Malenica: Otklanjamo svaku tezu da će se novinari procesuirati

14.02.2023.

Zadnja izmjena 15:51

Autor: T.V./HRT

Ministar Ivan Malenica

Ministar Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće većine. Koalicijski partneri razgovarali su, među ostalim aktualnim političkim temama, o najavljenim izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Ministar Malenica objasnio je kako Vladi nije cilj da istraga postane tajnom te otklonio svaku tezu da će se novinari procesuirati. 


- Proteklih nekoliko godina u više je navrata istaknuta potreba izmjene Zakona o kaznenom postupku, prije svega od strane ljudi koji primjenjuju taj zakon u praksi, ali i od strane teoretičara. Mi smo, sukladno tome, i krenuli s radom u okviru radne skupine za izmjene Zakona o kaznenom postupku. Brojne su teme o kojima raspravljamo, postavili smo si ciljeve i odredili rok. Cilj nam je učiniti kazneni postupak bržim, kvalitetnijim i učinkovitijim, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji se novinarima obratio dok je sastanak vladajuće koalicije još trajao. 

 "Smatramo da mediji imaju pravo govoriti"


Jedna od tema kojih se radna skupina dotakla je i tzv. curenje informacija u javnost. I policija, i DORH i USKOK slažu se da treba ojačati zakonodavni okvir izmjenama Zakona o kaznenom postupku, ali kako kaže ministar Malenica, Vladi nije cilj da istraga postane tajnom.

- Mi smo i prošle godine održali jedan sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave gdje smo raspravljali o toj temi i gdje smo se usuglasili da je potrebno revidirati zakonodavni okvir. To je nešto o čemu smo razgovarali i u okviru ove radne skupine. Izmjenama i razgovorima koji smo vodili sa svim dionicima, tu se uvijek prebacuje odgovornost odakle cure informacije i svi su se sudionici usuglasili da treba ojačati zakonodavni okvir. Nije nam cilj mijenjati Zakon o kaznenom postupku da istraga postane tajnom. Mi sada imamo istragu i izmjene zakonodavnog okvira neće ići u smjeru da se sama istraga proglasi tajnom. U javnosti se od strane nekih političara konstatira da se vraćamo u davna vremena, da se žele spriječiti novinari da objavljuju određene informacije. Otklanjamo svaku tezu da će se novinari procesuirati. Nitko od članova radne skupine ne smatra da bi to trebalo raditi. Smatramo da mediji maju pravo govoriti, objavljivati određene informacije o kaznenom postupku, rekao je ministar Malenica dodavši kako pojedine države u EU-u imaju i tajnu istragu, ali oni neće ići u tom smjeru.

Na pitanje novinara da komentira navode oporbe da je riječ o udaru na demokraciju i o jednoj od najopasnijih izjava premijera u cijeloj njegovoj karijeri, Malenica je odgovorio da oporba koristi svaku priliku da pokupi određene političke poene.

Kazneno djelo bi se odnosilo na fazu postupka koja nije javna, kazne zatvora do tri godine


- Na jednoj strani je pravo javnosti da ima informacije o kaznenom postupku, a s druge strane imamo stav da treba zaštititi pravo na privatnost i presumpciju nevinosti osoba na koje se odnosi kazneni postupak, rekao je ministar odbivši govoriti o rokovima za izmjenu navedenog zakona.

Što se tiče kazne koja će biti predviđena za ovo kazneno djelo, ministar kaže da već sad postoji kazna za odavanje tajne i odavanje podataka i informacija izvida.

- Samo bi novim propisivanjem kaznenog djela se vezali na to kazneno djelo. Mislim da je u pitanju kazna zatvora do tri godine, to je kazna za odavanje službene tajne, rekao je Malenica.

Objasnio je da bi se kazneno djelo odnosilo na fazu postupka koja je nejavna, odnosno na odavanje sadržaja dokaznih radnji.

- Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer najavio da će se ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku upravo kako bi se sankcioniralo curenje informacija iz istrage i pravosudnih spisa, u Ministarstvu pravosuđa oformljena je radna skupina koja je već dobila zadatak da detektira te probleme i radi na njihovom rješavanju. Oporba je kritična, niže primjedbe od ranog jutra u Hrvatskom saboru, vidjet ćemo što će vladajuća većina reći o ovoj temi. Uoči sastanka Darko Klasić iz HSLS-a rekao je da smatra kako bi se mogao dogoditi korak naprijed ako bi se taj problem riješio i ako informacije više ne bi curile, javio je Šime Vičević u Studiju 4.

Na koalicijskom se sastanku razgovara o još nekoliko tema.

- Među ostalim će se raspravljati i o oporbenoj inicijativi za opoziv premijera Plenkovića. Znamo da je to inicijativa koja je potekla iz Domovinskog pokreta. Oni su prikupili dovoljno potpisa i prošlog tjedna to poslali u saborsku proceduru. Sasvim je očekivano da će vladajuća većina tu inicijativu odbiti, javio je Vičević.  

- Razgovara se još i o najavljenom prosvjedu liječnika koji bi se na Trgu sv. Marka trebao dogoditi u subotu. Čuli smo njihove zahtjeve. Iz Ministarstva zdravstva još su jučer naglasili da su ti zahtjevi u visokoj fazi realizacije, kaže Vičević.

- Razgovara se još i o Hrvatima u Zambiji. Znamo da su oni jutros pušteni da se brane sa slobode i da će novo ročište biti 1. ožujka. I još jedna vrlo aktualna tema danas, tiče se izbornih jedinica. Ustavni je sud prošloga tjedna ukinuo Zakon o izbornim jedinicama. Sada se razgovara o prijedlozima, javio je Vičević dodavši da će se više detalja znati nakon sastanka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!