Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima gradova i općina

14.06.2023.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: T.V./HRT/Hina

Slavonski Brod

Slavonski Brod

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Novi krug porezne reforme najviše je privukao pažnju sudionika današnjeg sastanka predstavnika Vlade predvođenih premijerom sa županima i predstavnicima udruge gradova i zajednice općina.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-Posavske županije Danijel Marušić u središnjem Dnevniku HTV-a objašnjava što lokalnoj samoupravi znači donošenje Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države - kojim bi se one dale na upravljanje lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković je prvi i jedini predsjednik Vlade koji je uveo u praksu sastanke Vlade i župana. Mi smo kao Hrvatska zajednica županija zajedno s kolegama iz drugih gradova i drugih općina zalagali se za decentralizaciju. Financijsku, fiskalnu i onu radnu. Da se odluke donose što bliže našim sugrađanima, rekao je Marušić.

Smatra da lokalna samouprava može najbolje upravljati državnom imovinom. 

- Tko bolje može raspolagati bilo kakvom imovinom nego lokalci. Dakle, država je dala nama na lokalnoj razini, županijama, gradovima i općinama da mi stavimo u funkciju državnu imovinu. To je veliki resurs. To su hoteli, razne građevine, vojarne. Mi to sve možemo staviti u one funkcije koje će donijeti bolji život građanima. Mi tu možemo raditi muzeje, školske domove... To je primjer i u Brodsko-posavskoj Županiji. Dakle, država nama daje da mi odlučujemo i stavimo u funkciju sve one resurse koje država ima, a koji će donijeti ustvari prihode i dobrobit nama koji živimo na lokalnim razinama, ustvrdio je župan Marušić.

Kaže kako je u pitanju decentralizacija za koju su se uvijek zalagali.

- U ovom se vidi da nam je ova Vlada partner, poručio je.

Komentirao je i mini poreznu reformu. Čini se zapravo da HDZ-ovi gradonačelnici, načelnici općina podržavaju reformu, oni koji su u oporbi ne podržavaju i to je postalo de facto političko pitanje.

- U demokraciji uvijek moraju, i dobro je, postojati različita mišljenja. Međutim, krenimo od početka. Ova Vlada je doprinijela raznim reformama financiranja da su naši izvorni proračuni porasli, u Brodsko-posavskoj županiji za 83 posto, kaže Marušić.

Gradovi govore da će biti na gubitku nekoliko milijuna eura. Župan Brodsko-Posavske županije smatra da nitko neće biti na gubitku.

- Radi se o tome da je Vlada dala na raspolaganje i gradovima, i načelnicima, i županima da raspolažu s tim. Imate i odgovornost, naravno, ali imate i novce kojima raspolažete. Sada načelnici, gradonačelnici, odnosno župani, imaju mogućnost da odrede hoće li imati dovoljno novaca za svoje projekte, hoće li rasteretiti svoje građane i tu im Vlada daje mogućnost odluke, poručio je Marušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom istaknuo da je lokalnoj samoupravi rastao prihod i da su predložene promjene kontinuitet fiskalne decentralizacije.

- Dajemo više ovlasti predstavničkim tijelima na lokalnim razinama da odrede maksimalnu stopu poreza na dohodak. Ukidamo prirez jer vidimo da imaju izrazito veliko povećanje prihoda, rekao je Plenković dodajući da ne očekuje da svi podrže prijedlog.

Predsjednik Vlade ipak podsjeća da se ne može prihvatiti logiku nekih oporbenjaka da je novac kojim je vlada ublažavala posljedice krize, novac građana, a da sada vlada uzima novac gradovima.

- Sve su to novci poreznih obveznika, pa ih mi po prioritetima redistribuiramo na najstručniji mogući način, kaže Plenković dodajući da u prilog tome govori gospodarski rast, rast plaća, rast broja zaposlenih.

Unatoč rastu prihoda čelnici lokalne samouprave koji nisu iz HDZ-a izražavaju bojazan zbog nastavka porezne reforme kojom je predviđeno da gradovi i općine ostanu bez prireza. Među njima je i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji kaže da su prihodi rasli, ali rastu i obaveze grada.

Duspara ističe obavezu povećanja plaća djelatnicima u vrtićima i već zacrtane projekte poput izgradnje vrtića koji se dijelom financiraju iz gradskih proračuna. Stoga očekuje gubitak oko tri do četiri milijuna eura.

- Točno će se, kaže, znati tek kad dobiju sve potrebne podatke, koji još nisu dostupni gradovima. Na novinarski upit znači li to da će rasti cijene komunalnih usluga, Duspara kaže da to ne znači, ali dodaje da postoje i drugi razlozi za rast cijena komunalnih usluga.

Predsjednik udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ) pozdravlja spuštanje upravljanja državnom imovinom na gradove i županije, jer vjeruje da će to biti učinkovitije upravljanje. Turk ističe primjere kada se komadić državne zemlje nađe u granicama gradskog projekta, što je do sada iziskivalo vrijeme i provođenje procedure.

O poreznoj reformi Turk kaže da se i ove godine nastavlja rast prihoda grada Zaprešića, dok bi gubitak od prireza bio oko 14 milijuna. Turk kao i Duspara ipak ne želi biti decidiran hoće li drugim poreznim rješenjem nadoknaditi taj gubitak.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ističe da je proračun ove županije rastao za 83 posto i da je to dobro jer sredstva županija usmjerava u razvoj gospodarstva.

Prije ovoga sastanka, premijer Plenković s nekoliko ministara ujutro se susreo s rektorom najmlađeg hrvatskog sveučilišta, onoga u Slavonskom Brodu. Razgovarali su o nekoliko tema - o novim studentskim programima, ali ono što je možda u ovom trenutku studentima koji studiraju na ovom području najvažnije, o ulaganju u izgradnju novoga studentskog doma.

Premijer je podsjetio da je Vlada do sada uložila 170 milijuna eura u izgradnju studentskih domova diljem Hrvatske, a sad je došao red i na ovaj u Slavonskom Brodu.

Bilo je riječi i o suradnji, sinergiji znanosti i industrije i gospodarstva, pa je u tom duhu potom premijer podsjetio i Đuro Đaković koji krajem prošle godine je dokapitaliziran. Česi su ušli kao strateški partner u već dugo godina posrnulu tvrtku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!