Plenković: Osnovica za javne i državne službe raste za četiri posto od 1. svibnja

26.04.2022.

07:34

Autor: HRT/IMS/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a novi pregovori bit će početkom jeseni.


- Nakon razgovora koji su vođeni protekla četiri i pol mjeseca, koje je vodio naš pregovarački tim na čelu s ministrom Aladrovićem, uz potporu ministra Marića te svih drugih ministara, i nakon ovih pregovora, ja bih rekao da smo unaprijedili prije svega razinu socijalnog dijaloga, da smo učvrstili međusobno povjerenje i unaprijedili postignuća oko kojih smo se zajednički usuglasili proteklih godina, rekao je premijer.

- Mi smo u proteklih nekoliko godina napravili zaista veliki iskorak. U mandatu ranijih Vlada od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., osnovica se nije dizala i ona je tada bila 5108,84. Mi smo kroz naš dijalog, zajedničke dogovore, u okvirima ekonomskih i financijskih mogućnosti države dizali tu osnovicu nekoliko puta da bi je ukupno digli do sada na 18,31 posto. To je sada naše zajedničko postignuće u cilju poboljšanja ekonomskoga i socijalnog standarda svih zaposlenika u državnim i javnim službama gdje ih je sve skupa 240.000, dodao je.

- Mi smo u ovom periodu, osim ovih 18,31 posto, postizali dogovore o rastu koeficijenata, o dodacima. kroz poreznu reformu također smo omogući da raste plaća. Kada bismo tražili neki okvir prosječnog rada plaća on je između 25 i 40 posto, ovisno o sektoru o kojem govorimo,  i s time smo izrazito zadovoljni i to govori da je naš cilj bio kroz međusobno poštovanje i razumijevanje raditi velike korake naprijed na način da postignemo dogovor koji će omogućiti kvalitetniji život i veću kupovnu moć naših građana. Povrh toga, mi smo uvećavali jednokratna materijalna prava - Regres i nagrada za božićne blagdane uvećana je s 1250 na 1500 kuna, dar u prigodi sv. Nikole s 500 na 600 kuna, dnevnica i terenski dodatak sa 170 na 200 kuna... Bilo je tu i posebnih sporazuma. Sve je to dio postignuća koji su prilično različiti od razdoblja prije nego smo preuzeli odgovornost za vođenje Vlade.

- Ovo je bio 14. krug pregovora, mi smo uspjeli postići dogovor oko tri bitne točke i želim zahvaliti svim sindikatima na spremnosti za kompromis. Prvo je da smo povećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna, postigli smo dogovor oko povećanja troška za prijevoz, do sada je bio jednu kunu, danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva, može se naravno i smanjiti. Konačno, najbitnije osnovica, postignut je kompromis da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto. To će doći s plaćom za svibanj. S obzirom na okolnosti, naši će stručnjaci s predstavnicima sindikalnih organizacija tehnički dovršiti same tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis.

- Nastavak razgovora o ovoj temi - temi osnovice dogovoren je za zadnji tjedan rujna kako bismo uzevši u obzir tadašnje ekonomske okolnosti vidjeli što još možemo učiniti kako bismo poboljšali 
ekonomski i socijalni položaj zaposlenika, rekao je Plenković.

Šprem: Imali smo vrlo konstruktivne razgovore

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem  rekla je u ime sindikata da su danas imali vrlo konstruktivne razgovore te da su premijer i svi predstavnici Vlade uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva jer smo ih dali na sindikalna tijela.

Kompromis je prema njezinim riječima postignut jedino da osnovica raste s 1. svibnjem, a ne s prvim travnjem što su tražili sindikati.

Prijedlog Vlade prihvatila je većina sindikalnih čelnika, osim Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja koji zbog statutarnih obveza moraju među članstvom provesti referendum, ali će paralelno raditi na samom tekstu temeljnog kolektivnog ugovora kako bi ga realizirali u zadovoljavajuće vrijeme.

