VIDEO Smeće u istom košu

05.01.2023.

20:16

Autor: Iva Magušić-Dumančić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Različito smeće u isti kamion

Različito smeće u isti kamion

Foto: HRT / HTV

Dok zagrebačka vlast na svoj način pokušava uvesti red u naplatu i odvoz otpada te potiče građane na odvajanje, sama se ponegdje ne pridržava vlastitih pravila.

Snimke od sinoć, gdje kamion oko ponoći dolazi u zagrebačko naselje Središće, pokazuju da građani odvajaju, a onda sve završi u istom košu. Radnici Holdinga najprije skupljaju otpad ostavljen pokraj kanti jer u njima više nije bilo mjesta. A onda sve, najprije miješani otpad pa biootpad, plastika, na kraju i papir završava u istom kamionu.

Snimku je vidjela predstavnica stanara zgrade čiji se otpad odvozio.

- Zgrožena sam, nemam što reći, ja stanujem na istočnoj strani pa ne vidim to uvijek, ali sad mi je jasno zašto to rade noću. To ipak danju ne bi mogli raditi pred svim stanarima i prolaznicima, naglašava Dragica Lazić, predstavnica stanara.

Zagrebački Holding: Radi se o izoliranom incidentu


O toj situaciji među građanima nema podijeljenih mišljenja. Iz Uprave Holdinga poručuju da je riječ o izoliranom incidentu, sve istražuju i krivci će odgovarati.

- Mi još uvijek utvrđujemo činjenice i što se zapravo dogodilo u ovom velikom incidentu. Nakon što utvrdimo sve činjenice onda će i odgovorne osobe, sudionici samog incidenta biti sankcionirani, jer se ne pridržavaju uputa poslodavca i protokola o postupanju s komunalnim otpadom, naglašava Matija Subašić-Maras, članica Uprave Holdinga.

Dodaju i kako se nadaju da ovo neće utjecati na nove navike građana vezano za odvajanje otpada jer se, od uvođenja novog sustava, smanjuje količina miješanog otpada. Ali građani su ponovno jasni - problemi se ne rješavaju lako.

- Problem sa smećem traje jako dugo i mislim da po pitanju smeća nije ništa napravljeno, rekla je Dragica Lazić, predstavnica stanara.

- Ja bi htjela da je naše smeće zbrinuto da je sve u redu, a sad zavisi od čistoće hoće li redovito odvoziti ili ne, za sad ne odvoze redovito, naglasila je.

Kazne za ovo trebaju biti barem onolike kolike građani dobiju za nepropisno odvajanje.

Simončić: Sakupljamo otpad, ali nemamo prerađivačkih kapaciteta

Osnovni problem je što ne znamo kamo s otpadom koji smo odvojili, kazao je Viktor Simončić, samostalni savjetnik za okoliš, otpad i održivi razvoj. Kaže da su prerađivački kapaciteti mali, koncentrirali smo se na izdvajanje otpada, ali ne i kamo s tim. Ako Zagreb neće imati odgovor gdje s otpadom, imat će problem, smatra Simončić.

- Građanima se mora osigurati sustav odlaganja komotan i jednostavan, ali kada ta kanta dođe nekamo, ona mora imati svoju sortirnicu, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!