njegova govora u Glini, dodavši da je DORH tako odlučio temeljem činjenica i dokumenata.

Upitan, Malenica je također osudio incident s proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja u Slavonskom Brodu gdje su učenici s razrednicom pozirali s podignutom desnom rukom, u maskirnim hlačama, crnim beretkama i natpisom na majici "Za norijadu spremni".

Uoči sastanka o pomilovanju Perkovića i Mustača

Ministar pravosuđa Ivan Malenica predlaže Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova tajne službe, osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

Uoči sastanka vladajuće koalicije, predsjednik Reformista Radimir Čačić kaže kako je to, nakon svih izjava koje su kružile u javnosti, očekivano:

- Očekivala se jedna takva odbijenica. Argumentacija se mogla naći i za jedno i za drugo. Politička odluka je takva, moj stav je od početka da zadnji koji o tome se trebaju izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost, su HDZ i SDP, rekao je Čačić u izjavi novinarima. 

Na pitanje što bi on po tom pitanju napravio, a da je na mjestu predsjednika Zorana Milanovića, Čačić kaže: 

- Na njegovom mjestu, da nisam toliko pričao o tome da neću institut pomilovanja koristiti, ozbiljno bih razmislio o tome jer je puno argumenata, sasvim ljudskih te cijeli niz koji su iznosili i Ante Gotovina i ostali da se o tome razmišlja. U ovakvoj situaciji morat će ozbiljno odlučiti između svojih izjava jučer i postupaka sutra. 

- To je očekivano. Ionako je sve u rukama predsjednika Republike, izjavio je pak uoči sastanka Milorad Pupovac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!