Hrvati u Zambiji pušteni da se brane sa slobode

14.02.2023.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: M.M./HRT/Hina

Novo ročište na sudu u Ndoli

Novo ročište na sudu u Ndoli

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Hrvatski građani uhićeni u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode nakon što su nedavno ponovno uhićeni prije povratka u Hrvatsku. Sutkinja ih je na ročištu pustila uz uvjet da predaju putovnice, dokažu da imaju boravište te plate jamčevinu od 20 tisuća kvača, odnosno oko 970 eura. Ovoga puta uz osmero Hrvata za trgovinu djecom u pokušaju optužena je i službenica za imigraciju u zračnoj luci Ndola. Sljedeće je ročište 1. ožujka.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima. Nakon što je sud povukao optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podignuo novu. Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.

Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je danas da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i sada se za njih skrbi država Zambija.

Malenica: Nemam više komunikaciju sa zambijskim ministrom pravosuđa


Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u ponedjeljak da je njegova komunikacija sa zambijskom kolegom prestala nakon ponovnog uhićenja osmero Hrvata optuženih za trgovinu djecom i dodao da je pokušao s njime stupiti u kontakt, ali reakcije s druge strane nije bilo. Na dan kada se osmero Hrvata trebalo vratiti u Hrvatsku zambijski kolega "poslao je određenu informaciju o tome", dodao je Malenica.

- Nakon toga oni su uhićeni i nakon toga više nemam komunikaciju s ministrom pravosuđa. U nekoliko navrata sam pokušao uspostaviti komunikaciju s ministrom pravosuđa, međutim, nemamo tu nikakve reakcije, kazao je Malenica.

Upitan o detaljima nove optužnice, Malenica je rekao da im se stavlja na teret isto kazneno djelo kao i prvi put te da je optužena još jedna osoba - službenica imigracijskog ureda.

- Detaljne informacije o tome nemamo. Očekujemo da u narednom razdoblju određenom diplomatskom aktivnošću dođemo do određenih informacija o samom postupku, rekao je hrvatski ministar pravosuđa. Imamo dosta šture informacije, dodao je.

Ponovio je da su djeca u sirotištu te da su oni hrvatski državljani. Nastavljamo diplomatsku bitku i za odrasle hrvatske državljane i za djecu, poručio je Malenica.

video thumb

Grlić Radman: Pritvoreni u Zambiji nisu tražili novac za jamčevinu


Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji nije tražilo pomoć u prikupljanju jamčevine za obranu sa slobode.

Grlić Radman je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s brazilskim kolegom Maurom Luizom Ieckerom Vieirom u Zagrebu, rekao da hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva mogu hrvatskim državljanima odobriti financijska sredstva ako trenutačno nemaju novca za povratnu kratu, putni list u slučaju gubitka putovnice i sl., pod uvjetom da potpisom jamče da će novac vratiti.

- Ovdje nitko nije od nas tražio novac za jamčevinu, odgovorio je Grlić Radman na pitanje novinara jesu li Hrvati pritvoreni u Zambiji tražili novac za jamčevinu.

- Ako traže hranu, potrepštine, to im treba osigurati. To je minimalno što možemo. Najvažnije je da konzularna služba brine o njihovu statusu kao zatvorenika i da im se organizira pravično suđenje, dodao je.

Kaznena prijava protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić najavila je moguću kaznenu prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog prijave zambijskoj policiji da je među uhićenima i transrodna osoba.

- U izjavi bivšeg saborskog zastupnika držimo da ima elemenata i kaznenog i prekršajnog djela. U nekim konzultacijama skloni smo podnijeti prijedlog kaznene prijave vezane za dva kaznena djela - zločin iz mržnje i iznošenje osobnih podataka, rekla je Ljubičić.

Dodala je i da je za oba kaznena djela predviđena kazna zatvora do tri godine te da se čeka kako će DORH odgovoriti na njihov prijedlog kaznene prijave.

Naglasila je i da postoji mogućnost prekršajne prijave za uznemiravanje s kaznom od 700 do 4000 eura.

Prijave podnio i Pernar


Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar podnio je kaznenu prijavu protiv svih posvojitelja djece iz Konga te aktera za koje smatra da čine kaznena djela vezana uz takva posvajanja. Pernar je javno priznao da je vlastima u Zambiji prijavio hrvatske državljane uhićene zbog sumnje na pokušaj trgovanja djecom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!