19:02 / 09.10.2019.

Autor: HRT

Sastanak vladajuće koalicije na koji nije došao nitko iz HNS-a

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počeo je sastanak koalicije u Banskim dvorima na koji nije došao nitko iz HNS-a.
Počeo je sastanak koalicije u Banskim dvorima na koji nije došao nitko iz HNS-a. U isto su vrijeme sazvali izvanredni sastanak vodstva stranke. "Od reforme datuma važnije su nam veće plaće učiteljima", poručili su iz HNS-a. Na pitanje hoće li biti rasprave o mogućem izlasku iz koalicije, nisu željeli odgovoriti, nego samo kažu: "Bit će ovo duga večer".

Jandroković: Spremni smo na sve opcije ako će to biti nužno

Na pitanje novinara je li znao da HNS neće doći na koalicijski sastanak predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković je rekao da je znao. Na dodatno pitanje je li HNS i dalje partner premijer Plenković je rekao da oni danas imaju svoj sastanak i da će nakon toga razgovarati.

Na pitanje očekuje li dolazak HNS-a i je li čuo da neće doći Milijan Brkić je rekao da nema tu informaciju.

- Treba sjesti za stol i razgovarati. Ja sam pobornik toga da sve nesporazume, ako postoje, treba riješavati za stolom i naravno kasnije izvijestiti medije.

Upitan da komentira zahtjeve sindikata za većom plaćom rekao je da svi traže puno, za sebe više, a da je stvar državnog proračuna, odnosno strukture državnog proračuna koliko tko može dobiti.

- Dala bi majka da ima, kako kaže narod. Nema potrebe za bilo kakvim štrajkovima, treba razgovarati jer u konačnici tu najviše trpe naša djeca, a djeca su ta koja moraju imati fokus i prioritet i skrbi i svega, rekao je.

Kazao je da je 30. svibnja dan koji je zaživio u hrvatskoj povijesti i narodu i misli da bi bilo dobro da se vrati.Milorad Pupovac smatra da se samo pripremaju razgovori. Rekao je da je za HNS važna tema štrajka prosvjetara i da "po svojoj prilici zbog neuspjeha današnjih pregovora gledaju kako da se postave".

- Škole, obrazovne i istraživačke institucije, zavređuju veću pažnju države, ukupno gledano. Novca ima na raznim stranama. Ako ima za to da se smanji PDV trgovcima. No, ja nisam ministar financija i gledam samo grube slike, a posrijedi su nešto finije slike koje ministar Marić vjerojtno ima u vidu, a ja nemam, rekao je Pupovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!