Obilježena 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera

10.08.2021.

07:15

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Slomljeni pejzaž - Spomen obilježje Gordanu Ledereru

Slomljeni pejzaž - Spomen obilježje Gordanu Ledereru

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž predstavnici Vlade, lokalne samouprave te predstavnici HRT-a položili su vijence i zapalili svijeće. 

Galerija
Slomljeni pejzaž, Foto: HTV/HRT
Gordan Lederer, Foto: HTV/HRTTomo Medved, Foto: HTV/HRTDalibor Bišćan, Foto: HTV/HRTIvica Ružičić, Foto: HTV/HRTObilježena 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera, Foto: HTV/HRT

Pratio je hrvatske vojnike bez obzira na opasnost. Snajperski hitac, a zatim eksplozija - ugasili su Ledererov život. Nikad to neće zaboraviti Dražen Šimić, njegov prijatelj i kolega snimatelj.

- Kod šumice je bio Milan Zorić koji je sa snajperom prvo pucao i teško ga ranio, nakon toga je taj jedan Saša, policajac iz Trnja s ručnim bacačem pucao, tako da je bilo puno tih gelera, prisjetio se Dražen Šimić, snimatelj.

Ubojice za zločin nisu odgovarali. 

- Ja sam duboko zahvalna svima koji su omogućili da se sjećanje na mog tatu održi sve ove godine i duboko sam nezahvalna svima onima koji su dopustili da im promakne ispravljanje pravde, rekla je Petra Lederer, kći Gordana Lederera.

- Jako mi je bilo danas teško, ali ono što je za mene bitno, to je sjećanje, rekla je Ana Lederer, supruga Gordana Lederera.

Ministar Medved istaknuo je kako je Gordan Lederer u mozaiku naših stradanja, naših težnji, svih naših pobjeda u Domovinskom ratu zauzeo posebno mjesto.

- U ime Vlade Republike Hrvatske želim vas pozvati da i 30. godina nakon stradavanja Gordana Lederera baš na ovom mjestu smognemo snage prepoznati u sebi onu našu snagu koju smo i tada imali, prepoznati naše zajedništvo, oživjeti naše ideale za koje smo ginuli u obrani domovine, rekao je Medved.

Dodao je kako Gordan Lederer i danas našim medijskim djelatnicima, svima nama koji djeluju u javnom prostoru može biti uzor upravo u svijetlu nametanja istine jer istina je ta koja pobjeđuje. Podsjetio je kako je Gordan Lederer bio naoružan kamerom u cilju informiranja hrvatske javnosti, ali i cijeloga svijeta kakve patnje proživljava hrvatski narod uslijed velikosrpske agresije.

Ministar Medved rekao je kako se i danas susrećemo s pokušajima da se ta ideologija i te ideje u nečijim suludim glavama pokušavaju oživjeti.

- Pokretači toga zla ni danas se ne mogu odreći ideologije svoje prošlosti i krvavog pohoda na Republike Hrvatsku tijekom 1991. godine, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade Medved spomenuo je kako slične ideje ovih dana dolaze iz nama susjedne BiH, gdje se nastoji falsificirati povijest, optužbama na račun hrvatskih ratnih zapovjednika.

- I njih moramo podsjetiti na ulogu Hrvatske vojske u potpori i pomoći BiH u nekoliko navrata, kada im je bilo najteže. Očito su mnogi zaboravili kao i ono što se dešavalo u Bosanskoj Posavini, gdje je više od 150.000 Hrvata raseljeno. To je ta istina za koju je Gordan Lederer dao svoj život, rekao je Medved. 

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako žrtve nikada ne smijemo zaboraviti.

- Gordan Lederer dokazao je kako istina uvijek pobijedi.

S ponosom i tugom prisjećaju ga se kolege s Hrvatske radiotelevizije.

- Istinu nisu uspjeli ubiti, Gordana su uzeli, ali sjećanje na Gordana će živjeti dugo, dugo jer iza njega su ostali bogati, bogati materijali među kojima su Banijska praskozorja, poručio je Ivica Ružičić, izaslanik v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Njegove snimke ostale su jedan od najdojmljivih zapisa iz Domovinskog rata.  HRT je u čast Ledereru prije šest godina podignuo spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, koje podsjeća na njegove snimke "Banijska ratna praskozorja" koja zauvijek svjedoče o istini Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!