U četvrtak sastanak Vlade i zapovjednika zbog zamolnice BiH

10.08.2021.

19:17

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Nakon zamolnice kojom Tužiteljstvo BiH traži međunarodnu pravnu pomoć u procesuiranju hrvatskih ratnih zapovjednika u akciji Bljesak, čeka se odluka Ministarstva pravosuđa hoće li predmet proslijediti Državnom odvjetništvu. Iz Vlade najavljuju sastanak sa zapovjednicima čija se imena navode u zamolnici, kako bi dogovorili daljnje korake.

Detalje zamolnice koja je stigla u Hrvatsku iz BiH još proučavaju u Ministarstvu pravosuđa. Premijer naglašava - u pitanju je zamolba za pravnom pomoći, a ne optužnica.

- Zaštitit ćemo i naše zapovjednike, i zaštititi nacionalne interese, ali se voditi jednim bitnim načelom, a to je načelo vladavine prava, svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I potpredsjednik Vlade uvjerava - zamolnica ne može promijeniti karakter Bljeska i Oluje.

- Sigurno je da će Hrvatska naći pravi odgovor na takve pokušaje koji nemaju veze s povijesnim realnostima, kaže potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar branitelja ističe da je svima jasno tko je bio žrtva, a tko agresor.

- Da je prije nekoliko dana Rezidualni mehanizam bivšeg Haškog suda donio presudu pravomoćnu gdje je velikosrpski režim Slobodana Miloševića konačno presuđen kao udruženi zločinački pothvat, kaže potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Ministarstvu pravosuđa Bosne i Hercegovine, koje je zamolnicu Tužiteljstva BiH proslijedilo u Zagreb, ovo smatraju isključivo pravnim, a ne političkim pitanjem.

- Ja bih volio da se gleda da je ovo pravna stvar i da njegujemo dobrosusjedske odnose i da idemo u tom pravcu, nikako da dižemo političke tenzije, kaže ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine iz redova HDZ-a BiH, Josip Grubeša.

Vlada podsjeća na vojnu i humanitarnu pomoć koju je Hrvatska tijekom rata pružala Bosni i Hercegovini.

- Hrvatska je BiH pomogla u svakom pogledu u vrijeme Domovinskog rata, pomaže i sada, i zato želimo u jednom otvorenom dijalogu razjasniti neke stvari ako treba, a što se tiče naših vojnika, zapovjednika, oni se ne trebaju brinuti, Vlada će biti tu, zaštitit će ih na najbolji mogući način, ističe Plenković.

Sastanak Vlade i zapovjednika održat će se u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!