Holding najavljuje sankcije za pomiješani otpad, građani ljutiti

06.01.2023.

20:05

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS

Sav otpad u isti kamion

Sav otpad u isti kamion

Foto: HTV / HRT

Nakon što smo u sinoćnjem Dnevniku objavili snimku na kojoj se jasno vidi kako radnici zagrebačke Čistoće već odvojeni otpad - plastiku, papir, bio i miješani komunalni - ubacuju u isti kamion, burne reakcije građana. Reagirala je i Uprava Holdinga te najavila sankcije.

U Zagrebu opet problemi s otpadom. Jučerašnja snimka odvoza otpada Zagrepčane je itekako naljutila.

- Oni bi kao profesionalci trebali odraditI svoj posao kako treba s obzirom na to da im je to u opisu posla. Ako mi svi odvajamo, onda bi ga oni trebali stavljati na mjesto.

- Nije u redu, postoji kontejner za plastiku, kontejner za papir, treba ga stavljati posebno.

Iz Sindikata vozača kamiona zagrebačke Čistoće pozivaju na smirivanje strasti i dijalog Uprave i radnika koji su na snimci. Poručuju da ih najprije treba poslušati i vidjeti zašto su to učinili?

- Ukoliko je došlo do propusta i doista se spremnik ispraznio koji nije bio za taj odvoz otpada, tu može ići usmeno upozorenje, ali ja ne vidim da bi tu bilo osnova za otkaz sve dok poslodavac nije osigurao ono što je njegova obveza - odgovarajuću infrasrukturu, i organizirao posao tako da se ovakve situacije ne događaju, kazala je Sanja Ožić iz Sindikata hrvatskog vozača.

I dodaju - ako odgovornost postoji, u ovom slučaju ona bi svakako trebala biti podijeljena i sigurno je neće snositi samo radnici sa snimke. S njima se slažu i u Sindikatu radnika komunalnih i srodnih djelatnosti. Oni tvrde da građani svjedoče neprimjerenom načinu odvoza jer nema dovoljno kanti, a i uvjeti rada daleko su od idealnih.

- Problemi s otpadom nastali su zbog nesposobne Uprave, a prebacivanje krivnje na radnike pravdanje je vlastitih propusta na koje kontinuirano upozoravamo. Sada je ovaj izdvojeni slučaj stavljen u fokus javnosti, a svi problemi funkcioniranja i nemogući uvjeti u kojima radnici obavljaju poslove neopravdano su stavljeni u drugi plan, priopćili su iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

A da su vrećice često pune sadržaja koji ondje ne bi trebao biti - nije tajna. Dovoljno je zaviriti u prvi spremnik. U Gradu pak ne žele brzati sa zaključcima pa su pokrenuli istragu.

- Interna istraga se radi. Dakle, ako je zaista počinjen propust u protokolu kakav se čini da jest, radnici će sigurno odgovarati, ali isto tako treba utvrditi je li možda papirnati odnosno plastični otpad bio inkontaminiran i onečišćen, poručio je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba.

I zaključuje - postoje različite verzije priče koje tek treba provjeriti kako bi se donijela odluka o tome tko će i kako snositi odgovornost za propust.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!