Penava: Priče o zaslugama Perkovića i Mustača u ratu su uvredljive

11:47 / 26.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pozdravio je u četvrtak odbijenicu ministra pravosuđa zahtjevu za pomilovanjem bivših čelnika jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, smatrajući njihov doprinos u Domovinskim ratom upitnim.

Nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica predložio predsjedniku republike Zoranu Milanoviću da odbije prijedlog za pomilovanja Perkovića i Mustaća, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odluku ministra ocijenio je normalnom i očekivanom.

- Ove priče koje smo slušali o njihovim ratnim zaslugama za slobodnu i neovisnu Hrvatsku su pomalo uvredljive, one su konstrukt koji rade nekakve paraslužbe i zaostaci bivše države, rekao je.

Pomilovanje Perkovića i Mustača svojim je potpisom podržalo nekoliko generala iz Domovinskog rata, među kojima i Ante Gotovina.

- Generali imaju pravo na svoj stav. Bez obzira ako se s njima slažem u 99% stvari, oko ovoga se nimalo ne slažem', odgovorio je Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta smatra da bi njihovim pomilovanjem Hrvatska poslala krivu poruku koja govori da tolerira politički motivirana ubojstva. Kad je riječ o pomilovanjima, Penava dodaje da su ga pokojni generali Tomislav Merčep i Đuro Brodarac zaslužili prije nego Perković i Mustač, a nisu ga dobili.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!