- Iza nas su bili iscrpljujući pregovori. Današnji sastanak je bio prelomni i zadovoljni smo što smo napokon riješili putanje temeljnog kolektivnog ugovora. Uspješno smo okončali pregovore, a očekujem kvalitetan nastavak na jesen, rekla je Šprem.

Napomenula je da je današnji sastanak počeo s neprihvatljivom ponudom od dva plus dva, ali premijer koji se poslije uključio u pregovore, voli win - win situaciju pa je nakon njihove argumentacije ekonomskih pokazatelja došlo do pomaka u vidu zadovoljavanja sindikalne strane i uvjeta koji su postavili. "Drago nam je da smo bili mudri i pametni i inzistirali na dolasku premijera."

Plenković je odgovorio novinarima da povećanje osnovice za sedam mjeseci u 2022. od četiri posto iznosi 850 milijuna kuna, a na godišnjoj razini 1,458 milijardi kina. Prijevoz bi stajao malo manje od sto milijuna kuna za sedam mjeseci, a sistematski pregled 175 milijuna kuna.

Već su najavili, dodao je, da idu na rebalans koji će Vlada predstaviti u svibnju kako bi riješili različite potrebe pojedinih proračunskih korisnika ali i da bi proveli ovaj dogovor.

Zaključio je da današnji dogovor predstavlja pomak Vlade, ali i sindikata te da je Vlada, procijenivši ukupnu ekonomsku i socijalnu situaciju, zaključila kako je mnogo bolje postići dogovor sada pa su umjesto dva plus dva rekli četiri posto, ali od 1. svibnja, a ne 1. travnja

Dodao je da je dijalog bio stalan i rezultirao je kompromisom kao rezultat i plod međusobnog povjerenja u postojećim okolnostima.

Predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić izračunao je da bi nova osnovica trebala iznositi 6826,29 kuna.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da su u danom trenutku izvukli maksimum, osjetili su da Vlada ne može preko linije do koje je došla, pa je jedino pragmatično rješenje bilo da prihvate takvu ponudu.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da će uvijek biti nezadovoljnih članova, ali tu je riječ o globalnoj politici, ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i mnogo stvari koje možda neki ljudi ne razumiju.

Pregovori Vlade i sindikata

Na pregovore između Vlade i sindikata javnih i državnih službi, koji su se danas održavali u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, došlo je čak pet ministara.

Na 14. krug pregovora o osnovici plaća za javne i državne službenike došli su ministri Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Davor Božinović i Ivan Malenica. Sastanak je počeo malo poslije 13 sati, a trebao bi se pridružiti i premijer Andrej Plenković.


Plenković se uključuje u pregovore kako bi se probao postići dogovor o plaćama, koji ni nakon 13 krugova pregovora nije postignut. Također, pregovori su zapeli na naknadi za prijevoz.


Za sindikalce je neprihvatljiva Vladina ponuda povećanja osnovice za plaće od 1. travnja za dva posto i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru.


Umjesto toga traže trenutno povećanje osnovice za četiri posto i naknade za prijevoz na 1,63 kune po kilometru.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da sindikati više neće pristati na odugovlačenje s pregovorima.


- Moramo to zaključiti do 1. svibnja, pa ćemo na Praznik rada imati novi temelji kolektivni ugovor ili datum štrajka u javnim službama, istaknuo je.

- Sami ste rekli da je prošlo 18 dana od zadnjeg sastanka i da je premijer prihvatio sastanak sa sindikatima očekujemo pomak u odnosu na zadnji put, koliki pomak neću govoriti, neću nagađati, čut ćete nakon sastanka, rekao je Zdravko Lončar, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH.

- Mislim da su očekivanja realna i da ćemo dobiti povišicu od 4 posto, ali ako nećemo, onda ćemo morati ići u akcije, kao što sam rekao i prije, dodao je Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske.

- Očekujemo da se danas dogovorimo o promjeni, inzistiramo i dalje na našim zahtjevima, a to je 4 posto od 1. travnja, dva posto od 1. srpnja i dva posto od 1. listopada , i to ćemo artikulirati i kod premijera, rekao je Stjepan Toplonjak, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!