Šćulac: Strože mjere u PGŽ-u se poštuju

13.04.2021.

09:21

Autor: T.V./HRT

 Načelnik stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac

Načelnik stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U  Primorsko goranskoj županiji od jučer vrijede strože epidemiološke mjere. Na dva tjedna zatvorene su ugostiteljske terase, trgovine odjećom i obućom te zabranjena javna okupljanja. 

Mjere su na snazi do 26. travnja.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je da se mjere poštuju.

- Za naglasiti je da imamo preko 200 pacijenata u KBC Rijeka i Thalassotherapiji Opatija. Mjere idu za time da se gospodarstvo otavi raditi koliko je god to moguće, mada je to vrlo teško. Možemo reći da su se mjere poštovale, da je postupljeno kako je zatraženo u tim strožim mjerama. Zahvaljujem građanima na korektnoj suradnji, poručio je Šćulac.

Obersnel: Ostaju na snazi mjere za pomoć riječkim poduzetnicima

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izvijestio je u utorak da sve gradske mjere za pomoć poduzetnicima ostaju na snazi i u travnju, zbog novog zatvaranja na području Primorsko-goranske županije.

- To se odnosi na smanjenje zakupnina gradskih poslovnih prostora za one koji mogu dokazati pad prometa te na oslobađanje plaćanja najamnina za terase ugostiteljskih objekata, rekao je Obersnel na konferenciji za novinstvo nakon svog kolegija. Dodao je da će se poduzetnicima koji ne mogu prikazati pad prometa u siječnju i veljači u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jer su počeli poslovati poslije tijekom godine, odobriti paušalno smanjenje najamnine za 20 posto.

Osvrnuvši se na proglašeno dvotjedno zatvaranje u Primorsko-goranskoj županiji, ocijenio je da je opravdano jer vjerojatno nije bilo druge mogućnosti za zaustavljanje velikog rasta broja oboljelih na ovom području.

Grad Rijeka odlučio je i da učenici prva četiri razreda osnovnih škola, kojima je osnivač, nastave s nastavom u školi, jer je među tim učenicima zanemariv broj oboljelih, kazao je Obersnel. Prelazak na online nastavu za tu djecu izazvao bi velike probleme za njihove roditelje koji rade, naveo je Obersnel.

U slučaju pogoršanja epidemiološke siutacije u nekoj od škola, ravnateljima je ostavljena mogućnost da samostalno odluče o prelasku na online nastavu i u nižim razredima osnovne škole, dodao je gradonačelnik.

U Primorsko-goranskoj županiji 250 novih slučajeva

Primorsko-goranska županija ima 250 novooboljelih, te 217 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 2936. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1085 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 23%.

Broj hospitaliziranih pacijenata danas ponovno povećan za 8 pacijenata i iznosi 216. Na respiratoru je 16 osoba. U Thalassotherapiji Opatija se na liječenju trenutno nalazi 18 pacijenta. Tijekom jučerašnjeg dana su u KBC-u preminule su dvije osobe. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 7.9%. Jučer je županija imala 33 novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!